Коментари - НАО Рожен чества важен юбилей | IT.dir.bg
назад

НАО Рожен чества важен юбилей

Национална астрономическа обсерватория Рожен стана на 35 години.

Обратно в новината

Коментари - НАО Рожен чества важен юбилей | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дали сега могат да бъдат заделени толкова средства , за да бъде построено такова съоръжение.Знаех си аз ,че комунистите са гадове ,да вземат да заделят средства ,за да гледат звездите ,вместо да си накупят Бугати вейрони,или на един полк чалга певици да наслагат силиконови бюстове,и разни тунинги.Нарочно са построили обсерваторията ,защото са знаели , че ще настъпят необратими демократични и неолиберални промени и желаят да разорят държавата , като я накарят да плаща тока за подържане на постоянна температура в работните помещения на обсерваторията.На астрономите няма нужда да се плаща ,те нека берат боровинки и гъби през лятото и с тях да се хранят през зимата

Хубаво, ама обсерваторията е на полуразпадане. Поинтересувайте се, кой им купи последните телескопи. Добре, че има частни лица и фирми, които от добро сърце да дават по някой лев. Държавата е абдикирала тотално.

Що за глупост? Никой не ни е купувал телескопи. Тези любители-драскачи не правят разлика между професионален и любителски телескоп. Професионалният струва много пари и да искат не могат да купят такъв за обсерваторията. А дребни любителски телескопи за демонстрация - всеки може да си купи и като му омръзне да гледа през него, най-добре да го дари на някое училище или народна обсерватория, та да се ползва, не да събира прах някъде. Може да се стартира такава кампания даже "Дари телескоп!" и така училищата да се обзаведат, че не знам дали в сегашно време има отпуснати пари да си купуват такива за часовете по физика и астрономия.

новия директор на ИА с НАО към БАН проф. д-р Евгени Семков журналистите пак не разбрали: има се предвид назначения преди 2 седмици от акад. Воденичаров и.д. директор, който замени директора проф. Таню Бомев, който 8 години ръководи успешно института и обсерваторията. Доколкото конкурса за директор на ИА с НАо завърши без избор на нов директор, за и.д. беше назначен проф. Семков до следващите избори.

Които още не е ясно кога ще са, но вероятно към края на годината. Щото и.д. не е баш като директор. Трябва си нормално избран директор за института и обсерваторията.

Обсерваторията е изключително интересно място, а астрономите могат да ви разкажат и покажат вълнуващи неща. Заслужава си ходенето. Аз съм ходил преди години на подобни сбирки и беше страхотно!

Учени да разказват на туристи старчоци врели-некипели - нали не мислиш, че това е астрономията? Иначе, да, на туристите им е много интересно.

През 70-години, като бригадири от училище за близо месец участвахме в изграждането на обекта. Да са живи и здрави всички които се трудехме заедно и на обектите в Смолян и на лифта към връх Снежанка.