Коментари - Разчетоха началото на ръкописа на Войнич | IT.dir.bg
назад

Разчетоха началото на ръкописа на Войнич

Учени от канадския университет Алберта са успели да дешифрират началото на ръкописа на Войнич с помощта на изкуствен интелект.

Обратно в новината

Коментари - Разчетоха началото на ръкописа на Войнич | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо изобщо си мислят, че има нещо смислено написано. може да е цвъкал е така как му дойде някой с тези 20-30 символа с идеята да ползва книгата за някакви "магически" ритуали пред податливите. Демек да ги лъже за пари.

Щом е на иврит да го дадат на Путин да го преведе! Bсе пак майчин език му е.

В уикипедия пише, че научната общност е приела новината хладно...

Опа-а-а ...на иврит?! Нещо за Холокоста не пише ли? Пак фалшива новина!!!

Манускрипт - браво на ИИ превел тази поредна тъпа статия.

Санскрит, глаголица и други непознати езици за новоизлюпените западни емигранти от Новия свят сигурно са пропуснати, както западният свят се пули на старобългарското Евангелие на френските крале

Евангелието е на глаголица, което не го прави автоматично старобългарско. Само част от него е такова.

Що за неграмотник може да твърди, че нещо писано през 15-ти век може да има нещо общо с ацтеките. Нека да си припомним че първата експедиция на Колумб е 1492, следващите две са до 1497. Но те са на островите. За ацтеките в Европа се разбира много по-късно. При тогавашните комуникации такаов наещо е възможно само ако в експедициите до Новия свят участва криптолог, който тайно от всички други си е правил експедициии до вътрешността на континента, само и само да изучава езика на ацтеките. Но както добре знаем всъщност основните интереси са били в намирането на злато, а не в някакви имагинерни криптографии. Много ми напомня на писания на някакъв "учен" БАН-яджия.

А да си чувал, че много преди Колумб, моите прадеди са се разхождали из Америката?

Разхождали са се в канадско. Не долу оттатък днешен Тексас.

Щом се казва "Ръкописа на Войнич" значи е македонски. Точка. Евреите да не слагат на всяка манджа меродия! Всеки път като видят навирен и бързат да седнат върху него.

Кой съм аз че да споря с Изкуствен интелект. Но в случая 97% иврит, е равносилно на 97% не е иврит. Остават едни 3% - тоест или е познал с точност до 3% или е сбъркал с точност до 3 %. А и да се използва изкуствен интелект който да сравни на кой език прилича ръкописа, ..... това по скоро е за студенти първи курс по древни езици. Даже и любители биха се справили. 97% казва интелекта !?!

И е така и не е така.... Давам ти условен пример. Текст на български написан, написан с помоща не непонятни за теб графични символи! Ако трябва да сме точни текст на български написан на глаголица е достатъчно труден за разчитане за над 99,9% от Българите, а сега си предтсави този текст да е изписан от съвсем непонятни символи.. Да кажем арабски в комбинация с някакви други извращения,отделно ако смисъла на някои символи е разменен... считай, че това няма разчитане никога, а ако автора е достатъчно "извратен", може да замени интервалите с друг символ или комбинация от символи, а на интервала да сложи смисъл за звук..... е тогава вече тотално си го закъсал!!!

Като се има предвид, че в Еврейското писмо няма гласни (освен изкуствено въвежданите никудот в някои Библейски текстове), не става ясно какво е премахнал авторът.

"... манускрипт"... жал да му стане на човек за "журналистите" на дира. "Манускрипт"...

Още повече, че правилната дума вече е използвана в заглавието. Списвачът няма връзка с главния мозък.

какво лошо има в употребата на думата "манускрипт". Или на теб не ти е позната?