Коментари - Учени правят стъклото 200 пъти по-здраво | IT.dir.bg
назад

Учени правят стъклото 200 пъти по-здраво

Канадски учени откриха, че стъклото може да стане по-здраво с микропукнатини, разпределени умело по повърхността му.

Обратно в новината

Коментари - Учени правят стъклото 200 пъти по-здраво | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде бе, сега го открили. За такива микропукнатини четох преди 10 години в списание "Наука и техника за младежта" от преди 40 години. И пишеше, че го практикуват това микропунатинизиране при производството на коронки, понеже когато пукнатина достигне до една от тези микропукнатини, които не са разпределени само по повърхостта на материала, а и в дълбочина разпространението ѝ спира. Ама сега това било открито от канадци... Май са прочели 40 годишно списание (може и българин да имат в екипа ;) ) и са решили да си изкарат заплатите за една година напред като го покажат на шефовете си приложено към стъкло...

Ух, лошо! Сега като не видя някоя стъклена врата и опитам да мина през нея, вместо тя да се счупи, ще ми се чупи главата.

Твоята май е дървена няма страшо!

може ли да спре куршум, не стана ясно!?!

Може ако е дървен.

Това българите са го открили преди много време: като опита е ,че тоалетната хартия не се къса там където е перфорирана а на здравото място :)

Хаха, точно и аз това се сетих, като прочетох как са решили проблема!

Тея ще ни вземат хляба!

една древна история подава следното : след като решиха да върнат живота на повърхността след края на мезозоя терористи обсебили леви социалисти въведоха жестоки забрани з а внасяне на напитки вкл в стъклени бутилки екипите пристигнали се нуждаеха от стъклени зародиши з а изкърпване на увредените океани та БОг Иван бе спасил една голяма чаша и от него се спасихме ...

Изпий си хапчетата и легни да поспиш.

Хитро

В новината героят е Природата. Как е успяла еволюцията да направи и това и много други неща само чрез принципа на пробите и грешките. Неуспешните "експерименти" (тоест мутации) не оцеляват и под слънцето остават само успешните. Още един повод за размисъл колко са древни животът и Земята.

И защо е минуса? в България си , поводи за размисъл много има, а време още повече. Обоснови се. Ако не отивай да се радваш на снега :-)

Е ха де. Една прилична новите - не за рани Мички, Пич...и и други галфони и да му треснат минус на човека - "оли го френска" работа. Иначе по повод новината - много добро решение. Няма по-голям творец, инженер, доктор, архитект и каквото и друго да било от природата. Хиляди години хората са черпели опита си наблюдавайки природата. Лек и приятен ден на всички читатели!

Минуса е от някой, който вярва, че: "В начало Бог създаде небето и земята. А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата. И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина."

Ми простоват ми звучи коментара ти затова е минуса, така го казваш все едно вчера Дарвин откри тайната на еволюцията и естественият подбор. То това го учат и децата в 8 клас. Пък ти се възхищавай и размишлявай колкото си искаш.

Толкоз години след Дарвин и продължаваме да наричаме неговата идея ТЕОРИЯ и не Абсолютната истина на Дарвин за света.... Учим я, изписваме тонове хартия... и ... зассссс... ТЕОРИЯ... Ще рече ли туй, че не сме абсолютно убедени? Ще рече ли, че доказателствата са нещо Лабави? Не знам... само си задавам въпроси.... Като понякога се питам, на лъвовете дето живеят на един остров и хиляди години, постепенно изчезват животните и остават само птици за храна... Ще им прораснат ли криле на лъвовете?

Басиии, как ше ме дразнят тия микропукнатини по екрана на смартфона :(

Тези са един микрон... може и да не успееш да ги видиш.

Много знаеш ти! Може, пък, да си гледа телефона през микроскоп?!