Учени създадоха стъкло, което е два пъти по-твърдо от диамантите

За направата му са ползвани екстремно високи температури и налягане

Обратно в новината

Коментари - Учени създадоха стъкло, което е два пъти по-твърдо от диамантите | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ами, ето го бъдещия материал за стъкла на часовници и смартфони...

Стъкло се получава само от СИЛИЦИЙ! От въглерод под налягане се получават само алотропни форми на ВЪГЛЕРОДА. Ако щете изкуствени диаманти, ако щете червена звезда....но е все въглерод.

Само да те питам - стъклото течност или твърд материал е. Само от това ще разбера колко са ти знанията по химия и физика. Що ли го наричат това стъкло и що ли статията е в Science. Ти колко статии там имаш?

Маани ги тва китайско стъкло, твърд съм като два пласта боя

слагайте го на екраните на телефоните...

“Гига-напредничавите” китайци, на които някои скрити комундета с чайна-фони тук се възхищават, са се докарали до там, че са си онищожили плодородната почва с отровните фабрики, превземащи всеки квадратен метър и бълващи отровните си газове директно в атмосферата! Същите тези разчитат за изхранването си изцяло на внос и скоро ще дойде времето, когато това ще гръмне поради хлебарко-видната им прогресия на постоянно размножаване! Тогава милиардите гладни гърла с дръпнати очи и тъпоумни изражения ще се нахвърлят хищно в/у останалата част на света и тогава, в един кратък миг, един бутон ще бъде натиснат и гнусната паплач ще бъде изтрита от лицето на земята, за съжаление както и всички останали…

Сериозно си назад с информацията. В Китай в момента отчитат демографска криза - застаряване на населението, която е следствие от намалена раждаемост, която пък е следствие от дългогодишната им правителствена програма за семеен модел с 1 дете. Наскоро обявиха, че вече прекратяват тази програма, която беше насилствено наложена от правителството на китайците в продължение на десетилетия. Друго: пише се Унищожавам, а не онищожавам. Неграмотността ти и невежеството ти са пряката причина за расистките ти възгледи, както и за останалите глупости, които си написал за някой, който щял да се нахвърли хищно на света, а друг щял да натисне ядрения бутон. Образовай се и ще имаш доста по-ясна картина за света в който живеем. А по отношение на замърсяването. Да, Китай е много замърсен, а също Индонезия, Филипините, Тайланд и още доста държави в ЮИ Азия, защото "добрите" западняци си изнесоха там замърсяващите производства. До към средата, края на 70-те години старите индустриални държави в Европа, а също и САЩ, Канада и някои други извън Европа бяха замърсили до такава степен водите и почвите си, че водата, която течеше от чешмите им не ставаше за пиене. След това полека-лека си изнесоха замърсяващите производства в 3-я свят и си поизчистиха природата. Сега, когато Китай забогатя най-вероятно предстои и той да направи подобен ход.

Първо виж ти колко си грамотен и тогава търси “под вола теле” при другите: “ Образовай се и ще имаш доста по-ясна картина за света в който живеем.” - пише се “света ЗАПЕТАЯ в който живеем”. Като се хванеш за един грешен клавиш няма да промениш истините, които съм написал, а именно: 1. Унищожиха си почвата - ФАКТ 2. Разчитат за изхранването си на внос - ФАКТ 3. Размножават се като хлебарки - ФАКТ. Тея простотии, които си написал за демографски срив…Политиката за едно дете беше само за Пейджин!!! Ето ти и данните да се образоваш ти: 2015 1 403 181 303 0.54 % 2016 1 410 468 287 0.52 % 2017 1 417 564 227 0.50 % 2018 1 424 362 022 0.48 % 2019 1 430 740 957 0.45 % 2020 1 436 568 870 0.41 % 2021 1 443 981 565 0.52 % Само за период от 6 години хлебарковидните са нарастнали с 40 000 000!!! Сега тая семка, която я наричаш мозък я напъни и си представи, когато тези гърла останат гладни какво ще се случи!

Стъкло - от силиций, диаманти (естествени, изкуствени) - от въглерод ( или карбон за да сме полит-коректни!) . Добре е освен гугъл преводача да се прочете малко и от учебника по химия на основните класове да не се излагате пред хората !!

гледам нещо много неподготвени се изказвате по повод стъклото. стъкло не означава силициев оксид (SiO2) + примеси. не само и единствено. кратичкото определение на стъкло е - твърда аморфна атомна структура често прозрачна. никъде в определението не се споменава силиций, защото той не е задължителен елемент на стъклото. има множество всевъзможни стъкла, които не съдържат силиций. например такива базирани на GeO2, TeO2, Sb2O3, As2O3, TiO2, Ta2O5 и тн.+ примеси ... нитратни, полимерни ... всъщност повечето неща които наричаме обобщаващото "пластмаса" попадат в определението "стъкло". има дори и метални стъкла. какво означава това от гледна точка на въглерода? ами той има множество форми, например графит - кристална пространствена решетка. какво означава това? атомите са подредени в строгоопределен геометричен ред в 3 измерения на пространството. диаманта? също кристална пространствена решетка, но с различна структура в сравнение с графита. графена? кристална но равнинна решетка. атомчетата са разположени в гиометричен ред, но само в 2 измерения на пространството. какво тогава е въглеродно стъкло? въглерод чиито атоми не са в геометричен ред, а случайно свързани в пространството. не оформят готини кутийки или други формички, а са напльокани едва ли не съвсем случайно. колкото и невероятно да звучи е много трудно да накараш въглерода да не образува кристална решетка. та като заключение има такова нещо като въглеродно стъкло и то няма нищо общо със силиций, не е сбъркано име на графит или диамант или графен ... има си свои особени свойства.

Гогов, ти си "твърд водород"! Хаххаха! Толкова ти акъла, колкото на "Китайски учени"..както си тръгнал нещо за виетнамските учени няма ли да кажеш? Щото тая технология е от 1957-ма година - Дженерал Илектрик. Китайски учени - my ass, хаххаха!

_stankow

Браво на китайците. Само че това не е стъкло. Съставът му - чист въглерод, температурите и наляганията, при които е синтезиран (не казват че са го ляли, нали), еднозначно определят материала като изкуствен диамант. Нищо ново, известно е от 40 г.

Материалът AM-III, който се състои изцяло от въглерод..... а диаманта сигурно от графит

Водород и въглерод е едно и също, пишещият (вероятно некадърно превеждащият статията неграмотен драскач) веуроятно е завършил шивашкия техникум!

Познавам един "професионален преводчик" , бъркаше въглехидрати и въглеводороди. И двете започват с въгле... Е, как да не сбъркаш водород с въглерод, все на ...род завършват.

тези са едно и също

И каква е разликата?

Накой има ли представа как се мери по Викерс материал с по-висока твърдост от диамант? Много интересно... предвид, че прониквщото тяло е от диамант.

Se taia

Борен нитрид? Засега се води най-твърдото вещество в природата.

Малееееййййй, Гогов, какво си сътворил, бе човек......... Твърдостта по Викерс не се измерва в гигапаскали, методът се използва само при метали, а фулерените са алотропи на въглерода, не на водорода..... слаб 2, седнете, Гогов!

твърд водород - това е мачта ! Вероятно се състои от чист ВЪГЛЕРОД ! джурнализъм !

Май се състои от въглерод а не от водород, ама карй да върви.

От водород е, щото въглерод е мръсна дума :)

Иначе учените били създали стъкло, пък диамантът (пак от водород, да сме полит-коректни) си е диамант...