"Върджин галактик" направи успешно пилотирано изпитание на совалката "Юнити"

Космическият апарат се издигна до 89 км, използвайки собствени двигатели

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Както вече са отбелязали по-долу някои колеги съфорумци, общоприетата долна граница на космическото пространство е 100 км. - т.нар. линия на фон Карман (нарачена е на Теодор фон Карман). Той е изчислил, че на тази височина атмосферата вече е толкова рядка, че скоростта за използване на аеродинамичната сила за да може да лети с нея един апарат на тази височина е по-голяма от първа космическа скорост- 7.9 км/с необходима за влизане в околоземна орбита. На практика, последните орбитални обиколки на космическите апарати преди приземяване или съответно изгаряне в по- долните слоеве на атмосферата са най- често на височина 120-150 км.

100 км е твърде малко, по "документи" може да е космос, но не става за дълготрайни спътници, ще паднат след няколко обиколки. тая совалка ако не я направят да стига до мкс всъщност е само атракцион, нещо като детското влакче в пловдив

За това се нарича суб орбитален.........

"Чети, говедарче!" преди да коментираш....

Само не разбирам къде е това място: над границата на космоса.

Ти билет за такъв полет така и няма да си купиш, та че не е толкова важно за теб

Толкова за екологията.

Колко?

накой знае ли, защо на Върджин всичко е толкова извратено? Каква е таз форма на тоз самолет? като на собственика вероятно?!

Секси е, а не извратено. Не могат всички да приличат на ракетата "Союз"...

Ти па щото много разбираш от аеродинамика.

А РУСНАЦИТЕ КОГА?????

Преди 50 г.

Преди 50 години руснаците са правили суб орбитални полети със самолети? Айде, бе? Май си прекалявал със списание Космос и картинките вътре...

Никога...преди 50 г Росфилм направи анимация...

Не стреляйте по путинопетека!! Толкова му е мозъчето...

А българите ? Кво само гледате в чуждото и после ревете като ви сравняват с Ганьо дето гледа и се кефят как на Вуте му е зле, а дам Ганьо е затънал до шия.

Що границана на космосо па да е баш на 80.45 км? Как съ смета тува? Ние по Граовско сме чели, че по юридически съображениа границата на космосъ е 100 км. Демек, ако фръкна над Краваристан на над 100 км. не моат да мъ сфалът законно, оти шъ са води че не им нарушавъм въздушното пространство, оти съм юридически у космосо.

Вие по Граовско сте добре запознати с приетата от повечето държави граница на космическото пространство от 100 км надморска височина наречена още линия на Карман. Краваристанци обаче, приемат своя различна от тази граница от 50 мили, която преизчислено в км. е 80.45 км. Следователно, следва да можеш спокойно да си летиш над Краваристан на над 80.45 км, но дали реално ще стане така ако опиташ не мога да гарантирам. Краваристанци са известни с това, че спазват законите си само когато им изнася.

А Хруснаците никога не спазват законите.

...„и се издигна на 89километра.Над границата на космоса.“

Много добра идея полета към космоса да не започва директно от земната повърхност. Защо да горят някакви огромни двигатели за да отлепят нещо толкова огромно и тежко от земята, като всичко може да става много по-елегантно, както в този проект. Ами оня дето с обикновен балон скочи от 36 км? Знаи може супер евтино да става отделянето от земята... Относно руските проекти - не бъркаш ли науката с развлекателния бизнес ?

Идеята за "ракетоплан върху ракетоплан/самолет" е доста стара, може би е дори на Леонардо да Винчи. "И по- малката птица ще се издигне от гърба на по- голямата, за да донесе слава но гнездото в което се е родила." Идеите са евтино нещо, особено в днешно време. Лесно се крадат. Реализацията им е по- сложна, но и тя може да се краде.

Идеите не са евтино, а направо безплатно нещо. Там кражба не може да има. Авторско право няма по закон.

Самката, незнам как е в ЕС, но в САЩ има денонощтно работеща система за заявяване на Права върху идеи. Сънуваш сън, събуждам се потен от Идеята и ....звъниш за регистрация....докато не си я забравил. Зйщото в Началото бе Идеята а после Творението. Всеки в САЩ има право да запази за патентна собственост идея, по телефон и други форми на комуникация, а после, ако има реално покритие и финанси да ги патентова. Днес много научни открития, особенно през 19-ти и началото на 20-ти век са спорни, кой е откривателят, защото учени от различни държави или в 1 държава са разделени от месеци, дори дни, кой първи е публикувал някъде спорното откритие. Днес това в САЩ е автоматизирано и с гарантирано право на Заявка за интелектуална собственост. Затова "мозъците" от цял Свят буквално тичат в САЩ за да си заявят и осъществят идеите. Най-брилянтния пример е руснака Игорь Сикорски....създателя на хеликоптерите и днешния гигант на авиацията в САЩ и Света "Sikorsky".

Сикорски и украинец, роден е в Киев в украинско семейство

Точно така НАСА изстрелва сателити от десетилетия. Акуалната им такава ракета е Пегас.

А РОСкомикс продава водка и записва песнички за да не фалира! Хе Хе Хе