Коментари - На повърхността на Марс е текла вода за кратко | IT.dir.bg
назад

На повърхността на Марс е текла вода за кратко

С нарастващото разнообразие от проби, събрани от марсоходи на НАСА, научните данни, че вода някога е текла по повърхността на Червената планета, се увеличават.

Обратно в новината

Коментари - На повърхността на Марс е текла вода за кратко | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Де е текло пак ще тече

Хората са казали: Където е текло пак ще тече. Значи щом не течем, значи не е текло никога.

....от десетилетия, включително и с новите изследвания от последните години се счита, че на Марс днес има видни признаци за наличие на вода в дълбока древност. Валис Маринерис примерно и куп други каньони говорят за това.Поне така учените смятаха.По стените на някои кратери има също следи от стичала се някога вода. Та да се върна на чуденката - интересно, ако е текла вода само десетки или стотици години, как след това, след стотици милиони или дори милиард години, тези следи са се запазили? Който се е интересувал, знае, че на планетите от земен тип, на Марс бушуват най-ужасяващи урагани със скорост на вятъра от 600 км/ч. пред тях нашите изглеждат като слаб повей....тези бури са циклични и понякога затъмняват поне половината от планетата.Вдигат се титанични облаци от марсиански плах, които могат да се слягат с месеци. Все си мисля, че ако на повърхността е текла вода съвсем кратко, след милиони години, тези следи отдавна би трябвало да са изтрити и заличени. Поне аз си мисля, че ако е текла вода /поради по-плътната някога атмосфера/, това трябва да е било милиони години, за да се формират такива трайни във времето речни корита. Много от тези древни корита са далеч от марсианските вулкани и затова обикновено се приемаше, че в тях не е текла лава.Сравнителен анализ на лавови потоци и такива , оставени от вода показват съществени разлики.Това ми направи впечатление.Да, почти сигурно е, че на Марс е имало течна вода. Такава има в "шапките" и в подпочвения слой в замръзнало състояние. Смята се, че по-голямата част се е изпарила при промени в атмосферата.Но това е друга тема, има различни хипотези, какво е променило климата на Марс.

На Марс не може да има вулкани, защото планетата не може да има горещо ядро. Всъщност нито един известен естествен процес не може да обясни защо твърдотелните планети в слънчевата система са там където са. Процеса на акреция не може да обясни този феномен, защото гравитационният център , който се явява ядрото на прото звездата, трябва да привлича най-тежките елементи и те да се намират най-близо до центъра, а се получава че звездата съставена от най-леките елементи , а близките планети от най-тежките.

Ма то и сега си тече бе що се пънете не мога да разбера...

Течала е вода по браздите на мозъците на някои, при това ниско налягане водата може да е смо пара или лед. Няма доказателства, че в миналото налягането е било по виско от днешното

За сега науката няма такива възможности за да ДОКАЖЕ текла ли е вода на Марс преди 3-4 милиарда години, за период от само "няколко десетки години в часовете на късните следобеди".

Науката може да докаже текла ли е вода, а не кога! Въпроса "кога" е свързан със следите и как могат да се обяснят.

Страшна тема сте намерили да спорите "Има ли Вулкани на Марс или няма".

"Ново изследване показва, че марсиански вулкани вероятно са допринесли за затопляне на планетата за кратки периоди от порядъка на десетки или стотици години, които са били достатъчни, за да може там да е текла вода". На някой учени им се иска да намерят следи от течна вода на Марс, за да потвърди надеждите им, че условията за възникване на живот не са редки във вселената. Но за тяхно съжаление те са твърде редки, дори уникални. Защо смятат че а Марс някога е имало вулканична дейност не ми е много ясно. Дори да приемем твърде спорната теория за акрецията, на база на която са се формирал;и планетите в слънчевата система, то в зоната на формиране на Марс температурата е била твърде ниска. И това е проблем за консолидацията на по-малки в по -големи обекти, защото ударите между тях са слаби и крехки. И планетата Марс не би формирала горещо ядро.

Човек, уважения че си се опитал да направиш смислено изказване, но си написал куп неверни неща. Информирай се малко повече по въпроса. Като пример - на Марс е най-големия вулкан в слънчевата система, който е и изобщо най-високата планина. Много ясно че е имало вулкани в миналото.

За най-голям вулкан ли говориш или за най високата планина "Олимп" в слънчевата система? Защото има разлика.

"Защо смятат че а Марс някога е имало вулканична дейност" Защото има вулкани.