Коментари - Нови надежди за живот на Марс | IT.dir.bg
назад

Нови надежди за живот на Марс

Учени установиха, че във вътрешността на марсиански метеорит някога е имало вода.

Обратно в новината

Коментари - Нови надежди за живот на Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дидо, правилно ти е обяснила Ася. Включително относно мутацията - думата е с латински произход и буквално означава "променям се". А с това за "леките възможни промени" в средата шегуваш ли се?! На фона на катаклизмичната история на Земята, на фона на която човечеството заема не страница, не ред, а само няколко букви... Освен това, умните съвременни креационисти въобще не отричат еволюцията като научен факт, а ти само вместо да защитиш някаква идея само се излагаш.

Случайните мутации водят до увреда на ДНК и структури от клетката, които влошават функционирането и, нарушавайки прецизните механизми и сложни взаимодействия в нея. Ако промениш един детайл или възел в един много комплексен механизъм или машина, където всичко е функционално свързано и точно синхронизирано, кое е по-вероятно? Да се повреди или да придобие нави възможности? Всяка жива клетка по структурна сложност и функционалност може да се сравни модерен роботизирам завод за микрочипове. При това само бегло, като клетката печели по-структурна сложност и функционална организираност. На Земята е имало само един катаклизъм и това е потопа. Има достатъчно факти за него и за младата възраст на Земята. Има и очевидци. За други катаклизми очевидци няма. Науката се занимава с изследване на процеси и повтарящи се закономерности, които могат да се проверят многократно тук и сега, и да се изведат математически зависимости. Другото са приказки за невръстни дечица. Еволюционната теория се подкрепя не заради науката, а заради греха. Ако допуснем че е вярна, как определяме кое е добро и кое лошо. Кой е моралният стандарт и кой го определя?

Много спам, Дидко, и жалко за интересните неща, защото плявата ги задуши. "Японски учени от Университета Саги се занимават с изучаването на вируса на турнепсова мозайка (Turnip mosaic virus - TuMV), за да разберат как някои вируси успяват да преодолеят бариерата на видовете и да заразят принципно нови жертви. TuMV е придобил способността да заразява не само ряпата (Brassica rapa), но и репичките (Raphanus sativus). Както се вижда от генетичния анализ, вирусът TuMV средно претърпява 140 значителни мутации за преодоляване на междувидовата бариера. Много мутации са концентрирани в участъците на последователност на вируса (P3 и CI), кодиращи двата вирусни протеина, отговорни за нарушаването на защитните функции на растителните клетки." Източник: Agronet точка bg

Мутация не означава промяна, а увреда в ДНК или друга структура на клетката, която води до намалена функционалност и объркване на сложният синхрон и оркестриране в биохимичните процеси в клетката. Затова тя има ефективни механизми за противодействие на мутациите. Ако ги няма организма преди да има време да "еволюира" (такова нещо няма в природата), ще изчезне поради загуба на функционалност. Еволюционната религия не стъпва на научни факти, а на идеологеми, наложени в невръстна детска възраст, когато младите ученици не са развили критично мислене. В ДНК има обаче вградена функционалност, която осигурява биоразнообразието в рамките на вида. Две деца на едни и същи родители не си приличат като две капки вода, освен ако не са близнаци. И това не се дължи на мутации, а не вградени механизми. Също в ДНК има механизми за включване и изключване на определени гени при нужда за бърза адаптация към леките възможни промени на средата. Повечето информация в ДНК е синхронизираща и управляваща и тя координира кога кой ген да се активира и кой деактивира. Малка процентна част от ДНК е инструкции за синтез на необходимите белтъци на клетката.

Всичко говори за интелигентен дизайн, който изключва случайности. Няма причина "учените" да очакват живот на Марс, защото той е уникален на Земята. А вселената така е създадена от Твореца, че духовните нагласи и мислите на хората се отразяват от нея. Тя е като огледало на човешкото духовно развитие и е създадена за да може хората удивлявайки се на нейните невероятни мащаби, красота и загадки предизвикващи въображението, да започнат си задават важни въпроси.

Кое се е появило първо-яицето или колкошката ?

Ако се пропусне философията въпроса е лесен - яйцето!

Създателят се е създал сам. Това е като двата члена на ББ. Всеки един от тях е по-голям от другия. Непонятно е за човешкия мозък, но е факт!

Те да внимават какви бактерии търсят на Марс, да не ни се стори вирусът ебола, като лека настинка накрая.

Спи спокойно. Няма такава опасност.

не разбрах. В миналото, преди милиони дори милиард години, на Марс е имало условия живот- магнитно поле като на земята, атмосфера, температура на екватора достигаща до 0 градуса. След сблъсък с метеорит магн. поле е изчезнало (само на сегменти е останало в някои части) и по-голяма част от атмосферата е била засмукана в космоса. Отдавна го твърдяха това и също отдавна бяха открили марсиански микроб. Знаете ли кое ме вдъхновява? Въпреки, че няма да е скоро - да се създаде нов клон на човечеството там. Счита се, че подобно на Северна Америка, той ще даде много иновации, защото ще трябва да подсигури собственото си оцеляване и ще е съвсем различен от нас. Помня един цитат от една детска фантастична книга: "Капитанът беше висок, много слаб човек с широк гръден кош и силно издължени крайници, като всички хора родени и израсли на Марс" :)

да не преразказваш снимките на японски турист снимал преди милиарди година на Марс. Защото не съм сигурен как по друг начин можеш да знаеш какво е имало тогава след като е нямало очевидци.

Как точно магнитното поле изчезва след удар с астероид ? Магнитното поле се генерира от въртенето на твърдото и течно желязно ядро на планетата. Поне такава е теорията за земното магнитно поле, даже на нашата си планета НЕ ЗНАЕМ със сигурност какво има отдолу - разчитаме на данни от радарите, които може и да не са изцяло верни, какво остава за другите планети. Та за да изчезне това магнитно поле след удар от астероид, значи това не е било астероид, а някаква планета която да е засегнала въртенето на ядрото. А след такъв удар 100% ще останат ВИДИМИ следи (Марсианския каньон не е чак толкова голям, че да се е получил след планетарен сблъсък - за него се предполага тектична активност + ерозия и вода в миналото).

е малка планета- на половината на Земята, а Нептун се води астероид, а не планета от известно време т.е. астероид може да е нещо с достатъчно големи размери. Това дали ще остави следи или не зависи от строежа на планетата - Луната например е от желязо, някои планети са от газ или по повърхността им валят дъждове от сярна киселина и метал като Венера т.е. за един милиард години и в зависимост от геоложкото минало и плътността на планетата, не е задължително да има толкова видими следи от сблъсък.

И какви са тези бактерий да не говорим за по сложна форма която би отцеляла при радиация в пъти по голяма от земната? нещо на което почти никой не си задава въпрос?

бактерий... отцеляла...

И тези нови надежди ще увехнат като припикано мушкато.

Поне за нашата земя не се притеснявам. Толкова боклук и отпадък сме натрупали по нея, че ще ни забележат и без да ни изследват под лупа и микроскоп за някакви шупли в които вероятно е имало вода.

Че какъв пък толкова боклук сме натрупали? И откъде сме го взели? На практика няма да оставим нищо, което не е било на Земята и преди нас. Космическият боклук и спътниците след 50 години ще изгорят в атмосферата. Пласмасовите торбички след 100г няма да ги има. Корозията ще изгрезе железото и сградите ще рухнат от земетресенията. По какво ще познаят, че някога е имало човешка раса? Не бъди такъв депресиран и не си внушавай, че си направил нещо лошо.

Як коментар, само дето торбичките докато се разградят ще задушат всички възможни риби.

Какъв могъщ Творец нали? За негова слава и наше възхищение в сътворил и управлява такава колосална структура като вселената. Колко много има да изследват и научават хората. Със сигурност няма да им е скучно.

Дошло е време за съставяне на бюджет 2015, та се чудят как да си оправдаят, програмата тия учени.

mISHO

Много хубаво. Браво. Марсианските кратери получават медал за помощта си към учените. Сега би било добре ако банда мастити академици вземе, че открие и живот на земята и в частност в нашата малка и мизерна държавица ;)

...чакам да намерят изсъхнало кравешко и да им излязат всички теории верни :)

Добре бе и като установят примерно че на марс е имало живот преди 1милиард години и кво ще стане? Харчат луди пари за нищо. Или крият истинските си намерения.

Каквито и да са им намеренията, докато не стане напълно сигурно, че на Марс няма живот, полетите до там ще са еднопосочни.

Като ги има нужните съставките това достатъчно условие за живот ли е? Някой някъде да е видял самоорганизираща се материя? Доколкото ми е известно на мен и много учени микробиолози, живота произхожда само от живот. И едно време масово вярваха, че Земята е плоска, но и тези времена отминаха.

А как се е пръкнал първият живот?

Пръкнал звучи грубо. Сътворен от Създателят звучи доста по-уважително.

"Нужните съставки" са толкова безкрайно рядко в нуждните пропорции, че да - на практика са достаъчно условие за наличие на живот в познатите за нас смисъл и (донякъде) вид

Как ти се струва вероятност в порядъка на 1/10^40 000 за възникване на случаен принцип на най-простата жива клетка при всички необходими химически елементи и физични условия и закони, когато за учените вероятност по-малка от 1/10^70 се смята за нула?

Добре де, само как разбраха, че се е откъснал от Марс??

Ал

Има го на запис в youtube

Записали са как се откъсва?!