Ученик от родопско село получи награда от Google

12-годишен ученик от доспатско село впечатли световния гигант Google

Обратно в новината

Коментари - Ученик от родопско село получи награда от Google | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още едно дете за продан. Не вярвам да може да го задържим.

Браво мило момче! Успех! Радвам се, че в България се раждат и има такива деца като теб.

Здраве, упоритост и успехите ще следват още и още!

Що си мисля ,че на това момче малко са му помагали и изгубените мечета от Барутин , които наскоро търсеха майка си ?!

Браво на момчето! Дано да има повече такива като него...

Нямам думи!Страхотно! Все така и напред и то за бъдещето на България!

БРАВО, МОМЧЕ! САМО ТАКА!

Идвай в ТУЕС. Аз на 12 ремонтирах и преправях телевизори, през 80-те беше. Първия интернет дойде едва 90-те - 1993-95-та. 2 по 2 мегабита по спътници от станцията на Плана планина. През тях, компюсърв, ППП протокол и американски ип адрес :) Ще ти уредим и 2-стайна квартира за начало за без пари ;) Така ще може да си с родител(и). Ще помагаме и с техника.

Има едно училище ТУЕС в София, което е към ТУ и е точно за такива деца. Започва от 8 кл.

Ако това, което е написано е вярно - БРАВО НА МОМЧЕТО!!! Да е живо и здраво, да твори за гордост на родителите си и за България! Господ здраве и още много успехи да му даде!

Нашите цървули в министерството на образованието няма да го забележат но щом в Гугъл вече са го забелязали не се съмнявайте че скоро ще си го приберат и БГ отново ще осиротее с още един загубен талант! Иначе браво на момчето, има голямо бъдеще, но далеч от БГ....

По принцип да, но чак талант. Вечно сме таланти, но нищо не сме направили с български имена. Борбата е жестока по целия свят, а ние се залъгваме с глупости. Поздравявам всеки труд , когато е личен!

За Радостин и семейството му - само най-добри пожелания! За "журналистите", които пишат статии в такъв простоват и покровителствен тон - чудя се един от друг ли се учат, очерци от стари вестници ли четат, че все в един стил са им повествованията, особено ако пишат за хора, които не живеят в голям град. Добре, че са цитирали тук-там момчето вместо да преразказват "със свои думи" и да окепазят съвсем добрата история.

Браво на момчето ! И да, журналистчетата да не пишат "селското момче", защото съм сигурен, че този младеж е по-интелигентен и умен от цялата им редакция взета накуп. Уважавайте по-умните, мили журналисчета, момчето е само на 12 и вече има постижения, говори добре английски и изобщо вече е в Космоса, сравнен с писарушките по сайтчета в България. Ако всичко върви добре, след 5-6 години "селското момче" ще е елитен университет, а след още 5 ще получава месечна заплата по-голяма от вашата за 5 години.

Здраве и късмет момче!

Предлагам да се покаже тази новина на майките от жълтите павета и да бъдат попитани на това талантливо дете кой трябва да му помогне да се развива и с колко лева месечно?

Браво на детето ! За такива свръх талантливи деца обаче, трябва да помогне и Министерството на образованието, а защо не и да го поканят в НПМГ, с осигурено общежитие и стипендия ? Биха могли да се самосезират, ако беше в друга страна, веднага щяха да го забележат и подкрепят. Дано има късмет момчето с необходимата подкрепа, иначе талантът си го има, мисля, че ще работи за България, родопчани много милеят за Родината си, струва ми се , повече отколкото в големите градове.

и да го дресират, да правят от него каквото те искат. Малкият има всички качества да бъде селф-мейд гений. И сам ще намери най-оптималния вариант. То просто притежава голяма дарба, каквато никакво училище не може да му даде. Програмирането е донякъде самотно занимание - всички големи в тая област са станали такива благодарение на себе си. Стив Джобс не е завършил висше и е започнал в един гараж, за да стане това, което е станал. Това е заглавието на целия текст Останете гладни! Останете безразсъдни! Това пожелание отправя Стив Джобс, изпълнителен директор на Apple Computer и Pixar Animation Studios, на церемонията по дипломирането на випуска в университета Станфорд на 12 юни 2005 г. А това е откъс от него: "Времето ви е ограничено, затова не го губете, като живеете нечий друг живот. Не се оставяйте в плен на догмата - да живеете с резултатите от мисленето на другите хора. Не позволявайте шума от мненията на другите да заглуши вътрешния ви глас. И най-важното - имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. По някакъв начин те вече знаят точно какви бихте искали да станете. Всичко друго е на втори план. Когато бях млад, имаше едно изумително издание - The Whole Earth Catalog, то бе една от библиите на моето поколение. Негов автор бе Стюърт Бранд, която го правеше недалеч оттук, в Менлоу Парк, и му бе вдъхнал живот с поетично докосване. Беше краят на 60-те години, преди персоналните компютри и издателският софтуеър, и всичко в изданието бе изпълнено на пишещи машини, с ножици и полароиден фотоапарат. Беше нещо като Google в хартиен вариант, 35 г. преди да се появи Google - беше идеалистично и преливащо от прецизни инструменти и велики бележки. Стюърт и екипът му издадоха няколко броя на The Whole Earth Catalog и тъкмо когато потръгна, пуснаха последен брой. Бе в средата на 70-те години и аз бях на ваша възраст. На задната корица на последния брой имаше снимка на междуградски път на разсъмване, на каквито всеки от вас, който обича да пътува на стоп, е попадал. Под нея имаше надпис: "Останете гладни. Останете безразсъдни." Това бе тяхното прощално послание. И аз винаги го пожелавам на себе си. Сега, когато вие се дипломирате и поемате по нов път, го пожелавам и на вас. Останете гладни. Останете безразсъдни.

Точна пък там не трябва да ходи, защото ще му окълцат крилата по безброй начини. Детето само си е намерило пътека, живо и здраво да е, и попътен вятър на този сладур.

Това дете наистина има успехи от доста години, заедно с моя син се явяваха на състезания в Смолянска област. Моя син го приеха в СМГ, защото ние имаме тази възможност да живеем в София. Мисля, че тогава и то имаше желание за СМГ, но нещо го спря. на повече е ясно какъв може да е причината - финанси. макар, че беше областен първенец на олимпиадата по математика, на състезания, които бяха с такси и транспорт да Смолян, то не се явяваше. така, че една инициатива за подпомагане и насърчаване на това талантливо дете е чудесна. нека не пропиляваме таланта!

Ами ако имате връзка, да вземем да се съберем и да помогнем на детето да реализира желанията си. Аз бих се включила.

Браво, Радо!!! Гордея се с теб!

Е Яко е!!! Браво на Младежа!!!!!

Браво на детето! Успех и да постигнеш големи висорти в програмирането!

Похвално за детето, но като родител щях да съм по-щастлив, ако детето ми напише книга и тя бъде издадена. Това с кАмпУтрите хич не го одобрявам по отношение на децата, особено на такава нищожна възраст. Заминава им детството, а то е най-важната част от живота на едно дете. П.П. лично мнение.

Честно казано, и аз предпочитам книгите пред компютрите, но на това дете явно талантът му е в математика и в програмиране. От опит знам, че когато някой е толкова талантлив, та уменията му просто бликат от него, не бива да бъде спиран да се развива в посоката, в която го води вътрешното му усещане. Иначе се получава объркване в детската главица и вместо да развива таланта си (да го "надгражда", както е модерно да се казва), детето се опитва да отговори на родителските очаквания. :)

Радостната новина - все още се раждат умни хора в България.

Браво на БЪЛГАРЧЕТО!!!! Браво дете и голям успех!!!!

Дано да остане в България това умно дете и да се развива тук, но ако реши да замине пак ще разбера. Все пак един живот живеем. Българските политици трябва да мислят и за умните и надарени деца как да ги задържим да останат тук. Изтичането на мозъци от бг е най лошото нещо.

Ако мога само да вметна, във връзка с пожеланията детето да остане да живее в България- ако иска нека остане, но защо ако заживее извън България да е трагедия? Ние които към момента не живеем на територията на България също сме българи, защо все ни отписвате като такива?

Защото България - Родината ви - губи талантливи, умни, работливи хора, които напускат страната си и отиват да работят за чужда страна, да плащат данъци там и да развиват нейната икономика. Защото по този начин Родината ви губи! А тогава каква полза, че още се наричате българи?

Браво! Щастлива и горда съм, че има такива умни, будни, мислещи и трудещи се деца! Успех, Радостине, вярвай в себе си и не се съмнявай, че някой ден ще стане добър програмист от теб! ИТ попрището е трудно, изисква постоянно да си в час с новостите, но запазиш ли този си хъс ще успееш! Браво още веднъж и безброй успехи занапред.

браво на това дете !

Мислех си - на тия дебили ортак няма да ставам в коментарите, но не мога да се стърпя, за да изкажa възхищението си не само на това дете, но и на хиляди други българчета, които се раждат по нашите земи и стават олимпийски шампиони по математика, физика и какво ли не...Въпросът е: с политици дебили може ли да се живее съвместно и да си останат децата в България или както всички други ще се юрнат навън ?!...

Барутин, Барутин, Барутин.....абе това не е ли селото на башибозука изклал Батак?! Ааааа помним помним, въпреки промвката на мозъци и подправяне на историята...

Това не го знаех, но историята винаги ми е куцала. Уви си прав, било е масово клане. Въпроса е какви хора обаче живеят там сега. За това ще се въздържа да коментирам за момчето.

Браво на момчето. Да продължава в същия дух.

Гугъл обича помаците, дори плевньо награди два пъти джебели работещи за Гугъл. От друга страна и урановият рудник може да е оказал влияние. Най-вероятно е обаче след грандиозния срив на технологичните акции да се търси някаква фучерс джебелска надежда. Напоследък с кражбите не върви много, въпреки наградите на плевньо.

Жив и здрав да е! Сега да програмира и саморало, както самодоилка и самоовчар, че как е тръгнало ....

за тези, които одобряват момчето и го подкрепят ще кажа, че Барутин не е на края на света и трите пътища, които водят към него (от Смолян, Гоце Делчев и Батак) са в много добро състояние. Може на път за Гърция или спа в Девин, Цигов Чарк да се отбиете.

Знаех си, яе аз съм причината за успеха на това дете. Пътищата са в добро състояние. Но това не му пречи, като порастне да гледа ОВЦЕ ЗА АРАБСКИТЕ СТРАНИ

там овце не гледат, а крави за мляко и това мляко е най-хубавото на света, защото кравата по цял ден набива диворастящи билки, а не фуражи с незнаен произход

Няма да гледа нито овце, нито крави, ще бъде горд аутсорсер във фирма - трансмисия, известна като аутсорс фирма с борд летяща тройка двама от БСП и един от ДПС квотата. Такива като Гугъл ще връщат в аутсорс фирмата, нещо придобито от Лангли или "свободни посредници" , за да му преместят бутона от ляво в дясно и това да си стане истинска американска технология. Дете на дърводелец и шивачка - гений - това се случва по-рядко отколкото шестица от тотото и е плод на случайна рекомбинация - вероятност едно на милиард.

предполагам, че имаш предвид Лангли, Вирджиния и сградата с безкрайния паркинг?

Препоръчвам да си направи профил във Фейсбук и да предоставя регулярно върху какво ново работи! Ако създаде нещо да го предлага само на български компании, при условие че се хранят само български семейства от приходите от нововъведението. Ако продължава така може и пък да се намери някой от нас да го приеме на семейни начела след 7 клас в големите градове за да може да се учи?! ... Това си е вид подкрепа на Бъдещето на България и света! Задължително и в друга платформа да си направи профил с езиците на които програмира и с проектите с които се занимава. Много хора могат да го подкрепят или да му пратят "нещичко" за подкрепа :) Успех за тези поколения!

Това за ФБ е добра идея. Особено предвид скандалите от миналата година за открадната от ФБ интелектуална собственост от разни доверчиви разработчици. На ФБ бизнесмоделът е да носят радост и щастие по света и са проводници на доброто...

Браво!

И да прочете за Винету!

спокойно, прочел е и трите тома, а не само първия до половината като някой

Да не забрави да изгледа "Матрицата", че е доста зелен, а вече Изкуствен ентелект мисли да праи.

"Матрицата"???? Този филм го разбират в пълнота шепа хора - броят се на пръстите на ръката на дърводелец с 40 годишен стаж. Това при положение, че режисьорите са 2-ма...

И това при положение, че програмистите се водят "умни", дори самите те го казват.

да кажат путинидите как сме на последно място в ЕС, дебили и т.н..

Хубава новина. Браво на Радостин, мотивири дори и по-големи от него. Браво Радо, дерзай.

Браво!

Благодаря за позитивната новина.

Единственото му бъдеще е в северна америка или западна европа...

Това не е вярно. Този тип работа може да се работи отвсякъде, клиентът може да се намира на хиляди километри - това му е най-хубавото!

Колко хубаво !

Аз лично бих купил на момчето техника за 500$ Google home струва 50$ , а за останалите 450$ каквото си реши

Бравъс!

по вода да му върви и да сбъдне мечтите си. Браво!

Браво!

Горкото дете ...

Нищо. Като порасне, ще гледа ОВЦЕ ЗА САУДИТСКА АРАБИЯ.

Що не се гръмнеш, глупак? В тази област човек може да се развива където и да се намира, така че овцете НР са задължителна опция, в случай че си умен и копаш здраво, Радостин явно отговаря и на двете изисквания! Хейтъри и завистливи, нищонеумеещи мързеливци като теб не могат да го спрат!

Ех , че си проста

Ето че имало и добри новини!!! Браво и поклон на такова дете !!!

Браво!

детския мозък е уникално нещо, училището само убива креативността

Браво дете! Поклон! Нека родителите ти не се бавят и те запишат в Телерик кидс, всъщност си направо за академията им! След една година няма да има кой да те стигне! Или в софтуерния университет - може да говорите със собственика му Светлин Наков, сигурен съм че ще ти отпусне 100% стипендия и образованието ти ще е безплатно! Жалко е, че "държавата" не прави нищо за такива трудолюбиви деца независимо за коя сфера става на въпрос!

Едва ли при Наков или при телерикци ще научи нещо повече от това, което вече знае. Браво на момчето - едно страхотно начало!

Да не говорим за уменията за работа в екип които се придобиват в посочените академии! А това е от много огромно значение! Уменията за предаване на знания и методи за придобиване на такива! Също така практиката, практиката и пак практиката и то с реални комплексни проекти не знам къде другаде може да ти даът това!

Да така е, но не защото много знае , а защото Наков не е много хай левъл

ей и аз искам да стана девелопър ма съм дърт вече, друго си е на 12

Дивелъпъри има немалко, лошото е, че програмистите изчезват.

айде сега и реклама, телерик, мелерик, ай сектир от тук - все там сме учили всички ...

По-добре да започне да се занимава и с други предмети като математика, физика, електроника. Тогава наистина ще бъде ценен. Успех на момчето!

Какво значи, че е по-добре да се занимава с математика?! Това не е по-добре, а е единственото задължително условие. Иначе ще е поредният занаятчия, който да доомазва кода. Дивелъпъри, които едно проебразуване на Фурие не могат да направят и си мислят, че тензор е нещо, което се даунлоудва отнякъде има достатъчно, да не кажа в излишък.

Батка, в дебелите книги по програмиране пише, че тензор и преобразуване на Фурие ( в това число и обратното ако има нужда) и на практика всичко се download-ва от нета... освен ако го няма вече в АПИ-тата дето иде с Windows-а или в дистрибуциите на линукса. Ако се разровя мога да ти дам конкретни цитати от светила на които да се противоречи е светотатство.

Програмирането е надстройка на математиката. Такива, които даунлоудват пакети и сглобяват API, без да са наясно в общи линии какво се случва отдолу са си обикновени занаятчии, каквито са повечето прехвалени ИТ "специалисти" тук. Той не знае един XNOR logic gate какво представлява, камо ли как работи, обаче вече "дивелъпва" яко и иска 4500 нето за junior, пък той даже и това не е. Това е същото като машинните инженери, дето струг не са виждали и не различават стомана от чугун, обаче усилено рисуват картинки.