Коментари - Android е мишена №1 за мобилните вируси | IT.dir.bg
назад

Android е мишена №1 за мобилните вируси

Android доминира мобилния пейзаж не само по отношение на пазарния си дял, но и що се отнася до зловредните програми.

Обратно в новината

Коментари - Android е мишена №1 за мобилните вируси | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

явно излиза, че андроид е писан набързо, догонвайки ябълката и ето ти... херписче! :-)

Явно излиза, че вирусите се пускат от тези, които продават(и произвеждат) антивирусен софтуер!

Така както е написано, означава че Windows Phone, не е атакуван изобщо?! Съмнявам се...

андроида е тъпня

Имах андроид, но ме дразнеше непрекъснато. Сложих си Plan9 на телефона и сега всичко е ток!

Аз имам Андроиден Самсунг и WP Нокия. Просто съм по-доволен от Нокията и то заради 2 неща: за 2 години ползване не се е ресетнала ни веднъж и заради камерата и.

Имам и андроид и ios телефони. Смешното е че дори гугълските приложения работят по добре на ios. Това ми е коментара )

Не виждам за какво е спора ? Данните са безпристрастни и според тях Андроид е 275 пъти по-податлив на зловреден софтуер спрямо iOS.

Слаба ти е логиката. То и срещу американските посолства по света има най-много атаки, но това не значи, че им е слаба сигурността (тъкмо обратното).

Точно така е.

Бъгава система. Никона повече Андроид! Продавам таблет 7" Асус с Андроид КитКат. Два преинстола и пак се сдуха. И ХТС Десире С продавам. От как съм със Сърфейс се родих. А Лумията въобще няма да коментирам. ДГД отворения код, мошеници!

Хахаха. Само отворения код е да е. Мошеници такива, защо са го отворили. Айде да ни обясниш на нас простолюдието, дето имаме телефони с Андроид от години и НИКОГА не сме ги преинсталирали как точно успя да оа* андроида и после 2 (!) пъти да преинсталираш Андроида си. Сам ли беше или с някой друг от кръжока "ръцете ми пречат?"

Има една поговорка, че не бива да влизаш със свинята в локвата, защото на свинята й е хубаво от това да бъде в локвата и да се каля, но ти при всички случай ще се намърсиш. Така че ..просто не му отговаряй ..не знам дори откъде може да почне човек да му опонира след като целия пост му абсолютен гарбидж.

Cheeseus

Зловредните приложения (не вируси!) за Андроид стават все повече и повече. Разчита се на невниманието/незнанието/глупостта на потребителя. Вчера например попаднах на текст за превод в голям преводачески сайт, който гласи следното: "Вируси са заразили телефона Ви поради остаряла версия на Google Play Market. Следвайте инструкциите, за да инсталирате последната сигурна версия на Play Market - "Mobogenie". Това ще изтрие вирусите автоматично." ---- Сигурен съм, че знаещите ще се изсмеят на това по какъв наивен начин някой се опитва да "хване някой шаран". Но си помислете колко обикновени потребители ще повярват на това съобщение...

Съвсем нормално. Колко много вируси има за масовите Windows и колко по-малко за Linux, въпреки че са с отворен код. Каквото и да си говорим другите мобилни ОС са компромисни. Можем да очакваме в скоро бъдеще да станат и редки. :)

Това са пълни глупости (както и новината). Вируси за линукс няма, не защото не се ползва (той е лидер при сървърите, които са доста по привлекателни цели от мизерно ПС) а защото в линукс липсва среда за разпространение. Та и с андроид (който Е линукс) положението е същото. Пише се "злонамерен" код. Но той НЕ Е ВИРУС по ред причини. Основната е, че потребителя трябва лино да си свали и инсталира "вирусът". Друга е, че този "вирус" не може да зарази друга машина. И 3-то този "вирус" няма никакви прави на устройството (освен ако потребителя не му даде достъп до личните си данни, и в никакъв случай до файловете на другите приложения. Освен ако потребителя не работи като root). Та в общи линии, от гугъл са прави. Производителите на анти софтуер губят сериозен пазарен дял и се опитват да насочат вниманието на балъците към продуктите си. Общо взето в линукс, с вирусите борбата се свежда до отстраняване на проблемите довели до появата им, докато в windows се разчита на анти софтуер. Затова и епидемии има само и единствено при продуктите на M$ (dos и в последствие windows).

Браво! Изчерпателно и компетентно мнение.

В линукс дори има интересен прецедент. Има пуснат пач (ъпдейт по window-ки) на ядрото, за да може да работи някакъв вирус. Защото авторите на прослувутия вирус са открили бъг, който не му позволявал да работи коректно.

Абе не е съвсем нормално 275 от 277 android, 1 от 277 за ios

275 пъти е бил мишена не означава, че е бил заразен. Просто Ios никой не го бръсне за сла.

Просто при iOS и да искаш няма как да хванеш вирус. Нарича се защита. Как ще хвана вирус като всичко, което инсталирам идва директно от App Store от Apple?

Ficho

При липсващ пазарен дял на Симбиан, интересно какво прави в проучването изобщо? Кой ще си губи времето да прави вируси за несъществуваща екосистема? Иначе за Андроид - при дял между 2/3 и 3/4 ясно че ще бъде мишена номер 1 за подобен зловреден софтуер. Освен това, по-голямата й отвореност, възможността да се инсталира софтуер не от GP, че и изобилието от знаен и незнаен хардуер под нея, я прави априори по-уязвима от iOS. Интересно къде стои WP.

Абе то ясно ама съотношение 3/4 е далеч от 275/1 ... И да не вирус важното , че тия неща правят мизерии и създават главоболия.

Нормално е най-масовата ОС да е най-голям обект на атаки.

При десктоп системите не е така според някои хора... там винаги важало правилото дали са Майкрософт производителите на операционната система, а не коя е най-разпространена (въпреки че има съвпадение между двете).

Понеже F-Secure имат "Mobile Security" продукта си само за Андроид, "изследването" им показа, че за Андроид има много вируси и е много страшно.