Първата в света криптовалута се появава преди повече от 10 години. Идеята на създателя Сатоши Накамото е публикувана в интернет след започването на световна финансова криза през 2007-а.

Идеята на Биткойн сама по себе си е алтернатива на сегашната монетарна финансова система. И ако в началото на миналото десетилетие Биткойн е приеман от мнозина за балон или пирамида, към днешна дата дигиталната валута се приема като начин на плащане от  десетки хиляди бизнеси по света, а наскоро една от най-старите инвестиционни банки Голдман Сакс започна да предлага биткойн и други цифрови активи на своите клиенти.

Една от най-големите мистерии в Криптосвета е свързана именно с Биткойн и по-специално със Сатоши Накамото, идентичността, на който или които все още не е ясна.

Въпросът за създателя на биткойн вълнува дори и най-големите скептици на криптовалутите. Известните факти са, че някой, ползващ името Сатоши Накамото, пуска софтуер за Биткойн в началото на 2009 година и комуникира с потребителите в мрежата чрез мейл, но никога на живо или по телефона. През 2011-а технологията започва да привлича по-голямо внимание, мейлите спират, а от този момент следа от Накамото няма.

Преди 4 години Илон Мъск публично изключи възможността, че той е Накамото, след публикации твърдящи обратното. През 2014-а, мъж от Калифорния носещ името Дориан Накамото, е определен за създателя на биткойн, но по-късно лично отрича. Компютърният инженер Ник Сзабо, който през 90-е години на миналия век създава БитГолд, което концептуално е близо до Биткойн, също е сочен за Накамото, но и Сзабо опровергава твърдението.

Първата транзакция на биткойн е изпратена от адрес на Сатоши Накамото до Хал Финий. Той е един от първите участници в мрежата и изключителен специалист в областта на технологиите. За съжаление Финий умира през 2014-а, но преди това отрича да стои зад изобретяването на биткойна.

Според различни информации в портфейла на Сатоши Накамото има над 1 милион биткойна, което биха го наредили сред най-богатите хора в света в момета. Биткойните на Накамото, обаче не се движат, а според мнозина мистерията за създателя на Биткойн ще остане неразрешена.

Датата 22 май 2010 е емблематична за Биткойн обществото. Отбелязва се всяка година от крипто ентусиастите с името "Bitcoin Pizza Day". Преди 11 години се изъвршва първата транзакция, при която с Биткойни е закупено физическо благо, в случаят 2 пици. Затова според мнозина в този момент в историята се доказва, че криптовалутата всъщност има стойност, защото служи като разменна монета при осъществяване на търговска сделка.

  Ласло Ханйец предлага 10 000 биткойна за 2 пици Във форум американецът Ласло Хyнйец моли за услуга

"Ще платя 10 000 биткойна за няколко пици... например две големи, така че да ми остане и за утре" 

 

Англичанин приема предложението на Ханйец и му купува 2 пици за 10 000 биткойна. Към днешна дата 10 000 биткойна струват около 400 милиона американски долара.

 Златото се копае, виртуалната валута също, с разликата, че при златото са нужни кирки, хора и машини, а при биткойна и другите криптовалути - компютри.  

 Биткойн е програмиран с ограничено предлагане. Общият брой на монетите, които ще бъдат изкопани е 21 милиона,  като това ще се случи през 2140 година. В момента повече от 80 процента от биткойните са в наличност.

 Сатоши за биткойн пък е същото като стотинката за българския лев. (SATOSHI UNIT2) Сатоши е най-малката неделима частица на биткойна. 100 милиона Сатошита се равняват на един биткойн.

 В последните 10 години редица държави се опитват да наложат регулации и рестрикции на биткойна.  Последният такъв пример е забраната на Китай преди 2 седмици да се търгуват криптовалути. В контраст в кантона Цуг в Швейцария  вече се приема плащане на данъци с Биткойн и Етериум. Според данни в момента, повече от 10% от населението на Съединените щати вече притежава криптовалути, големият въпрос е какво ще е бъдещето. Именно затова се срещнах с един от успешните млади български предприемачи, за когото спокойно можем да кажем, че е и крипто ветеран - Велизар Величков.

dir.bg

 Човек, който от съвсем ранна възраст надниква в бъдещето и участва в развитието на технологични бизнеси, които постигат успех. Велизар е на 34 годишна възраст и в моите очи е един от примерите за хора, които активно участват в дигиталната революция в България в последните 15 години. Първият му досег с криптовалути и биткойн е преди 8 години, а концепцията му за бъдещето развитие на тази сравнително нова технология и начина, по който работят парите е изключително интересна.

Интевюто с Велизар Величков, можете да видите във видеото.