Коментари - България 5-а в света на олимпиада по информатика | IT.dir.bg
назад

България 5-а в света на олимпиада по информатика

Български ученици спечелиха няколко медала на Международна олимпиада по информатика в Брисбейн, Австралия. Българският отбор се класира на пето място в света, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Обратно в новината

Коментари - България 5-а в света на олимпиада по информатика | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

браво на пичовете, поздравления!

John Doe

Браво! Не напускайте страната ни, моля ви!

Браво!Напуснете страната ни веднага,моля...

Не мога да не се зарадвам.Браво.

БРАВО!

Умираме да се хвалим колко сме велики, ма досега почти нищо не сме измислили. И сега тия отличници в най-добрия случай ще изкарват милионите на някой питекантроп с пари.

Първо, компютрите са измислени от българин- Джон Атанасов. Второ, както е посочено в статията, първата такава олимпиада е организирана в Правец. Трето, едни от първите компютри в света са правешките. Толкова са били успешни, че японците са проявили сериозен интерес към тях и със социалистическото тогава правителство са се договорили са изграждането на технологичен парк /по модерному казано/ в околностите на Пловдив. Теренът е бил обозначен, но не щещ ли идва 10.11.1989 и всичко отива по дяволите. Междувременно ДЗУ- Стара Загора /където се е влизало, както сега се влиза в НАСА- отвсякъде зачулен/ по това време е работело на пълна пара. И всичко това, доста време преди да се появят IBM и Microsoft.

Едните не помнят, другите не знаят, а на третите мозъците са им тотално промити. Уви!

Боже, колко невежество има по тоя свят, Боже!

Алоууу, IBM е фирма на 100 години, това за правеца е пълен майтап, къде си го писал - правец е краден от макинтош .... само за завода в Ст. Загора съм съгласен :) Тук високи технологии няма и никога не е имало, за сметка на това от време на време, се появяват по няколко умни деца. Дано и тях не загубим!

браво и честито и все така да продължавате.

Браво на учениците! Браво и на учителите! За България това е огромно постижение! Но като се сетим какво ни е образованието и положението в страната, то в глобален мащаб нещата са много зле. Щом сме с гърди пред изключително развити държави какво да говорим за тяхната учебна система?

Добра новина... която ме натъжава. Това са бъдещите български емигранти и работници в аутсорс-центровете, за тези, които предпочитат България.

Това, че сме от най-умните на земята, никой не го отрича, но не го и признават. Става въпрос, дали канализираме правилно нашият гений.

Признават го. За това в чужбина приемат да следват хиляди талантливи българчета, осигуряват им необходимите условия и им да ват подходящата работа.

Някой беше казал,че българия ражда хубави жени и умни мъже.Явно все още е така независимо,че много от потенциала от тук вече е на вън.А дали генофонда ще се изчерпа- не знам...

България - това са 3-е W : - Women - Weather - Wine Е , за някои е "цаца и бира".

Blake

И кво - това че 5 училища в България имат допълнителни дейности по дадена област, е основание да кажеш, че образованието в България е ОК ли?

Blake, в Китай в средните училища общообразователната програма по математика е както в нашите математически гимназии, затова е разбираемо първото им място, особено като се отчете и числеността на хората в Китай.

Моля, не бъркайте образованието, с победите в някои Олимпиади! Едното, почти няма нищо общо с другото! Мой познат беше един от олимпийците ни по математика. Вече не е в България! Неговата подготовка беше СИЛНО СПЕЦИАЛИЗИРАНА. Други му пишеха домашни и теми по разните предмети. Ходеше понякога на училище. Там не знаеше какво да прави. И колегите му са като него - СИЛНО СПЕЦИАЛИЗИРАНПОДГОТОВКА. Масовото образование е дотолкова полезно, че там способни даскали, виждат способни деца и ако имат възможност им дават шанс, стимулират ги.

Редакторите - добавете и другата важна подробност- че първата олимпиада по информатика е била в Правец през 1989-та !

Ами то е написано в статията - четете добре!!!

вярно? много интересно. добрите стари времена.

Образованието ни било това, образованието ни било онова, ама сме винаги сред първенците. А това не е толкова въпрос до образование, колкото до ген.

таланта, ако не се развива - загнива... ако няма една добра и модерна образователна система, която е адаптирана към навиците на учениците и ги мотивира и предразполага... тогава какво би било, а?

Cтoлюбoвъ

И двамата сте прави.

защо няма нито една от умните страни на европейския съюз.нали са много умни и все акъл ни дават.погледнете кои страни в света са класирани.значи напразно някои приятели се мъчат да ни внушат,че нищо не става от българите.но нали нашите политици са глупаци и ближат гъза на европа,затова ще ни правят на малоумни и разни тъпаци ще ни се месят в живота!

За какво им е ? Нашите умни ще отидат да им бачкат дори и по специалността, а те тъпите ще са им мениджъри и ще си чешат топките със заплати поне 10 пъти по-високи.

Голям плюс за вашия коментар! Уникална нация сме, имаме с какво да се гордеем! Имаме страхотни и кадърни хора. Единствената огромна грешка която допуснахме е, че във властта за последните 20 години се намърдаха алчни некадърници които досъсипаха държавата. Единственият начин да се оправим е всеки да почне да си върши съвестно работата и да се бори без страх където види корупция и неспазване на правилата. И да имаме късмет все някога точно такива хора - честни и с кураж, да получат власт и да ни управляват.

СЛОЖЕТЕ ГО НА ПЪРВО МЯСТО БЕ. НА ЦЕНТРАЛНИТЕ НОВИНИ!

Браво,и аз викам-алооооо,ДИР,това е хубаво,толкова ли са много хубавите неща в България.

Голиам праз ;)))

Голиам тъпак!!!

Ти не си сминдух, ти си един голям вреден ПЛЕВЕЛ!

Браво на прекрасните деца ,които ни карат да се чувстваме горди ,че сме българи ! Въпреки мизерните ни политици ,които ни карат да се срамуваме от тяхната алчност и цинизъм ,които направиха всичко да съсипят образованието и културата на българските млади хора ,тези умни и способни български младежи доказват ,че има надежда и светлина в мрака на безпътицата и безизходицата в която тънем. Дано да бъдат пример за други техни връстници и подрастващи !

Участниците от отбора вече са договорени да заминават за други държави, така че не се радвайте напразно. За България остават само пасивите.

БРАВО!!! БРАВО!!! и пак БРАВО!!! Аз съм извън държавата вече 13 г. и таз новина ме накара не само да ми се насълзят очите, но и се почувствах горд. БРАВО!!!

Браво на младежите, нашите са наистина добри. Казвам ви го като участвал в ученическите години в национална олимпиада по информатика. Тогава нямаше още международни. Просто по точните науки сме наистина добри. Незнам защо разни полу и пълни идиоти(политици) се опитват децата ни ослужващ персонал на тъпанарите от запада. Спирам да пиша защото ще почна с незензурни думи да му таковам ........................

Да наистина много интересно! Защо ли не обслужват катилите от Изтока?

Не трябва ли тази новина да е N 1 за сайта ви? Не новината за оня боклук, дето изпотрепа сума ти народ на спирката; не новината за дъртака, дето убил млада жена; нито пък новините за скапаните ни политици и скапаните им политики. Ако искаме да се изградим, като достойна и самоуважаваща се нация /за да ни уважават и останалите нации/- тази новина трябва да е N 1!

"The International Olympiad in Informatics (IOI) is an annual competitive programming competition for secondary school students. The first IOI was held in 1989 in Pravetz, Bulgaria." - Основателите :)

Нали образованието ни беше много зле; направено е да подготвя обслужващ песонал. А, изведнъж- 5 в света! По IT!!! Браво на младежите! Браво на техните преподаватели! Браво на БЪЛГАРСКОТО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Blake

Това, по което се състезават учениците, НЕ СЕ учи в никое училище в България до степен, че да станеш шампион в турнир. Тези деца се занимават отделно с това - кой на курсове, кой - сам. Само да те открехна, че в часовете по Информационни технологии в училище децата играят игрички и цъкат в интернет... С това медали не се печелят!

А за Балканиадата по математика пак ли са цъкали игрички в часовете по математика?

Blake, децата са ученици от математически гимназии, а това предполага по-специализирано обучение.

Олимпиада по информатика и олимпиада по информационни технологии са съвсем различни неща! Съществуват си и двете дисциплини. Не зная дали има международна олимпиада по информационни технологии, но често спечелилите националната биват описвани като състезатели по информатика.Журналистите не правят разлика и често ги бъркат! В тази статия информацията е поднесена съвсем правилно.

Браво на младежите!!!

Поздравления!

Понеже и аз много се нервя на информацията, която ни дават можете да видите индивидуалното класиране тук link

Съжалявам, че не може да се постне връзката ще трябва да търсите сами...

Браво - бъдещи емигранти!

Пети в света! Едно голяма БРАВО! Няма какво да се добави повече!

Много интересна новина, за съжаление не дотам съдържателна, след като след прочитането останаха повече въпроси отколкото отговори. Като например отборната класация, освен че сме пети, не разбрахме кои са първи...ще трябва да се поинтересуваме другаде :)

не публикуват, защото Китай и Русия са първи, както винаги. Класиране за тази година: 1.Китай 2.Русия 3.Ю.Корея 4. САЩ 5.България

А, сега сравни населението на тези страни и ще видиш кой в действителност е първи..., трябва да сме горди с децата си, тъпо е предварително да ги правим емигранти, те са много по-умни от нас, по-истински обичат страната си..., не бива да им вменяваме нашите комплекси...

Прочети по-добре статията и ще разбереш коя държава е на 1 място!!!

Много просто - отборното класиране е на база общи точки. Ако Китай и Русия имат по 20 или 50 учасника и повечето от тях са някъде в първата петица в отделните категории, а ние имаме само 5-6 учасника, то сумарно точките на нашите са по-малко, не зависимо, че са от по-предни места.