Коментари - ”Венера експрес” бе в неизследвана територия | IT.dir.bg
назад

”Венера експрес” бе в неизследвана територия

Апаратът "Венера експрес" оцеля от рисковото спускане в горната атмосфера на Венера, където трябваше да събере допълнителни данни след края на мисията си.

Обратно в новината

Коментари - ”Венера експрес” бе в неизследвана територия | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Венера е описвана като Ада. А се води двойник на Земята. Някога са си мислели, че температурата там трябва да е 45 градуса. СССР е пращало 15-тина машини на нея. В началото абсолютно неуспешно. Първата премерена температура била над 460 градуса. Май се очаква и да е над 480. Атмосферата е сярна киселина. Но е ВОДНА пари, съдържаща май много КИСЛОРОД (в сярната киселина H2SO4). Имало на Земята някакви организми покрай вулкани, при температура от примерно 400 градуса. Примерно при цепенето на пластовете в Атлантическият океан и при огромно налягане. Едните приличаха на бели миди. Някой твърдеше, че организмите покрай вулканите се хранят със сяра. Нищо чудно условията на Венера да са напълно подходящи за тях. Първите снимки от пратените от СССР машини са били черно-бели. Но от земята гледано небето е червено-оранжево с мараня. Напомня филма Константин и представата за Ада. Машините падат леко, все едно във вода, поради сгъстената атмосфера. Там има парников ефект и затова са донякъде страховете за Земята. Това е било удивлението на учените, как температурата там се е оказала с над 400 градуса по-висока. А има стари филми, в който човек отива на Венера и там среща динозаври. ;) САЩ пращат много по-късно спътник с ренгеново наблюдение на Венера.

Няма никакъв шанс за тераформиране докато не се задейства магнитното поле. Понеже нали слънчевата радиация е причината за всичкия този въглероден диоксид в атмосферата. Първо тя трябва да бъде спряна и после вече да се мисли какви бактерии да бъдат "заселени" там.

Венера е трудна планета. Успех.