Коментари - Трагедия, но и поука: Преди 53 г. СССР извежда в орбита първата космическа станция в света | IT.dir.bg
назад

Трагедия, но и поука: Преди 53 г. СССР извежда в орбита първата космическа станция в света

Дори днес в МКС има късче технология от изстреляната преди 53 години "Салют"

Обратно в новината
| Автор : Стоян Гогов

Коментари - Трагедия, но и поука: Преди 53 г. СССР извежда в орбита първата космическа станция в света | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно нещо не може да ти бъде отнето - да си пръв в нещо! За добро и за лошо когато си пръв си пръв, заслужил си мястото си в книгите по история. Всички останали рекорди и постижения могат да бъдат подобрени, имаш най-голямата ракета другия днеска построи по-голяма, пратил си 5 човека в космоса днеска другия праща 6 ... Свидетелство за съветската научна мисъл и технологичен прогрес са безбройните първи неща в сферата на космоса миналият век. За жалост сред тези първи, се вписват и първите големи неуспехи, както е в случая с екипажа на Салют 11, но това са рисковете на този тип открития. Много по-тъжно в случая е факта, че съвременна Русия почти престана да прави "първи неща" в контекста на изследване на космоса, спря да се вписва в историята.

Добър успех за преди 53 години, ама на стари лаври не се седи. Същото важи и за бг, простирала се на 3 морета - голям праз. Сега е разруха с чалгари и глуповати индивиди са налъми отзад като хехе

Всъщност праза е голям! Бих казал праза е огромен дори! Това с 3те морета беше кога? Не го помня да съм го видял, него помя дядо ми да ми е разказвал за него явно и той не го помни и на него не му го е разказвал дядо му. Това с 3те морета е приказка дето историците ни я разказват, че сигурно е била така. Не съм историк няма да споря с тях сигурно така е било. Нито имам някакви заслуги за това, че да се бия с гърдите и да казвам "аз съм велик българин, като онези велики българи на 3те морета!", нито нищо. Велики, героични, славни времена, които днес не означават точно нищо. За разлика от това някои от хората правили, онези колосални постижения от статията още са живи! Техните ученици са още живи! Тези безценни за човечеството хора обаче вместо да изследват космоса, се занимават, всъщност не знам с какво се занимават, но явно не е с изследване на космоса иначе щяхме да четем съвсем други новини. Къде са тези хора последните 20-30 години? За каква глупост се прахосват талантите им?

Забавно е как въртиш, сучиш и все на педерастия те избива. Истински путинофил.

"Космическата станция "Салют" е с дължина 20 метра и ширина 4 метра. Обитаемото пространство е около 99 кубични метра, което може да се сравни с малко по-голям гараж. " Изискванията за размерите на гаражите, които в най-общия случай задължително са: мин.ширина 3.00/3.20м; мин.дължина 5.70/6.00м, минимална височина 2,50м. . От 6 метра до 20 метра не е "малко по-голямо", а точно над 3 ПЪТИ, т.е. имаме 3 гаража един след друг наредени.

И ти като брокерите на имоти не четеш, колко е жилищната площ и колко е общият размер.

Ти го каза - МИНИМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ. Моя гараж е 6 6.52.6.

нормално да изсотавят Луната. Руските кораби до сега са стигали само на разстояние София-Русе. Т.е. до 400км. Не случайно се сваля орбитата на МКС със 70км когто летят до нея и после се вдига обратно. Иначе казано не те летят до МКС, а МКС лети към тях за да се качат на нея. А после се гордеят как стигали много бързо. Ми нормално.

Виждам, че си на тежки опияти. Орбитата на станцията не се променя, когато руснаците летят до нея. Това е повече от очеизвадно от публично достъпните исторически данни и графики, на които ясно се вижда, че за последните няколко години не са слизали под 400км. В този период руснаците имат доста полети до МКС.

Глупости на търкалета. Погледни си пак данните които уж имаш лъжецо Това го правят винаги и е заложено още във първия модул

Пълни глупости! МСК на практика е в свободно падане към Земята и корекции на орбитата - издигане се правят постоянно. Около 1 малка всеки месец и 3-4 големи всяка година. МКС е правила множество маневри за избягване на отломки и други сателити до момента, но никога не е правила маневри, за да се сниши и скачви с когото и да е. Това че обикновено големите маневри по издигане се правят точно след скачване с руски товарен кораб, всъщност е факт! Задай си въпроса обаче защо това е така! Всъщност в болшинството случаи в историята на МКС (около 99% от тях, след като совалките бяха спрени) са правени с двигатели на руски модули, които предполагам се досещаш, че се зареждат с гориво, когато руски товарен кораб се скачи с МКС. Предвид, че това са планови товарни мисии, които се планират именно за да се изпълнят тези зареждания с гориво и издигания + други доставки, логично оказва се че тези товарни мисии се случват в моменти в които исторически МКС е в най-ниските си орбити. Правиш грешката да сложиш каруцата пред коня. Причинно следствената връзка всъщност е точно на обратно. Някои руски товарни мисии летят именно в моментите с най-ниски орбити на МКС, именно защото точно тогава те са необходими на МКС, не обратното. . пп. не знам дали си даваш сметка, но първите 100 км изразходват около 90% от горивото на ракета, следващите 100 км още около 8-9% от горивото на ракетата, от там нататък няма триене (почти) гравитацията отслабва, а ракетата вече е набрала инерция, всъщност усилията които биха ти били необходими да качиш ракета от 300 към 400 км са капка в морето в сравнение с това което ти трябва за да преодолееш първите 100 км. Проблема в ракетостроенето въобще не е в тези 100 км между 300-400 км, проблема е как ще минеш първите 100 км.

Виждаме, че си слабограмотен. Пише се "опиАти".

" никога не е правила маневри, за да се сниши и скачви с когото и да е" 30 ное 2022 - Орбитата на МКС беше повдигната с 2,1 км за скачване със "Союз МС-23" 15 Март 14 "Коригирането е извършено за създаване на оптимални условия за скачване с МКС на пилотирания космически кораб "Союз ТАМ-12М", който ще стартира от "Байконур" на 26 март." 8 юни 2010 Промениха орбитата на космическата станция с 2,5 км "Корекцията се налага заради предстоящето скачване със станцията на космическия кораб "Союз ТМА-19", който ще излети от Земята на 16 юни, и на товарния кораб "Прогрес М-05М", стартиращ къв МКС на 30 юни." и всичко това за 5 мин в интернет. Па като лъжеш го прави със мярка

Здравейте. Аз съм български мъж-русофил. Както сте забелязали, някои от нашето общество сме много агресивни в пропагандата в полза на чуждата държава Русия. Настина, някои от нас го правят срещу заплащане от руското посолство, други от чиста глупост, но огромната част от нас го прави от любов. Изпитваме несподелена хомосексуална любов към нашия вожд, учител и господар Путин. Много харесваме мъжкото му излъчване. Бихме се радвали ако ни награби и свърши някои греховни неща с нас. Също няма да откажем и на Лавров, Песков и останалата част от руското ръководство. Може би отдавна го знаете, но винаги мислим само за хомосексуален секс и за мъже и само това говорим и пишем. Както виждате, не го правим от злоба, а от любов. Дори своята страна бихме предали заради сексуалния си нагон. Между другото, търся си сексуален партньор, за да замести руското ръководство временно.

Никакъв русофил не си, ами обикновен сороски трол с психически отклонения по темата Русия. Само това за незадоволените ти хомосексуални наклонности май е вярно.

Някакъв тип

Защо, нарушава ти хармонията, която си установил и си живееш в нея ли? Човекът сам си казва какъв е и какво иска. Какво не ти харесва? Може би си малоумен, както всички путинолюбци?

Естествено. Тука темата е за космоса, защо я омърсяваш с извратените ти хомосексуални фантазии и русофобия?

Някакъв тип

Аз нямам нищо общо, но ти си малоумен като си въобразяваш, че сме един и същ с първия. Типично за путинолюбец. Иначе нямаше да станеш съветско зомби, ако имаше акъл.

няма как хем да си МЪЖ хем да си РУСОФИЛ. За да си РУСОФИЛ трябва да си махнеш ТОПКИТЕ. Знаем какво става с ИСТИНСКИТЕ РУСОФИЛИ милеещи за РУСИЯ, а не за ПУТИНИСТАН. Сети се за Навални, Немцов, Политковская и други защитавали руския народ от евреина Путлер.

махането на топки за смяна на пола е специалитет на джендърите в америка и европа. Не се практикува в русия или тука.

Не мое дете. Като си нямаш топки си нямаш топки. Пола няма значение за това да ИМАШ ТОПКИ.. не го разбирате това кастратите путинофили слушащи и без мнение различно от на Пу. Кастрат.

велики времен са били надпреварата за космоса. Тайно си мечтая да се възобнови. Човечеството ще дръпне технологично и научно с 10 пъти по-висока скорост.

То се случва, но по-бавно, защото не е във фокуса на държавите и или не се дават достатъчно пари, или не се изразходват целесъобразно, а разни там са на хранилка по линията. Но в следващите няколко години нещата ще се ускорят.

Но с други нации - Китай , Сащ и Европа. Онези вече са не просто опасни, а са и тъпи-пропити.

А когато се взривява совалка е геройство. Каква е разликата?

Тази дата е избрана, защото 20 април е рожденият ден на Хитлер, благодарение на който Вернер фон Браун създаде Фау 2 и отвори пътя на човечеството към космоса!

"Изстрелването на първата космическа станция в света е планирано за 12 април 1971 г. Идеята на Кремъл била така да отбележи 10-ата годишнина от полета на Юрий Гагарин. Технически проблеми отлагат старта за 19 април" - Брежнев искал да отбележи рождения ден на Хитлер, как ли пък не :) .

Вероятно не е толкова трудно за съвременните промити мозъчета да осъзнаят, че социализмът е връх в човешката еволюция, но просто трябва да се помисли. И нека не сравняваме 50 години преди и сега. Това, което са постигнали тези хора е забележително за онази епоха.

тогава всички вие "непромити" мозъци не отивате да живеете в Русия, Китай или Северна Корея а избирате Холандия, Германия, Сащ, Великобритания, Испания

"Гастарбайтерите" едва ли са гордост за България, те просто нямат избор. Защо не живеят в капиталистическа България всеки сам може да се досети.

По време на боготворение от теб соц нямаха избор , граничарите пазеха преди всичко да не избяга някой от "рая" Сега всеки може да пътува и работи къде душа му поиска, ама никой не ходи в комунистическите страни защо ли ?

Имаш нещо мозъчно, нали?

Не са в България, щото още не можем да се оправим от развития социализъм, върха на сладоледа с три фалита на държавата

"След като американците първи кацат на Луната с "Аполо 11" през юли 1969 г., " и приключих с таз; "достоверна" информация, която ни се предлага в таз' статийка....

че не са кацали. Има много опити да се докаже, че не са но всичките заспиват на едни и същи места. Нямат обяснение за движението на астронафтите. А това е най важното. и защо им е било на Наса да плаща на сумати математици и експерти и сумати изчисления и практики щом ще го фалшифицират в студио? А руснаците защо са ги поздравили?

това, че 55 години след като Хамериканците са "ходили" на Луната, не могат отново да отидат. Иде реч, разбира се за хора, а не за техника, която да кацне там. Другите, и то не малко факти, ги оставям за тия, които мааалце по-вече се осланят на факти, а не на Холивудски изпълнения.

най-простия.......то като са били на Луната да не е като да са направили магистрала дотам ве.....и да ходят когато си поискат. Проекта Аполо е успешен ,но адски скъп - кацат 1969 год., после още няколко пъти и толкоз. Ти как си го представяш да издухват по няколко милиарда долара всеки път.....сега до 2-3 години пак ще отидат , а москалските лизачи пак ще си крякате "Холивуд,Мохаве,Стенли Кубрик га-га". И да ви хванат за ушите и да ви закарат на Луната пак ще намерите какво да мрънкате......

Имаш нещо мозъчно, нали?

Союзите са правени за полет до Луната. Тричленен екипаж, влиза в орбита около Луната и един от тях с едноместен модул влиза в модула през външен люк, отделя се от основния модул и каца на Луната. Лунния модул е бил готов.

Фантазията ти няма срам. Каца добре, а помислил ли си, как ще излети, как ще се скачи със Съюз? Не. Защото не са го проектирали даже, поради катастрофата с двигателя им за Луната. Американците не са могли да го изпитат на Земята.

Само като си помисля бай Тошо колко милиарда долара вкара в българската космическа програма и лошо ми става. Това са пари изкарани с кървава пот от текезесарите. Н байра тези хора работеха за 35 стотинки тудодена. Гледаха лозя, тютюн дини овце. Държавата ги експлоатираше и им плащаше жълти стотинки. Стоката продаваше на запад и прибираше доларите. Абсолютно никаква полза нямаше ни от двамата български космонавти ни от българските проекти за спътници. Никва ама никва файда. Илон Мъск поне зема некви пари и има ПРИХОДИ от неговите спътници. Нашите направиха само едни дибели разходи и накрая и ФАЛИРАХА България

Без пари не става тая работа. По онова време НРБ беше 6-тата държава в света с двама космонавти + собствен спътник "Интеркосмос- България 1300". А сега си само обикновен гъзоближещ анала на САЩ въшкар.

Майка ти казвала ли ти е, че не знае кой е баща ти, тъй като поне дузина плу и пълни идиоти са я плющяли?

Нали! Колко по готино щеше да бъде да ги из...ереш тия милиарди.

Тука под всяка статия за усвояването на космоса путинските троловете ловко пробутват внушението, че СССР и Русия са едно и също. А самият Корольов, например, е роден в сърцето на Украйна, в Житомир! Специално Украйна има решаващ принос за космическата програма и самолетостроенето, по-голям или поне равен на този на Русия. Но, разбира се, всички соц републики и страни имат своят дял. България е пионер в космическите храни, които пък са критичен компонент от пилотираните мисии! Имаме десетки експерименти, десетки иновативни уреди, изследвали космоса, двама космонавти и т.н. След разпада на СССР и социалистическият блок, Русия стана формален наследник, а цялата космическа програма беше буквално разграбена. С огромни усилия американците тогава спасиха някаква част, която през 1992 се превърна в "Роскосмос", който фактически остана на издръжка на НАСА през следващите десетилетия. Та не се връзвайте на троловете. Били са славни времена, когато човечеството е прохождало в космоса, имало е герои и жертви от всички, и много националности са дали своят принос.

То много руснаци има родени в Покрайна. Това не ги прави не руснаци...

т.е. маймункво искаше да кажеш...не се разбра...а Хрушчов е украинец а Сталин грузинец Лаврентий Берия грузинец Ленин евреин...ама като не Ви изнасяналиберастите всичките са руснаци

Защо не работи "гласуването" на много коментари? Манипулация ли е? Защо?

защо понякога като натисна плюс, излиза минус?

Щото Оная Галя държи и кинтите, и точилката...

Говори се, че тогава имало е споразумение между СССР и САЩ, взаимно да си крият и неразгласяват провалите, особено с трагични случаи.

обаче е имало двама братя италианци (забравих им името), които са направили една самоделка антена, с която са можели да следят сателитите в орбита (говорим за времето на Спутник 1 и следващите години). От тези братя дори САЩ са купували на времето информация за местонахождението на сателитите в орбита, преди да създадат собствени устройства.

Навремето по повод на съветските космически „успехи“ се роди епиграмата „Съветската ракета настигна самолета“.

в силен изблик на енергия

Въпрос с повишена трудност - колко пъти трябва САЩ да кацне на Луната, за да може да произведе собствена космическа станция?

не се разбиват като руснаците на кацане. Защо изтрихте този коментар бе панико(знам че работиш в дира)

Да, американците се разбиват при излитане! Хахахахах

За Скайлаб не си ли чувал?

Какво си чул за Скайлаб, хайде, не се стеснявай, просвети ни. Остатък от Аполо май беше, или бъркам?

Кога ще видим една статия за това, че Юрий Гагарин не е първият човек, който е полетял в космоса, а първият човек, който се е върнал от там?

който е обиколил цял свят и пак е кацнал в Русия

вие какво искате. Спекулативна новина в която да си чешете езиците ли? Ами влизате в телеграма и има страшно много канали със недоказуеми неща. Там има и най голямата група за хора които вярват, че земята е ПЛОСКА....така, че доказателства да искаш хахахаах

Гагарин е първият, който се е сетил да се отдръпне назад, като е видял ръба и бездната след него

че се базикаш

че се бъзикам, гледам кой разбира от черен хумор

реших че и тука се е насъбрало с плоски мозъци

"След като американците първи кацат на Луната с "Аполо 11" през юли 1969 г."....Самият Стенли Кубрик твърдеше, че американците са кацали на Луната само в неговото студио.

да не е от значение. И той си няма студио..А е използвал студия. И я обясни как се движат така бавно австронавтите на луната? И другото което е, когато САЩ са кацали на луната, се е поддържала връзка и от СССР тогава. И както всички знаем дори СССР поздравлява за успеха на Американците

Вмество да подмушваш дребни софистики, я ни обясни твърдението на НАСА, че "кацането на Луната" в наши дни не може да бъде повторено, защото са изгубени над 1млн страници техническа документация? :) Абе, бъкел...съшито е с бели конци това "кацане", че и "мострите от Луната" били засекретени.

Да разбираме ли, че щом Луна 25 се разби, значи руснаците не са пращали нито една сонда в космоса? Щото, нали, ако бяха пращали, що сега ще се разбива? Малоумната логика на един путинофил....

тогава светът е изведен да се орбитира около станцията

и това е 8 години след отечествената война. война в която "прогресивния" запад убива 27 милиона руснаци.Но както казват самите руснаци:"опять просрали все"

Така ли прочете в руския Фейсбук бе чичи. За Лошия Запад на сатанистите англосаксонци, които само злосторстват срещу смирените православни. А не прочете ли как всъщност спасяват СССР от рухване под нацисткия ботуш с помощ, която днес се равнява на 200 милиарда долара? Бас държа, че тоя факт винаги изпада от тия дискусии.

Тогава ъте спасяваха себеси

Само дето космическата им технология е с немски произход. И Салют е изстреляна 26 години след войната, не 8.

кацат на луната..... с проблема, че при кацане забравят да намалят скоростта и БУУУМ

оттогава има пръстени като Сатурн, обаче не се виждат, понеже са само на обратната й страна (т.е. половин среден пръстен е само)

значи с телескоп виждаме перфектно кратерите на луната, виждаме дори спътници но нито един от тези пръстени??? Как се случва това можеш ли да обясниш

ти от майтап май не разбираш....

Сега чети на глас ! - Русия е едно голямо, нищожно нищожество с претенции и грандоманщина, населено с полудиви гладни варвари пияници. През лятото ята комари, през зимата бели мечки. - Ако Сибир имаше някакво значение, братята китайци отдавна да са го населили и засадили с култура, ориз и зеленчуци. Обаче никой не иска да рине кал до кръста и да преяжда с мензис от есетра на Байкал. - В цяла Якутия, която е колкото четири Франции, живеят 400 хиляди нещастници демек Люлин и Младост взети заедно. Обаче са разпръснати по села и паланки на разстояния колкото от София до Виена. - Разстоянията между тъпанарите са толкова големи, че телефонните разговори са с марсианско забавяне от 15 минути. Например ако някой местен реши да си търси жена, различна от сестра му и братовчедките, трябва да се запише космонавт. - През зимата -65С и земята е замръзнала Няма чукчи, който да копа залежи Чукча копа дупки Дупчи леда и лови риба Затова рудата копат каторжници Превоза е толкова скъп, че докато го превозят по БАМ, става непродаваем - През лятото - блата и комари -иди копай ! - Нещастни пияни варвари ! - Сега обаче ИСТОРИЧЕСКИ ПОГЛЕДНАТО за пореден четвърти път украинците ще им ЕБАТ ПИЧКАТА лелина.

Всичи проблеми във формите започнаха след като Дянков намали парите на психятриите и им пусна интернета

Руски уй й изнасилване на черкезките помаци ще има

Добър ден, Добре, че бяха Латвийците за да им напреавят ВЕФ-и иначе как щяха да слушат Алла Пугачова и Тумбала Лайка... Семьон Слепаков: "Купи Го0вно" - руска народна песен можцех да ви пратя линк, обаче в ДИР-а са се събрали руски курви и дебили за да ни проповядват комуно-рашизъм и кретенията си.... Да ви ЕБА РУСКАТА КУРВА МАЙчИНА Купи говно и поддержи Россию Кури говно и езди на говне Носи говно, плевать, что некрасиво Дари говно детишкам и жене Купи говно - пойди на этот подвиг! Оно - говно, зато своё оно Купи говно, страна тебя запомнит, Не будь говном, скорей купи говно! Купи говно! ----------------- Това не го казвам аз, пее ви го ваш човек. :

Това, да се родиш Европеец, Африканец, Американец е СЛУЧАЙНОСТ Това, да се родиш Руснак е СЪДБА Това, да си русофил е ДИАГНОЗА А това да си от Възраждане е ВАРНЕНСКА ПРОСТОТИЯ

не може трагедията да не се подчертае и да не се сложи на първо място, нали? Ако беше краварско, щеше да се подчертае и изтъкне неветоятния успех и постижение, а чак в края на статията, с малки букви и под сурдинка между другото да се спомене, че експериментът всъщност се е оказал не съвсем успешен от първия път...

Както някои обичат да подчертават загиналите в "Аполо 1" (което всъщност не е "Аполо", но е било наречено така поради настояване на близките на загиналите, а истинското "Аполо 1" е "Аполо 4"). Поне са спестили американския успех с мисиите "Скайлаб", състояли се около две години по-късно. "Скайлаб" е имала 3 пъти по голям херметизиран обем, но разбира се това се дължи на ракетата "Сатурн", която според някои като теб не е съществувала и нещо били изгубили чертежите, така че най-вероятно и мисиите "Скайлаб" са филми на Кубрик.