Коментари - Как правилно да зареждаме смартфона си | IT.dir.bg
назад

Как правилно да зареждаме смартфона си

Зареждането на изгасналия смартфон през цялата нощ е вероятно най-вредният за батерията на устройството начин.

Обратно в новината

Коментари - Как правилно да зареждаме смартфона си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

устройствата са създадени да служат на човека, а не обратното.

Труден живот ще да е този, да се отдадеш така всеотдайно на батерията на смартофона си! Па като добавиш и таблета и лаптопа, живота ти ще е изпълнен с грижи за батерии....

Баси, да се чудя направо как оригиналната ми батерия на ЛГ-то кара вече 5-та година точно наобратно на препоръчаното в тази статия...

аз не разбирам от тоци ама телефона си го зареждам от контакта а на колата батерията съм чувал че постоянно на зарядното е закачена...

Остава и телефона да зареждам по пет пъти на ден и детето ша седи гладно.

Щом телефона ти е по-важен от детето ти си родилка, не майка. По-добре дай детето на други хора. При теб човек няма да стане.

Това е трол Защо се занимаваш да отговаряш ?

Купувате си USB амперметър и като падне на 20% батерията зареждате докато токът стане нула. Изпробвано от практиката. Досега батерия не съм сменявал. И в никакъв случай не оставяйте дълго време батерията незаредена.

100% и включено зарядно изобщо не озчава, че телефона продължава да се зарежда!

Не, но батерията старее доста по-бързо когато е заредена до 100%. Най-бавно старее когато е 40% заредена, виж по-долния ми пост.

Старее ти тиквата на тебе. Прочел недочел нещо в интернет и дърдори като латерна. Ти си прочел за случаи когато не се включва товар към батерията за дълго време а статията е за нещо друго. Най-добре батерията се запазва когато е включена в зарядното защото на практика не се използва. В съвременните устроисва може да се зададе софтуерно до колко да се зареди батерията.

"правилният начин е да зареждаме телефона си по малко и често" Пълни глупости. Това е най удобният начин да си уморите батерията възможно най бързо. Повечето модерни смартфони хабят бързо батерията и са точно на такъв режим постоянно. Резултат - батерията губи капацитет след по-малко от година. Зависи и от типа батерия - литиево-йонна, литий-полимер. Но винаги се зарежда докрай, първите цикли дори се държи повече. За да се удължи животът на батерията, се оставя първите цикли да се разреди почти докрай и после се оставя на зарядно поне 12ч., така става равномерно отлагане на металните слоеве. Но производителите нямат полза от устройства с дълъг живот. Нужно е планирано стареене за да се поддържа и технологичният балон. За това старите и работещи съвети за батериите, вече се обърнаха на 180 градуса.

Не пълни и ти на хората главата с лъжи. Най-дълго се използва батерия, която се държи в КОНДИЦИЯ. Същото е и при хората. В кондиция се държи оптимално батерия между 20 и 80% от предвидения капацитет. Но нито позвателя иска да я ползва така, нито производителя позволява. Другата кондиция в която трябва да се държи батерия е температурната 0 - 60 градуса. Почти всички съвременни телфони греят и са по 35-45 градуса в нормален работен режим. Като забият и станат на по 70 градуса какво става с батерията - умира на дребни порции. Също като хората, като вдигнат температура и им умират мозъчните клетки. Ама не го знаеше нали? Третото е че на почти всички съвремени батерии им завишиха капацитета като им завишиха максималното напрежение на което спира зареждането. Вече е 4.42 волта, а беше 3.8. Сещаш ли се колко още милиамперчета може да се извлекат така? А че мре батерията за 400 цикъла, вместо за 800 - страничен ефект от лекарството. Ще си купиш нов АПАРАТ, че вече ги слагат неотделяеми. Ай честито на паралиите, за другите - кредит.

А аз на моя му лепнах един прозрачен соларен панел, който наскоро изобретих и сега само го държа на открито и нямам грижа. Приемам поръчки. Много е изгодно. Не пречи на тъча всичко е ОК

Имам таблет Леново - среден клас. Като работя е с включено зарядно. Избран е режим balanced и батерията започва да се зарежда ако падне под 55% и спира на 60%. Когато работя без зарядното изкарва толкова и сега, колкото и когато го купих приз 2013 година. Имам винтоверт black&decker от 2005 година. Ползвам го рядко и го зареждам веднъж на 2-3 години. Айфонът който имам от август 2016 в началото издържаше по 2 дни, сега издържа около ден и половина при същото потребление. Зареждам го като падне под 20% до 100% или поне до над 95%. Забелязах, че ако за 1 час го заредя до 100% батерията му пада много по-бързо отколкото ако съм го зареждал цяла нощ до 100%. Ако го изключа на 5% и после го включа става 15-16%. Ако остана с 1%, държи 2-3 часа преди да угасне. Ако го включа след пет минути се включва на 10%. Това са факти, а кое е правилно не знам

Всъщност LiIon батериите живеят най-дълго на склад когато са заредени до 40% (за година губят 2-3% от капацитета си IIRC). Пак по спомен на 100% складирани за година губят към 30% капацитет май беше някъде. Но дали живеят по-дълго като им се правят много цикли около средата не знам, не е и толкова очевидно. Не съм сигурен, че някой въобще знае, планирам да премеря тая работа в подходящ бъдещ продукт.

Пълни глупости. Телефона си има процесор само за батерията, който следи заряд, разряд, температура и т.н.

И тоя процесор на всички телефони, които съм виждал, поддържа заряда максимален - което съкращава живота на батерията. Помисли преди да пишеш знаеш ли за какво пишеш.

И що му е тогава процесор? Я ти помисли малко.

А на мен са ми казвали, че на четна дата батерията е най-добре да е на четен процент, а на нечетна - на нечетен. Очаквам другата седмица да има материал как правилно да тапваме с пръст по екрана.

Всичкиумни знаят,че след като телефона изключи,поради спад в напрежението,батерията не е на 0%.Най-прост пример:-Вземете една стара Нокия,и я заредете до пълна батерия,и след това измерете напрежението.Изтощете батерията до изключване на телефона,извадете я,и премерете напрежението.Батерията е паднала с около 20% от пълния си капацитет!И сега,какво да мислим за статията.Че е некоректно поднесена,манипулативна,или с друга цел :)

Това са абсолютни глупости за технически невежите. Всеки производител се съобразява с възможностите на батерията и софтуера на телефона е за оптимален разряд и заряд. Винаги има допустим запас както при разряд, така и при заряд. Даже честото зареждане не е препоръчително, защото всяка батерия си има определен (макар и много голям) лимит на циклите зареждания.

Ами от къде сте сигурни, че като на екрана ви показва 100%, че това са реални данни? Тези които ги правят телефоните дали не ги знаят тия неща и да са оставили един буфер от 10-15% например и реално батерията никога не се зарежда до реалните 100%. Същото важи и за разреждането. Телефонът ти изключва като стигне минимума, но реално в батерията остават едни 5-10% буфер...

Гогов, поне напиши кое е спам или извън темата или съдържа обиди в коментара ми, че от 14 реда текст, цялото инфо е на 1-2 реда ? Аман от комплексирани писарушки в тоя дир. В оня другия раздел няква кифла не може да превежда и с гугъл преводача, тука някъв се обижда като му се посочва ясно някакъв проблем в писането... Язък, че бяхте един от най-първите български сайтове изобщо. Ама то тогава май сегашните писарушки не са ходили и в детска градина.

Зареждането до 100%, както и разреждането до 0 води до съкращаване живота на батерията - химия, какво да се прави, не съм го измислил аз. Разбира се, по-вредно е батерията да е изтощена докрай, особено в студено време. Тук говорим за батерии на литиева основа, разбира се. Зареждането до 80-90%, а не до 100%, също удължава живота, но на мен лично ми се струва, че ако няма софтуер в телефона, който да се грижи за това, не си струва дебненето на процентите. Освен това животът на съвременните телефони обикновено е по-кратък от живота на самата батерия - неприятно, но факт! Даже ония с нахапаната ябълка са си го сметнали, та затова никога не са имали капак ;)

"Как е правилно да зареждаме телефониа си?" Според мен правилния отговор е "веднъж в месеца", всичките ми познати са горедолу на същото мнение ... жалко, че нито един производител не намира мнението ни за съществено.

Всъщност производителите постигнаха това още преди повече от десет години. След това потребителите решиха, че им е много важно да имат фейсбук навсякъде...

Всички съвременни смартфони според мен имат някаква защита която пази батерията като се зареди.

Невероятно, абс. некомпетентна статия. Или нарочно написано така? Още от времената на мобифоните практикувам цялонощно зареждане. Никакви забележки не съм имал.

са специалистите и какви са им давадите, освен говорене в %-ти?

След излагацията със статията за това какво да правим, когато изгубим обхват си мислех, че простотиите ще спрат. Но явно съм бил прекален оптимист. Не знаю откъде Гогов преписва тия глупости, но вече наисти а става за смях.

Пълни глупости!

Не са глупости, правени са доста изследвания. Чел съм статия, подплатена с графики и числа. Общо взето ако батерията се зарежда като падне до 30% и се сваля от зарядното като се зареди на около 90%, много по-дълго време ѝ отнема да достигне до 75% от началния си капацитет, отколкото, ако се изпразва докрай и се пълни докрай.