Коментари - Астрономи предрекоха взрив на свръхнова | IT.dir.bg
назад

Астрономи предрекоха взрив на свръхнова

Американски астрофизици са открили звезда, която "скоро" ще избухне като свръхнова.

Обратно в новината

Коментари - Астрономи предрекоха взрив на свръхнова | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Основната аксиома на астрофизиката е че физическите закони са еднакви в цялата видима вселена и във всяка нейна точка. Проблема е че няма как да бъде потвърдено само от Земята. ДА твърдиш че някъде има бели джуджета, неутронни звезди и черни дупки когато няма как да провериш с физически експеримент или чрез преки наблюдения е в разрез с принципите на сериозната наука. Тези обекти са теоретични и затова единственият начин по който можем да ги видим е чрез интерпретациите на художниците. Каква би била например разликата между ефектите предизвикани от хипотетичните неутронни звезди и голям космически магнит? От друга страна е необяснимо защо твърдят че съществуват черни дупки, когато единственото което можем да видим в определени региони на вселената са струи материя и енергия, перпендикулярни на галактическата равнина? Изглежда в научните среди има силен натиск да се угажда на чисто спекулативни теории. За белите джуджета проблема е на аналогичен. Липса на възможности за проверка на хипотезите.

Поради своето естество, голяма част от обектите се наблюдават косвено -- не самите обекти, а ефектите, които пораждат. Но колкото повече наблюдения се правят, толкова по-убедени сме в някои от предвижданията. Това е все едно да знаеш, че някакво животно лае, върти опашка и обича да гризе кокали ... и да предположиш, че това по-вероятно да е куче, отколкото жираф, делфин или някакво неизвестно на науката животно. Това, че в момента не може да се направи пряко наблюдение на някой обект, не означава че и в бъдеще това няма да е възможно. Силата на теоретичната физика е именно в това -- да (пред)види невидимото. Например, планетата Нептун първо е открита чисто теоретично и едва след това съществуването ѝ е потвърдено с пряко наблюдение. Позитронът също е открит теоретично и после е доказан експериментално. Примери много, с шепи да ги гребеш.

Според мен астрофизиката днес е скъсала всякаква връзка с реалността и живее в собствен измислен свят. Науката се нуждае от факти събрани от наблюдения и експерименти. На базата на тези факти може да градят реалистични теории. Когато тези факти липсват, науката се превръща във философия, защото философията разчита единствено на спекулации и на суетата на своите автори. Не знам кое смятате за реалистични предположения в този случай, но аз лично съм убеден че бели джуждета, черни дупки и неутронни звезди са продукт единствено на една непроверена спекулативна теория. Самият автор на GR е приемал за обида ако някой колега му напомни да се придържа повече към научните фактите, защото по неизвестни причина е смятал че човешкият интелект може да разгадае света и без тях. Което е безумно. Общата слабост на модерните теории на които се гради астофизиката е че не държат сметка за свойствата на космическият вакуум. Те го разглеждат като празнота, а не като медия с определена структура и физически свойства. Затова и толкова мъдруват върху шаманизми като тъмна материя и енергия, чиито окултен смисъл е очевиден.

Изказвания с такава категоричност биха имали тежест, ако имаш поне докторска степен по физика. Ако е така, няма да споря. В противен случай ти препоръчвам да изгледаш един страхотен научно- популярен филм на световноизвестният проф. Алекс Филипенко, преподавател от университета Бъркли, Калифорния. Нарича се "Understanding the Universe: An Introduction to Astronomy" и по същество всяка серия представлява лекция по дадена тема. Разискват се голям кръг научни факти и как се е стигнало до тяхното потвърждение. Може да се изтегли свободно от сайта за научно популярни филми "колибка точка ком" (нарочно го пиша кирилица, за да не го премахнат) Според мен като го изгледаш, ще си промениш възгледите за някои неща. Не се заблуждавай от първите серии, започва се със азбучни истини и постепенно се навлиза в сериозната материя. Според мен това е материал, който всеки съвременен човек трябва да изгледа...

А ние тук очакваме свръхновия концерт на една свръхстара.

Бламос-баламос паплачта с апокалиптично-сензационни изхвърляници...зер паплачта какво грее от астрофизика,важното е да я стреснем и си оправдаем мангизите.То и за Бетелгейзе от 50 години все се предрича,че аха-аха ще гръмне /в близките 5-6 милиона години...!!!/

"Звездата представлява бяло джудже. Тя се намира в двойна система заедно с друга звезда, от външните слоеве на която притегля материя" Сиреч суперновата ще е тип 1а, с които обикновено мерят разстоянията до далечни галактики. М31 е на ок.2.5млн.СГ, би могло да се уточни тази оценка, след . . . 'няколко стотин хиляди години' :-))

След като е на 2.5М светлинни години от нас, значи вероятно вече е избухнала, просто ние не го знаем :)

Тъй като галактиката Андромеда се намира на около 2 милиона светлинни години от нашата, то вероятно тази звезда вече се е взривила, просто светлината от експлозията още пътува към нас!

Ще следим развитието на това събитие с искрен интерес.

Предричам, че ние няма да сме живи да я видиме.

Aaaаахаахаххаахаххахаааааа

Има резон, но не е сигурно. Може да светне още тая вечер :)

Ще поживеем, ще видим ...

Пиенето ще ни стигне ли? Мезето? Стотици хиляди години са доста време. имаме ли за толкова?

Разбира се това са само хипотези изградени на една твърде противоречива теория, които няма как да бъдат проверени и спадат не точно към науката а към метафизиката. Аз не бих чакал сто хиляди години за да проверя дали един мой каприз е бил основателен. В днешната астрофизика всичко е "може би", "вероятно", "изглежда", "предполагаме", "смятаме" и т.н. по простата причина че физическата реалност е твърде малко познаваема за нас в тези тленни тела и наблюдавана само от Земята. Смелите спекулативни теории и хипотези които не се съобразяват с научните принципи и по почти неизвестни причини се представят като факти са просто огледало на човешката усета и желанието да се чувстваме повече отколкото сме.

Същото си е мислил и онзи древен мореплавател, който гледайки необятността на океана от крайбрежната скала, се е чудил дали си струва да пропилее живота си в плаване навътре в океана, толкова навътре, че да е отвъд видимия от тази скала хоризонт. Всички около него му казват, че там няма нищо, само глупак би си помислил, че ще намери друга земя. Целият вековен опит в мореплаването доказвал, че тук, на тази скала свършва сушата. От тук нататък е само океан, безкраен и смъртоносен за човешките тленни тела. Неговата абсурдна идея за суша на другия край е смешна, ненаучна, непроверима, ... един каприз на човешката суета и желание да се чувства повече отколкото е.

Този коментар за моят пост ли е . защото не виждам връзката. Тези клишета дето г пляскате с повод и без повод до кога ще ги чете> Или може би трябва да си измисляме света само за да ни не обвинят в назадничевост. Къде в поста прочетохте думи против науката. Порива на човека към познание е съвсем естествен. Желанието за спекулации които нямат основание поради липса на факти е комерсиален по един или друг начин. Поста ми е именно против спекулациите които не разчитат на факти, тоест говоря за метафизиката. Следващият път може да помислите малко по-задълбочено преди да правите опити да за минутна слава с лишени от смисъл банални клишета.

усмихнат

Прекалено много Шекспирова романтика и холивудска пропаганда виждам в твоя коментар. Човекът доказано не може да "вирее" извън пределите на планетата, на която е посаден. Могат да се цитират достатъчно много изследвания и експерименти по въпроса. Най-очевидното е това, което се случва с връщащите се от МКС - ходят да ги прибират, щото сами не могат да я свършат тая проста иначе работа... :)

Абстрактното ти псевдо-философско бръщолевене е далеч по-претенциозно и необосновано от заключението на учените. Чакаме доказателства за думите ти. Днес ако може, че и на мен не ми се чака сто хиляди години. Дано си повече, отколкото се чувстваш, та Вселената да се съобрази с желанията ти. Успех!

Лично съм виждал как се взривява свръх нова.Всичко трае 2-3 секунди. Първо звездата наедрява и става по-ярка от другите което привлича веднага погледа.Примерно от звезда в небето става като бяла точка с диаметър 2-3 мм.След това се издува рязко и симетрично като балон до 8-10 мм.Следва взрив който създава симетричен ореол около изчезващата звезда.Следва празно пространство.Там където имаше звезда ,вече няма нищо.Това се случи когато излязох да пусна една вода към 2-3 часа .Жалко че не запомних място и.Кой мислел че ще видя такова нещо.

Да бе, 2-3 секунди. През 2013-та имаше супернова - Нова Делфини 2013 - и беше видима в продължение на дни. Като се засече и 2-3 дена след това продължаваше да става все по-ярка. Тва не ти е пиратка да гръмне за 1-2 секунди и да изчезне. След взрива остава огромен облак звезден прах, който продължава да се разширява с рамките на светлинни години. В момента не е много голям, щото все пак звездата гръмна през 2013-та и му трябва време на облака да се разрастне.

А БУМ чу ли се? Баце, не ставай смешен.

Провери да не ти е изгоряла крушката в нужника .

Че тя тая звезда избухна отдавна.

Тя отдавна е избухнала предвид разстоянието до Андромеда.

Все пак щеше да е по-добре в съобщението да се спомене и разстоянието до тази звезда.

2.5 милиона светлинни години.