Коментари - Големият адронен колайдер откри нова частица? | IT.dir.bg
назад

Големият адронен колайдер откри нова частица?

Измервания с Големия адронен колайдер може да са установили съществуването на странна нова частица, излизаща извън познатите физични закони.

Обратно в новината

Коментари - Големият адронен колайдер откри нова частица? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пространството е геометричен обект. Върху геометричен обект могат да бъдат приложени произволни математически операции и трансформации. Математическият апарат на ОТО работи върху абстрактно геометрично пространство, което няма физически свойства и ограничения, поради което може да се разтяга или свива до безкрайност. Във Вселената космическото геометрично триизмерно пространство е изпълнено със физическата среда наречена комически вакуум. Тази среда има определени програмируеми свойства и ограничения. В нея е разтворена материята с която активно си взаимодейства. Тази среда пренася електромагнитните вълни и фундаменталните силови взаимодействия. Ето защо ОПО е една метафизична абстрактна и спекулативна математическа теория , която не се занимава със физическият свят и неговите свойства. Понеже колайдера е изграден с идеята да пресъздава условия близки до предполагаемите веднага след хипотетичният голям взрив, който в действителност никога не се е случвал, не можем да очакваме ценни находки от работата на физиците по тази идея. Но ако някой от тях се натъкнат на истината която противоречи на масовите догми и средновековният морален стандарт в днешната наука, можем да сме сигурни че масовите медии няма да я обявят, а ще защитават познатите теории като свещени крави, НПО активистите налазили популярните сайтове ще гласуват по команда в тяхна защита и ще утилизирайки римската система на гласуване бранейки митологията върху която се крепи системата на мамона.

Ето защо ОТО (обща теория на относителността) е една метафизична абстрактна и спекулативна математическа теория , която не се занимава със физическият свят и неговите свойства.

хахаха, маитапчия

Сещам се за прочутата фраза на един известен атомен физик, работил по проекта Манхатън за атомната бомба. Казва се Ричард Файнман, който е казал за квантовата механика: "Който твърди, че разбира квантовата механика, значи никога не се е занимавал с квантова механика!". Това мисля че достатъчно красноречиво описва границите на познаваемата ни наука. Оттук нататък може да се допитаме до Негово Светейшество, шефа на Ватикана. Нещо повече! Най-новите открития са толкова смайващи, че изглеждат повече абсурдни от идеята за някакво върховно същество, наречено Бог. Учените вече откриха Тъмната Материя и Тъмната Енергия! Лошото обаче е в това, че никой учен физик досега не е наясно какво точно представлява тази материя и енергия. Щом има Тъмна Енергия, значи има и Тъмни Сили! А пък най-интересни са първите наносекунди от Големия Взрив! За този период всички учени физици и астрофизици са единодушни, че законите на физиката не са важали. Напротив, тогава очевидно е имало съвсем други закони които и Господ Бог не може да е сигурен какви точно са били! Затова физиката е толкова удивителна наука! Защото това е светът, вселената, космосът в който живеем всички ние!

Тъмната материя и енергия, черните дупки и неутронни звезди, скритите измерения и др. са невидими и неуловими за научната апаратура измислени феномени с които се опитва да поддържат на изкуствено дишане отдавна компрометирани метафизични теории със статут на свещени крави въпреки научните факти и логика. Философстването е твърде неподходящо за света на науката и е стандартно проявление на човешката суета.

Що сте толкова зле настроени към науката? Дразни ви, че не схващате какви ги плямпат ония учените? Да сложно е да си признаеш че не си всезнаещ и всеразбиращ :( И Едисон навремето са го питали такива всезнаещи и всеразбиращи, дали не е малоумен щото предлага нещо да свети без да гори. Да и аз съм от ония неуките за които тая статия хич не звучи на български. И какво от това? Нека си ровичкат, нека си умуват, нека си измислят ... Без това ровичкане и умуване по глупости дето никой освен 5-6 човека в света не ги схваща, нищо от това което имаме днес нямаше да го има, щяхме още да си се гоним със събратята маймунки по дърветата (за по религиозните да копаем нива и отглеждаме овчици като Адам, Ева и отрочетата им).

Тъй, тъй... добре, че сме блъскали по два камъка един в друг, та сме поумнели и сме станали красиви и умни модерни човеци (така де, като онези от "Протестна мрежа"). Впрочем, надявах се да споменеш Тесла наместо търгаша Едисон.

Човече, стига с тия политически пристрастия и категоризации. Учените един с един няма дето да са идеални, всеки си е имал кусури. Дори Айнщайн навремето се е изказал отрицателно за квантовата механика като е казал нещо в смисъла на: "Господ не си играе на зарове". Няма жив човек на Земята който да не е сгазил лехата с лука, назови ми такъв и можем да го канонизираме!

сам

Петата сила съществува и тя е - Джедайската!

Вместо да дадат пари на България да си довършим магистралите те харчат пари за глупости като колайдери. Теоретични глупости, а хората няма какво да ядат по света.

Оле колко си зле, поне си мълчи само ако знаеше и 0,0001% за какво става дума...ако няма какво да е ядеш е също плод на незнанието ти и не проси ...

човека е прав - по-малко от 1% от хората по света могат правилно да му напишат името на съоражението (и аз не съм един от тях), и съм сигурен че едва ли има повече от 10 човека на тоя свят дето разбират изобщо какъв е смисъла му и резултатите. Тея пари трябва да бъдат изядени и изпити от гладните и жадните веднага. ;) а иначе по-научният коментар ми е, че ще им трябват поне още 30 години да установят, че това дето го правят там няма много смисъл.

Май се е разбрало вече от какво е станал Големият взрив - някой си е играл с адронен колайдер :)

големя взрив е станал защото преди 14 милярда години някои като теб си е напъвал много мозъка.

Ами нали и аз това казвам

Тия да не би да са сменили наркотиците?

Големото КУРАЙДЕР пак нещо открило и МИЛИАРДИ ЕВРАЦИ УСВОИЛО!

Нали знаето вица за слона! - Защо слона има такава малка опашка? - Защото не е хубаво такова голямо нещо да завършва с НИЩО!!!!

Иво, Иво, Иво... ам ти момче праиш ужасно лоша услуга на Бог... замисли се какво ти казвам... :)

Докато светът съществува ще се откриват все нови и нови неща!

Както се казва по всички телевизионни програми, време е да обобщим. Цернистите нищо не са открили ама имат нужда от пари. Коментиращите тук, нищо не разбират, но си въобразяват че са експерти. А за капак, има един който е чел някои книги, но никога библията, защото ако беше чел библията щеше да знае, че Адам и Ева са яли плода на знанието и затова са грешници, защото у тях се е породило желанието да знаят. Казано по друг начин, за да си добър за господ, трябва да стоиш настрани от знанията и да живееш съгласно библията, а не да се напъваш да учиш другите как да бъдат по-грешни. Съмнявам се че разбрахте какво написах, но все пак, реших да ви сляза на нивото.

Браво пасторе,но според Библията жената трябва да е второстепенен член на семейството и да се подчинява на мъжа.Пълна глупост. Също както е казано че Господ ще даде на незнаещите мъдрост да осмеят провъзгласилите се умници.От друга страна е казаното - искайте и ще ви се дадде,за да познаете Господната милост. Библията е събрана от избрани евангелия и неудобните са премахнати а е писана във времена когато мнозинството са били невежи,а обществото патриархат.Колкото повече се чете писанието подкрепяно от американска изяснителна литература толкова повече ще се зомбира човек.Бог е любов така че по кротко с заплахите,а ако е искал да тънем в невежо блаженство нямало да ни разраши да стигнем до тук нали? Айде смирение и учение а че тия ще откриват частици докато не им спрат кранчето на парите е ясно.

Чай ся, какво те измъчва, та чак казваше , че е пълна глупост т'ва, дето жената играе второстепенна роля в живота? Нефелните и сбъркани доводи, които ще приведеш, са лишени от смисъл поради една проста причина: оставяме ти да я откриеш.

Уважаеми DP, изглежда много разбираш от социални програми и хуманитарна помощ и затова ти пожелавам в най-скоро време да си един от тези, които най-много се нуждаят от тях...

Опасявам се, че социалните програми не се отнасят за такива като DP, защото има образование. И даже и да изпадне в такава ситуация, което не му пожелава, ще трябва да се справя сам. И как все финансирането на науката ви е трън в очите - дайте да вземем парите на умните и да ги дадем на глупавите, но гладни. Защо не критикувате военния бюджет? По дяволите, световните разходи за цигари сигурно са по-големи от разходите за наука. Обаче кога за последно вместо да си купите цигари решихте да дарите петте лева на благотворителна организация?

То хубаво, ама работата е там, че военният бюджет включва разходи за наука и май е основният ѝ спонсор. Е, колко ползи има от вложените пари е отделен въпрос, ама докато все още бачка печатницата за долари подобен коефициент на ефективност не е от голямо значение... Другото настрана, но ми стана интересно какво образование има депе-то? Понеже аз не мога да разбера от всичките му постове.

Благотворителната организация е такава само за членовете на управителния й съвет.

по принцип, като твоето, друже, не вършат работа. Проблемът е в това с какво всъщност се занимава Церн?! Там е заровено кучето.

Е-е-е-е чакай сега, какви ги омеша - умни - глупави/гладни. Ти май не си наясно колко много умни има, които са гладни, а? По света има много повече гладни отколкото си мислиш, а в някои страни са готови да те убият за парче хляб...

Всъщост коментарът беше насочен към Zweinstein относно гладните...

СТИГА толкова неграмотни преводи няма Хигс бозон (the Higgs boson) името му на български е бозон на Хигс или евентуално Хигсов бозон, както е с Айфелова кула (притежание) Превеждайте Смислово а не дословно, за да няма "изгубено в превода"

Кво ти пука ве, то и без това наистина няма такъв бозон, така че...

Добре бе Иво... Я кажи сега като им казал господ да избият всичко живо (да изкормят родилики, да избият децата...).... Та кажи ми тези хора с каква психика са живяли след това??? Какво ли са си мислили за милостивят им господ??? Що за изроди са станали след Йерехонското клане???? Деба там ли са били най големите отрепки или просто пича им обещал дадения парцел само да извършат клането и всичко точно???

Моля не хранете трола! Ще стане страшно! Просто го игнорирайте! Някакъв луд поп с повърхностно образование както в теологията така и в съвременната физика! Само като щета за матриците му и творенията на Твореца ме хваща шизофрения!

Забелязвам как анонимни читатели с тролски манталитет пишат минуси без да се аргументират, защото нямат връзка с науката и нямат факти и аргументи в своят подкрепа и гасуват по команда. Защото не харесват истината, която ги призовава към кардинална промяна в живота им и отричане от идолите им. Вашата агресия има същият призход. Светът е пълен с лъжа и отчаяно се опитва да запази статуквото заради едната безсмилена гордост и суета. Истната не се опредлея с консенсус, но понеже живееме във новият вавилон, въведоха масово римската система. Поради тази причина рейтиноговата система няма място в научен сайт, но понеже не се търси истината системата присъства.

Вече ти обясних. Господа на любовта и истината е свят и справедлив. Някой хора разбира свят като добър, но грешат защoто свят означава винаги праведен и истинен. Той е абсолютен и вечен гарант за спаведливостта във вселената. Само това може да гарантира животът да пребъде във вечността в раздост и хармония. След като Бог е суверен на цялaта вселена и е създал живота в нея и самата нея като място за живеене, трябва да гарантира този живот. Любовта и истната са основните принципи на живота и черти от характера на вечният и непромени Бог. Но за да са истинnи трябва да се подкрепят със справедливост. Бeз нея те не могат да бъдат проявени. как Бог ще има доверието на всики сътворени същества във вселената ако не бъде справедлив? Но понеже е и милостив и дълготърпелив, Творецът винаги предупреждава отрано какво ще направи ако хората не се покаят за делата си. Дълготърпението на Бог води към покаяние, но малко хоа го разбират. Преди потопа Бог даде на хората 120 години време за покаяние. Но грехът е заразно зло и има свойството да се умножава с времето и да подтистка праведността и святостта, към която развива непоносимост. Бог приложи това сурово наказание, като градинар който изкубва плевелите задушаващи живота в неговата градина. Защото грехът е несъвместим със живота. Затова за да може животът да пребъде във вечността, не трябва да има грях. И ще бъде постигнато както е писано.

М/у Стар и Нов завет на Св. Библия?!

Едно е да четеш Библията, но съвсем друго е да я рабереш - никак не е лесно даже и за много "учени". Така че когато резбереш какво е станало и най-вече защо е станало, тогава коментирай - иначе се излагаш...

Колкото повече дълбаем, толкова повече разбираме, че нищо не знаем.

Novae

Фундаменталните сили логично би било да са общо шест на брой-толкова, колкото са посоките, в които материята проявява своята протяжност. Горе-долу, ляво- дясно, напред-назад.

Смея се но всъщност е тъжно.

''...странна нова частица, излизаща извън познатите физични закони...'' Господ си прави ташак с учените. и така ще е всеки път, тамън да кажат: а ето открихме всичко и опааа...., ще следва ново откритие на нещо непознато до този момент. Cамото постряване на този колайдер (на гол гъз, чифте пищови; за тези пари сумати социални програми можеха да се изпълнят) подсказва индиректно, за съществуването на Cъздател, Bисш Интелект, който поради липса на достатъчно богат речник наричаме Бог. Доказателството за вкарания авто-гол е, че тогава (то не е имало нито време, нито пространство тогава, но няма как да се изразя по друг начин) не е имало никаква гигантска тръба или нещо подобно, която да създава, блъска и изчислява частици. Bсичко хубаво, но ме е страх, че с тези си заигравяния учените могат да предизвикат някоя и друга верижна ядрена реакция, която дa ни отнесе. A за черна дупка не ми се мисли направо.

Спете спокойно. Черни дупки не съществувата, а колайдера е едно безобидно за физичексият свят съоръжение. Неговата полза за по- наблюдателните се закючва в това, че доказа погрешността на метафизичните теории, заради чието потвърждение беше построен. След този колапс на идеите и представите за света на материалистите, сега са принудени да запълват идейният вакуум с "откриване" на виртулни частици.

Учените НИКОГА не казват "разбрахме всички", не са го казали и сега. Тия пари ако бяха отишли по социални програми щяха да са изядени и изсрани и нямаше да знаем за тази частица, която сякаш са видели (престои да натрупат статистика явно). А ако всички пари за наука бяха отишли по социални програми за изяждане и изсиране щяхме да живеем в пещерите и да чакаме някоя мълния да запали пожар та да вземем огън от там.

За някои хора с това се изчерпва смисъла на съществуването. Толкоз!

Нищото е човешка абстракционизъм. В действителност нищо не може да съществува. От къде да знае нищото как да пропуска електромагнитните вълни през себе си? Нищо не може бъде програмирано. Вълните в природата се разпространяват винаги във физична среда. Те представляват колебателни изменения с периодичен характер на някой от състоянията на тази среда предизвикани от енергетично въздействие. Вълните не могат да бъдат разглеждани като отделен от средата в която се разпространяват физически феномен. Те са част от нея и са проява на някой от нейните свойства.

Нищото не същесвува, щото е нищо. Него го просто го има. Нищото нито спира, нито пропуска. Спира и пропуска нещото. Вълните се разпространяват в среда - това за електромагнитните вълни е електромагнитното поле. Само че то се нарича електромагнитно поле, а не вакуум. Електромагнитното поле не е вещество, а поле. Вакуум означава липса на вещество, т.е. нищо - празно пространство, откъдето и произлиза думата.

Сега ме вълнува друг въпрос: "Черното цвят ли е или липсата на такъв"

Нищото е несъщесвтуване по дефиниция. Бъркате научните понятия. Електромагнитните вълни и магнитното поле се разпространяват във физическа среда. Те не могат да се разпростряняват в нищото за каквото смятате космическият вакуум. Той е реална физическа среда посредник с определени физичекси свойства и ограничения, която задава поведението и взаимодействието на елементрарните частици в нея според програмирането и. тази физическа среда е подчинена на волята на Творецът. Чрез нея елементарните частици обменят енергия и информация. Може би сте чувал за квантово заплитане?

Това е на Боко интелекта. Малък е, не се вижда но някои предполагат, че все пак го има...

Така си, за съжаление. Не знам да се смея ли, да плача ли!

Бая мастити учени се прехранват покрай тоя колайдер, така че не е лошо от време на време да откриват по някоя частица, за да не им спрат кранчето.

Е тоя път веке фанАха Игрег-бизона за рогите!!!

Да да

Могат да откриват частици така до безкрай. Това са временни образувания след сблъсък на частици, които могат да имат различна маса според стабилността на подредбата. Аз лично не знам някой някога да е разбил електрон. Протоните са съвкупни частици от много електрони и позитрони. Това се вижда от реакциите протон-електрон, неутрон-електрон, протон-позитрон и неутрон позитрон и т.н.. Това показва, че протони, неутрони и други по "масивни" частици са създадени от електрони и позитрони, които не анихилират помежду си. Това е измислица в следствие на трудното улавяне на неутрино. Неутриното е електрон-позитронна двойка, а в някои случаи и четворка. Обяснението на всяко едно нещо във вселената е възможно само на базата на основите: електрон, позитрон и електрическа сила. Силното взамимодействие е просто подредба при която електрическите сили удържат сбор от електрон-позитронни купове. Слабото взаимодействие е разбиване на подредбата, при която резултантните електрически сили разкъсват ядрото. Неутроните са стабилна подредба по х,у,z координати, т.е. света е триизмерен, времето е независим параметър. Четиримерното пространство е само математическа абстракция. Протоните са стабилната подредба "протон" + позитрон. При нестабилна подредба в някое от направленията частицата се разпада. Гравитацията е резултантна електрическа сила, която се получава при атоми, заради въртенето на електрона около ядрото. Т.е. "гравитация" има само при атомни структури. Това е причината гравитацията, точно както и електрическата сила да намалява с разстоянието на квадрат. Естествено няма тъмна енергия. Енергията е относителна величина - Кинетична и потенциална. Разпада на атоми води до промяна на електрическото поле локално, което е причина точно електромагнитното излъчването на фотон, както и показват формулите на Максуел, от които ясно личи, че светлината е промяна на електромагнитното поле, а не частица. Тази промяна се транслира в пространството като светлинен лъч и при попадане в Атом предизвиква дисбаланс в равенството на електрическата сила Ядро-електрон и на центробежната сила на въртящите се ядро и електрон, което води до избиване на електрона по тангентата не заради директен удар, а заради центробежната сила превишила центростремителната, която е резултат от електрическата сила в атома сумирана с привнесената от фотона електрическа сила с обратно направление, т.е. резултата е намаляване на електрическата сила, което предизвиква центробежно излитане на електрона. Това е "нестандартния модел". Който обяснява всичко. Например: Електроните се въртят подобно на планетите в плоска орбитала. Излъчването става за време. Нормално сокинус Ф е=1 и излъчването на фотонната структура би трябвало да е линейно, но заради флуктуациите на атомите на практика има разходимост на структурата, което води до червено отместване, което е стареене на фотоните, а не доплеров ефект. Т.е Вселената е безкрайна, а разширението е видеоефект. оттам и заблудата за ускоряващото се разширение. Т.е няма тъмна материя и енергия и голям взрив

А бе не е лошо да си пофантазира човек на базата на общи познания от популярни статии по физика но нямаш представа колко по-задълбочени знания трябват за да премериш нещо в тоя контекст, да не говорим ако ще го мериш за първи път. Дяволът е в детайлите, хората извън тия неща нямат и бегла представа за колко МНОГО детайли става дума, информацията описваща ги е пъти повече от цялата информация минаваща през мозъка на средностатистически човек за цял живот. Много пъти.

Да да

Така е! Не знаеш детайлите, затова ти се струва, че фантазирам.

Откакто бърка с наплюнчени пръсти в контакта ли ти идват тези гениални електрически идеи?

Да да

Нещо такова. Всъщност откакто не можаха да разбият електрона.

Абе Иво какво Порядъчно има в това "твореца" да въоражава с оръжие йерейонската тръба и да насърчава едните да избият до крак цял град докато късче трева не остане?? Да давам ли още примери колко е порядъчен мистър X??

С вашият начин на мислене би следвало да запитате и защо Бог предизивка потопът и остави живи само осен души по времето на Ной. Или защо унищожи Содом и Гомор с огън от небето. Отговорът е лесен. Защото грехът е заразна болест, която е несъвместима с живота и води до разваля и тление. Основата на грехът са гордостта и суетата, а те се хранят с угаждане на плъските страсти. Любовта и истната са основи на живота и порядъкът във вселената. Те са причина за самият живот и вселлената създадена като подходяща жизнена среда за него. Когато хората упорито престъпват тези принципи въпреки дълготърпението и предупрежденията на Бог, следва справедлива присъда според Божият морален стандарт, който е основополагащ за цялата вселена.

Да да

Няма етап в чавешката история в която да са оставали 8 човека. Тъпа легенда.

Имало едно време един всемогъщ Бог, който можел да прави всичко за него нямало невъзможни неща. Та именно той направил хората по свой образ и подобие, тоест съвършенни. Обаче се оказало, че те не биле толкова съвършенни защото боледували а и биле греховни. После Бог осъзнал че той може всичко освен едно да ги поправи и..... просто ги УБИЛ!!!!! След мнооооого години се появил и новият пророк който проповядвал словото му и казал: Има човек има проблем, няма човек няма пробле. Е всички знаем кой е този пророк и как продължава историята нататъка.

"Стандартния модел" когато е приет, никой хабер си нямал че има "тъмна енергия и тъмна материя". Които освен това се оказва са над 90% от Вселената! Като се има предвид, че никой изобщо няма представа какво представляват те може да се заключи че откритията в тази област тепърва предстоят!

Като си само повърхностно запознат никой не ти е виновен. Още когато Айнщаин пише ОТО една от забележките е била, че според неговите уранения не достига още маса във вселената. Та от близо 100 години учените търсят тая маса и между другото още не са я доказали на 100 процента.

Не е ли по-разумно и рационално просто да отхвърлят ОТО като неадекватна на реалността теория, вместо да търсят невидими и неуловими за научнат апаратура феномени като тъмна енергия и материя. Побнеже порядък не може да бъде дефиниран без абсолути. Но пък ОТО и подобни теории са необходими на ню ейджърите, които отхвърлят принципите на порядъкът и проповядват идеология на хаосът, защото беззаконието е тяхната страст.

всъщност аз отдавна съм обяснила в моята теория какво представлява тъмната материя-"Времетое кръгло" на едноименната фейсбук страница -това всъщност е материята "скрита" отвъд хоризонта на събитията на всички черни дупки във вселената а също и отвъд "видимата" част на нашата вселена т е отвъд около 14 милиарда светлинни години разстояние-тоест това е всичко което съществува отвъд там докъдето можем да виждаме тъй като относителното време е кръгло и всъщност до там докъдето то може да се апроксимира с права линия от огромния периметър на кръга до там ние можем да виждаме материята и света -нещо като хоризонта на земната повърхност до там докъдето виждаме когато стоим в една точка от земята-горе долу и това е по-малко от 10 процента от цялата повърхност на земята

Предимството на големият адронен колайдер пред другите по-маломощни колайдери е, че позволява да се сблъскват два снопа частици движещи се 1 процент по-висока скорост и съответната кинетична енергия. За постигането на този процент колайдерът харчи многократно повече енергия от тях, която не се предава на частиците, както предполагат теоретиците, а се губи в структурата на космическият вакуум. Понеже съпротивлението при движение на градивните частици на материята в тази структура расте експонециално с линейното нарастване на тяхната скорост и основната част от енергията изрзходвана от укорителнит емахните на колайдера се изпозлва за преодоляване на това движение, а не за нагнетяване на енергия в частиците. Но ако не прикриват този факт чрез откриване на безполезни виртуални частици ще трябва да закрият това съоръжението, а то е хранилка за хора, митологии и прсвдонаучни теории превърнати в свещенни крави, които се поддържат от невидими и неуловими за научната апаратура виртуални феномени.

Ако структурата ти на космическия вакуум е толкова съпротивителна, то фотоните ще трябва да пъплят като мехурчета в буркан с мед. Или пък да имат невъобразимо голяма енергия, че да порят вакуума със светлинна скорост.

Как стигнахте до този извод след като фотоните нямат маса и инерция? Структуратана този вакуум е програмирана така че да осъществява физичните зкаони, които поддържат порядъкът във вселената. Във различните и зони тази стрктура може да е програмирана различно според волята на Творецът и неговите цели.

Тази структура може да се разглежда като програмируема тризимерна матрица, която за един миг по волята на Творецът може да промени своите физически свойства и взаимодействия с градивните частици на материята.

Може би наближава времето за нов скок. Навремето хората са класифицирали химичните съединения, но те са се оказали прекалено много. Открили химичните елементи, получило се е хубава стегната картинка. Но след време и семейството на елементите набъбнало до огромни размери. После са открили елементарните частици, малко на брой, но успяват да пресъздадат цялото многообразие на елементите. Пак хубава картинка, но след време и елементарните частици стават прекалено много и прекалено разнообразни. Следват кварките. Учудва ме и ме радва как Природата е една матрьошка и всяко нейно ниво е концептуално различно от останалите. Дали някога ще отворим най-вътрешната матрьошка? И изобщо, има ли такава? Или може бе след поредното отваряне ще видим вътре ... най-голямата матрьошка? И може би затова откритията в микрокосмоса влияят на представите ни за макрокосмоса?

"Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека." Тези които го правят и живеят според Божията воля, ще придобият нужната отговорност за да получат достъп до познанието от самият Създател и да могат да го употребяват отговорно за общото благо според принципите на живота любовта и истината. Всичко останало е човешка суета, която не ползува.

Айде пак са закъсали за кинти на колайдера ...:)

Бе няма ли новини в разделите за чалга да пускате плоските си коментари под тях бе.

Чалга, малга, ама обикновения данъкоплатец плаща масрафа на колайдера. Та има право да пита човека.

Бойко Борисов отдавна е открил тази частица !

Петата фундаментална сила са ПАРИТЕ. Ония хартийки дето ще си затрием планетата заради тях

Гравитацията не е сила а геометричен ефект на изкривяване на пространство-времето от масата на физически обекти. Защото ако е сила, трябва да има носител на взаимодействието, а такъв няма. Всички опити да се открие до момента т. нар "гравитон", частица носител на гравитационното взаимодействие са неуспешни.

Което не означава, че все пак такъв няма със сигурност, нали? Това, че не можем да го открием с текущите средства е съвсем отделен въпрос. Гравитацията е мистерия, нищо друго не можем да кажем за момента...

Съгласен! Просто исках да напомня, че за момента дори не знаем дали е фундаментална сила или не.

Ееее, ама петата фундаментална сила отдавна сме я открили - нарича се кухина! Огледайте се колко много кухи лейки има около вас и дрънчат!

стига дрънча, веждаме те какъв си

Според мен цялата тая работа няма да има край. Едно от най-важните неща които сме открили чрез математиката е че накъдето и погледнеш те очаква безкрайност. Според скромното ми мнение, базиращо се на познание във физиката и математиката което е приблизително равно на нула, цялото тайнство се крие в онова "нещо" наречено "време". А всичко останало е вследствие на това "нещо".

Знанието на всички на тоя свят накуп навярно е приблизително равно на нула ако го мерим спрямо каквото има да се знае... Но и това дали е така също не го знаем :).

Време като отделно понятие не съществува погледнато реално. То е следствие от фундаменталните сили.