17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За Пицагейт никой ли не е чувал. Трафик на деца и във всички възрастови граници, момчета и момичета стават жертви на педофили. Използват ги буквално като животни. Такива съобщения не са новост.

Аз пиците ги давам по 1000 биткойнта само

Това не са пари, това е пирамида създадена от тайните служби на Америка по поръчка на ФЕД, те контролират всичко, а ако не го контролираха, щяха да го забранят. Един печели за сметка на друг, накрая една малка група от 2% ще спечели много, всичките други 98% ще изгубят всичко.... това е принципа на финансовата пирамида.

Да сравняваш златото с биткойн е тъпо. Златото, освен за кюлчета и дрънкулки, се използва като материал в много области. Освен това, цената на биткойн се изразява в долари, но не съм чул цената на долара да се определя в каквито и да било койни. Не съм спец, но не виждам какво стои зад биткойн, няма дори вакуум. Затова предпочитам да гледам мача от трибуните.

На вскус златото е точно толкова вкусно, колкото биткоина.

Крипто валутите имат един интересен аспект, той е, че ги разбират само хора, които са си купили. Тоест, ако нямаш крипто валута, значи не разбираш! Което донякъде наподобява елементи от религиозни секти. Иначе който се интересува от това какво означава нещо да има стойнтост, Адам Смит и Карл Маркс са написали интересни книги. Няма ги в редит, но ги има в други сайтове.

Бъдете Централна Банка самa по себе си. Злато и Сребро !! Централните банки на Китай и Русия трупат злато от години. За биткойни не знам. Това не е доказан актив. Трупайте злато и сребро, предстои смяна на световната финансова система. WSS WallStreet Silver

Възходът на криптовалутите се дължи основно на нефелността на фиатните пари в последните години. Когато непрекъснато раздуваш емисиите и печаташ като за последно е нормално хората да опитат да се защитят по тякакъв начин.Другото е, че навярно са лансирани от кукловодите, за да привикнат хората с виртуални пари като прелюдия към премахване на кеша. Отдавна им е трън в очите кеша, както преди това им е бил трън златото. Предполагам, че накрая ще въведат единна цифрова валута и пълен контрол върху всичко живо и неживо в света. Затова нека се радваме на криптото и който иска да се заиграва, но основното е да не отстъпваме от кеша и равнопоставеността му с електронните чи.ии. Парите трябва да имат относително постоянна стойност и да са анонимни и всеки, който работи срещу това е враг на обикновения човек.

стойността на всички пари е напълно илюзорна (нефелна както казваш). това важи за всички средства използвани за междинна разменна монета включително златото. идеята им е да служат като междинно мерило на стоки и услугите които двете страни си предоставят, но всъщност никоя от страните не се нуждае от самата разменна монета (пари, злато ...). те се нуждаят от други стоки и услуги. търговеца не ти взима парите защото му трябват шарени хартийки, а за да ги обмени за други стоки и услуги. примерно да ти дам кюлче злато, ще кажеш да супер ще го продам ще си купя кола, къща ... опс явно кюлче злато всъщност не ти трябва, трябва ти кола, къща ... а ако ти кажа ето ти кюлче злато обаче искам да го ползваш самото него, няма да го делиш или заменяш за нищо. ето ти кюлче злато ползвай го създраве. какво ще го правиш? ще си подпираш вратата да не се захлопне ... дали ще му се зарадваш на това кюлче колкото при първия случай? стойността на парите не може да бъде стабилна, защото стойността всъщност не зависи само от парите. стойността е повече отражение на икономическата ситуация. дори да кажеш примерно ще поддържаме вовеки веков напечатани 7,5 милиарда лева (в момента са горе-долу толкова) по този начин спираме възможността за всяка монетарна политика и изкуствена инфлация/дефлация и тн. това не значи, че ако цената на сиренето днес е 10 лв/кг то след век пак ще е 10 лв/кг.

ама важното са възможностите на самата технология. блокчейна. борбата ще е за налагане на новосъздадени от държавите дигитални пари и вместо децентлализираните крипто койни. а в момента от крипто може се печели!!! докато може - добре, после ще му мислим....

Пак да ви повторя, биткоин не е валута и няма как да бъде. Сега ще ви обясня защо. Когато влезнеш в магазина, с 10 лева можеш да си купиш стоки на стойност 10 лева. Ако магазинът е електронен, на тези 10 лева се плаща такса за превода на пари и тази такса се поема от продавача. Таксата е калкулирана в цената на продуктите При биткоин е обратно. Таксата за превода се плаща от нареждащия плащането. Т.е. клиентът плаща. Не само че плаща, но ако обърка портфейла, на който е платил - връщане назад няма. Средната цена на биткоин транзакция е около 10 лева. Може да е по-малко или повече, в зависимост от сумата, но е с пъти по-скъпо от банка! Биткоин не е валута! Приемете го като вид изкуство - постижение на технологията.

Като плащаш с обикнивенна кредитна/дебитна карта да не мислиш, че търговеца плаща таксата (реално е така), но таксата ти е калкулирана в цената, така, че ти я плащаш в крайна сметка.

"...такса за превода на пари и тази такса се поема от продавача. Таксата е калкулирана в цената на продуктите... При биткоин е обратно. Таксата за превода се плаща от нареждащия плащането. Т.е. клиентът плаща." и при двата случая таксата за превода се поема от наредилия превода - "Таксата е калкулирана в цената на продуктите..."

това което казваш дори да приемем, че е 100% вярно, е без значение. ако станат масови стойността на транзакциите ще спадне. няма значение, кой си мислиш че плаща транзакцията или на кого цената на транзакцията му излиза в банковото извлечение. реалността е, че винаги я плаща клиента! дори когато си мисли, че не е така! нали знаеш "казиното винаги печели!"

За раздел "платена публикация и манипулация". Биткойн е създаден от американските служби по поръчка на банкерите от ФЕД с няколко цели: 1. Замитане на следи при фининсирането на терористични организации по цял свят и пране на пари. 2. Проследяване и контрол на всички суми през тази мрежа 3. Създаване на балон и търсене на "балъци инвеститори" на които се обяснява, че това е "ново революционно постижение" и банките нямат контрол върху него . 4. Привикване на населението с блокчейн технологията при разплащанията. 5. Постепенно унищожаване на кеша и налагане на пари, които постоянно варират т.е. всеки миг населението ще може да бъде законно обирано в колосални мащаби. Не случайно и в Европа започнаха да говорят за "дигитализираното евро" - европейски еквивалент на биткойна.

И като ви спре тока какви бит и шиткойни ще ми развявате ? Като ви заглушат комуникациите ? Като ви изгорят транслаторите на УайФай ? Най стабилното разплащателно средство си остава златото. Така е било , така е и така ще бъде. Не се радвайте на тези шитни.

Я разкажи как се потвърждава чистотата на златен слитък, за да се посмеем заедно.

Евреите са банкерите на света.И най-умния народ.В момента не се занимават с криптовалути.Значи нямат бъдеще,всичко е измама.

Е те повече ток изхарчиха и повече прахови частици произведоха с този коин отколкото домати и краставици за гладуващите.

А бе кой иска да ползва пари дето са нестабилни. Май е бил 94 000лв. днес е 58 000лв. предната седмица пък е бил 56 000.

А още по- преди е бил 10 000 за 2 големи пици....

Абе те и пиците напечатани на 3D принтер. Заеби тия работи. Щом труженичките не пускат са коини не стават.

В момента в който се раздвижи милиона биткойни в портфейла на незнайния Сатоши, биткойна ще стане със стойност 0.

Най-големият жест, който Сатоши Накамото е направил към биткойн, е собственото му изчезване. По този начин биткойн се избавя веднъж и завинаги от възможността да се превърне в религия с главен жрец — диктатор, и от възможността за целенасочено въздействие отвън чрез натиск върху този кумир. Както ти отбелязваш обаче — ако тези биткойни се придвижат сега, това ще породи мащабна криза на доверие, защото ще бъде много по-вероятно това да е резултат от някакъв хак от трета страна, отколкото Сатоши изведнъж да е решил, че му трябват пари. Във всеки случай тезата, че Сатоши седи някъде на гюме и чака биткойн да поскъпне достстъчно, че да продаде своите койни, е силно несъстоятелна. Никой, дори Сатоши, не би могъл да предвиди цената на биткойн за години напред. Когато е станала 1 долар, Сатоши е имал 1.5 милиона долара. Когато е станала $100, условното му богатство е било 150 милиона. Когато биткойнът стига $1000, изражението му в долари е достигнало милиард и половина. Колко воля трябва да има човек, за да продължи да стиска дотогава? Докога? Именно затова си мисля, че още докато е планирал своето оттегляне, Сатоши умишлено е унищожил частните ключове за тези портфейли. Нищо от неговите изказвания не подсказва, че той е мотивиран от парите, когато изобретява биткойна. Така че подобно решение, също както самото му изчезване, би било логично и консистентно с неговото поведение.

Какво ще стане зависи много от това кой/ кои е Сатоши. Реална физическа личност или отдел на специална служба на някоя държава.

"зависи много от това кой/ кои е Сатоши." Напротив. От Сатоши вече не зависи нищо. Именно това е великото на неговото изчезване. Дори сега да излезе някой и да се легитимира, като подпише съобщение с частен ключ от публично известен негов адрес, криптовселената ще го стъпче. Няма как да се знае по какъв начин е придобил собственост върху ключа. Виж Крег Райт как драпа като цигане пред баничарница вече 8-9 години и все не му се получава.

Фатмака Радев ми обеща повишение на пенсията , ако гласувам за него !! Излъга и мамито му рогато

Пенцията ти е на Буци в чекмеджето, от него я търси.

"Каква е цената на Йерусалим?"- попита героя на Блум. "Нищо!" - рече Саладин. Отмина няколко крачки, обърна се пак към него и каза: "Всичко!"

Явно положението по основните теми е неспасяемо.

Ако сметнем 21 млн. Биткойна по 50000 долара излиза сумата от над трилион долара. Та, въпроса ми е, къде са парите или материалните активи? Честито на печелившите!

Делим 21 милиона на 10 000, което е 2100 и умножаваме по 2. Получава се: 4200 пици.

от далече си и не си разбрал за какво става дума - даже идея си нямаш. Може да не е биткоин - технологията се развива всеки ден - но ще го има със сигурност. И това дали сега имало спекула и някой си купил и загубил пък друг забогатял няма да го интересува никой - въпросът е, че ще се ползва от всички - включително и от тебе - дали ти харесва, дали искаш или не е друг въпрос ...

Аз направих 4 милиарда долара от криптовалути.

За тебе незнам, ама Гешевъ направи..

ама сега те няма - изчезна. Жива ли си под палмите на острова? Или рибетата ти изядоха трупа? Ние как да знаем?

Криптовалутите са една 100% пирамида. Реално те са един код и нищо повече - няма банка и държава, която да стои зад тях. Колкото и пари да напечата една държава, все пак има някакув контрол и ако сама срине валутата си (фалира) умишлено подлежи на международни санкции. Докато при срив на криптовалута съпроводен със съответните загуби обяснението е едно - пазара се срина, няма виновни и санкционирани. Това си е пирамида, която да обира парите на модерните баламурници ...

+++++

Потресаваща неграмотност.

Защо си мислиш, че златото е нещо по различно? Но то се използва на всякъде нали - и за платежно средство дори? Както се копае златото, така се копае и криптовалутата.. За разлика от златото, криптовалутата има сигурно общо количество, за разлика от златото - което никой не знае колко има на земята... Ами я си помисли, ако някой някъде открие огромни залежи на злато - много по-големи, от колкото злато има в момента в целия свят, тогава дали цената му няма да се срине, както на биткоина? И двете са едно и също, без значение, че едното не можеш да го пипнеш... Ако ми е пълна банковата сметка, не ми трябва да пипам някакви хартийки, за да пазаря и харча за каквото си искам...

Заблудата ти е пълна, тези като тебе повтарят едни и същи заучени мантри и се правите на интересни. Разликата с ценните метали е огромна, каквото и да стане цената на златото например няма как да падне толкова колкото на криптовалутата. Причината е че залежите от тези метали не падат от дърветата, добива на тези метали е доста скуп и бавен, освен всичко друго те имат и реално приложение в медижината и индустрията и никога няма да загубят много от стойността си. Докато за криптовалутите какво е - един код и толкова, реално приложение - няма, реална стойност - няма, има го само защото Сатоши бил казал че това е скъпо и модерните баламурници му вярват.

освен всичко друго те имат и реално приложение в медижината и индустрията Да бе, да... Египтеските фараони и инките са трупали злато, щото са го ползвали в медицината и индустрията. Ей ама сте наивни папагали...

това което колегата горе се опитва да обясни (според мен малко неудачно) е, че златото има стойност! златото е суровина тя се използва в различни индустрии. добива се и се използва. ако днес спрем да добиваме злато след две-три години няма да има останало злато, при сегашното потребление. докато се използва тази суровина тя има някаква цена. висока - ниска зависи единствено от конкретната икономическа ситуация. ще стане 0 единствено ако търсенето и е 0, с други думи спрем да използваме златото за каквото и да е. същото важи за всички суровини - метали, нефт, дърво, въглища ... при криптовалутите ... те нямат стойност! те не служат за нищо освен за разменна монета. съответно имат стойност такава каквато търгуващите страни се договорят тя да има. днес може да е хиляди долари, утре 10 000 биткойна да са 2 пици, вдругиден да е 0 (никой да не иска да продава за биткойни). пълна спекула! преди месец Мъск каза Тесла няма да приема биткойни, цената им падна на момента. утре САЩ, ЕС и Китай могат да кажа търговията с криптовалути е нелегална. колко ще струва биткойна тогава? ще кажеш ама то с всяка валута е точно така ... и ще си прав ... и не съвсем. каква е стойността на един долар? една шарена хартийка каква стойност може да има? стойността отново е илюзорна, като на биткойните. еми къде е разликата? разликата е, че САЩ гарантира, че каквото и да стане каквото и каквото и някой да каже, тези хартийки ще имат някаква покупателна стойност. САЩ гарантира това с безброй законодателни, монетарни и икономически методи. Докато САЩ съществува, долара ще има стойност! Малко - много зависи от безброй фактори, но гарантирано ще има стойност. САЩ гарантира че долара има относително постоянна покупателна стойност. Какво защитава биткойна от това утре покупателната му стойността да стане 0 - нищо! тъй, че наслаждавай се на доходоносността на биткойните и др.криптовалути. копай, фарми или каквото там ти хрумне. няма спор днес криптовалутите са чудесен спекулативен инструмент от който можеш да спечелиш много. просто имай предвид, че това си е чист хазарт. преценявай си рисковете защото утре може да си на сухо. просто не си прави погрешни илюзии за това какво са криптовалутите, те са поредния балон който ще се спука. въпроса въобще не в дали ще се спука, а само кога ще се спука.

"САЩ гарантира, че каквото и да стане каквото и каквото и някой да каже, тези хартийки ще имат някаква покупателна стойност" Ъъъъ... ъ? Как точно САЩ гарантира покупателната стойност на долара? Ако можеше да гарантира нещо, защо бензинът рязко поскъпна, като им събориха петролопровода? Защо жилищата им поскъпват непрекъснато? Защо на фондовия пазар цените на компании без никаква печалба и огромна задлъжнялост растат с по 100% годишно? САЩ не гарантира никаква покупателна способност. Както се видя миналата седмица, САЩ може да ти забрани съвсем успешно да харчиш долари. Хайде обясни ми привлекателността на валута, която се обезценява непрекъснато и която може да ми бъде забранено да разменям за стоки и услуги? Всички, които се концентрирате върху плаващия курс на биткойн и настоявате, че той е изцяло спекулативен актив, правите две грешки: (1) бъркате биткойн с всички останали криптовалути и (2) забравяте, умишлено пропускате или просто не разбирате трите му основни ценности — (1) не може да бъде подправен, (2) емисията е фиксирана и (3) може да бъде използван за разменно средство между две лица без нужда от посредник. Тоест, откакто има държава, която сече монети и печата банкноти със свой образ, за пръв път тази държава се изважда от паричните взаимоотношения на хората. Това е важното — не колко му е цената днеска, вчера или утре. Реалната цена още никой не я знае, колективно се опитваме да я намерим :)

Пълни глупости.Това че всяка държава може да отпечатва емисия колкото си иска ,а от другата страна е ограниченото предлагане на биткойн.Глобалното доверие е ценният актив плюс контрола от потребителите криптовалутата е по-добрата инвестиция

Контрола на потребителите, тук вече ме изненада Какъв контрол имат потребителите?

Миньорите потвърждават транзакциите, отделно книгата е прозрачна и ако се види нещо ,което не е в полза на потребителите изчезва доверието-съответно и валутата.

Чиято стойност се срива в рамките на няколко часа заради две приказки няма как да е нещо по-различно от инструмент за спекулации. Чета статията-били еди-колко си биткойна и не можело да бъдат повече??? Що що така-Ами някой си бил така казал! ама никой на практика не знае колко биткойна има в момента. Нищо де-навремето имаше хора които участваха и в две и в 3 пирамиди-всеки път мислеха че са най-умните пък всички дето не участват са глупаци. Резултатът вярвам всички го знаете.

Знае се с точност до 1 сатоши колко биткойна има до момента :) Всичко, което си написал, са глупости от незнание и неразбиране как функционира тази криптовалута.

Не е ли вярно че криптовалутата скочи след като Мъск обяви че ще продава Тесла за криптовалута?? И не е ли вярно че същата в също толкова бързо спадна когато той се отказа от нея? Това е то-инструмент за спекулации. И като си помислиш че само изказването на един собственик на частна компания предизвика такъв трус. Колкото до броя на биткойните-всичко до момента е само предположение. Никой никъде никога не е правил списък колко биткойна са в обръщение. И не може да бъде направен такъв списък. Ти си точно като вложителите в пирамидите-аз знам че аз ще спечеля-нищо че доказателствата сочат обратното.

Тр НЕ функционират! Ппне не и като валути. Нямат нищо общо с валута. Това е високо рисков финансов инструмент, нищо общо с валута!

А активите на борсите не си ли променят и те стойността всеки ден, и по същата логика както биткоина и Мъск? В Америка почти всеки гражданин има участие в борсата... Та в пирамида ли участват там хората?

Никой никъде никога не е правил списък колко биткойна са в обръщение. И не може да бъде направен такъв списък. Това не е вярно, глупако неграмотен. Списъка го има и е публичен, с няколко десетки хиляди копия в цял свят и се нарича блокчейн. Всеки може да си инсталира собствено копие на биткойн софтуера и да валидира абсолютно всяка емитирана и похарчена монета. Престани да се излагаш!!!

Bitcoin е бъдещето,както и криптовалутите,банкнотите ще изчезнат

Бъдещето е социален рейтинг като при ККП, а пари няма да са ви необходими - нито хартиени, нито виртуални.

... създадени са и съществуват за огромно забогатяване от нищото. първите включили се забогатяват много. другите по малко. на никой не ми дреме за финянсови системи и за благото на хората.. рекламират се йато "будещето" за да поскъпват и за да забогатяват някой от нищото! никой не мисли че така останалите хора ще обеднеят! надявам се света да се осъзнае и да ги спре...

Абе те хората рубли не искат да притежават щото не се знае кога ще изгърмят. от друга страна ако койна беше стабилна валута сега две пици трябваше да струват $ 400 000 000. ха ха ха

Освен за развитието на технологиите, биткойн е признак и за недоверието към традиционните финанси. Не случайно цената му прескочи прага от 10 000$ именно когато започна да се говори за Ковид кризата и за финансовите стимули срещу нея (масово печатане на пари). И не случайно сега го натискат надолу, уж заради парниови емисии и разход на енергия. Все едно преди 3-4 години не се копаеше пак масово.

Пишеш глупости. биткона стигна 20000 декември 2017

Въпросът е друг - вече няма да бъде 20000, така че който е купил тогава на 20000, на върха, пак е на печалба. Това нещо ще струва стотици хиляди и милиони долари в обозримо бъдеще и си има вече ясно оформен тренд,

на какво се оснава оптимистичната ти прогноза ?

Значи,преди 10 години две пици са стрували 10 хиляди биткойни,а сега струват 400 милиона долара.И това,ако не е балон,здраве му кажи. Един код,записан в компютъра или на флашка. Зарибяването продължава.Досега има около 8 хиляди криптовалути.Всеки кадърен програмист,със своя валута.Пирамидата расте.

Дори това, че от тези 8 000 валути търсени за инвестиция са 15 - 20 говори, че не си прав.

Чист хазарт! Един ден е хиляда на другия две, 3,4...до кога? До 0 Черно -Червено

Целия живот е хазарт пич, ти си дръж стотоинките в банката или в бурканчето и чакай да забогатееш... Типични разсъждения на беднички и комплексирани българи.... Ама то е нормално ... тозлкова години комунизъм и лъжи, че ще трябва няколко поколения да си идат, че децата им вече да разсъждават по трезво и без ограничения..

По-добре е от банковите пазари, които за затворени за обикновения инвеститор. Да не говорим, че можеш да си мърдаш по целия свят с една торба пари, без да се налага да ги пренасяш :) и това е само малка част от възможностите на блокчейна. Впрочем честито на Ел Салвадор, който обявиха официално, че въвеждат биткойн като разплащателно средство. Скоро една по една страните ще почнат да го въвеждат и цената ще отиде в небесата...

Салвадор са никой. Важно е какво ще решат Китай, САЩ, Русия, а никоя от тези държави не гледа с много добро око на това, което се случва. Китай вече ги удари и предстоят още удари. Русия се готви за собствен държавен вариант (както и Китай с дигиталния Юан) В момента в който САЩ решат, че не им е удобно или решат да го централизират (което реално го обезсмисля в текущия му вариант) криптото умира или просто се преяръща в чисто дигиталния вариант на сегашните валути, контролиран от централните банки, точно по същия начин като всички сегашни валути. Не може криптото в сегашния му вид да е реална валута. Казал нещо оня палячо Мъск и хоп 10% +-. В момента това е нищо повече от едно средство за спекулации и разплащане по мръсни сделки - наркотоци, оръжие, трафик и т.н. То нищо друго освен тези две неща не го и държат. Зад него не стои нищо като държавно подсигурена система или набор от стоки и услуги, затова и движението му не почива на нищо смислно в този контекст, а на чисто спекулативни принципи. Една голяма пирамида или теста на централните банки, как стадото ще приеме да му отнемат възможността да разполага с пари и ще вкарат изцяло валутите в дигитален вариант.

Да те светна малко - Ел Салвадор и столицата на Салвадор и по сума статистки е най-опасният град в света пред Алепо, Мосул и т.н. Там по едно време уличните банди бяха тръгнали да саботират столицата и стреляха по шофьорите на градския транспорт на общо основание. Имаше немалко убити. Така че това ти е критерият за първорпоходец с "официално въведен биткойн"...

Тази тема ще акумулира стотици коментари, като 90% от тях ще са на крайно неграмотни хора, опитващи се да коментират за неща, които изобщо не разбират. Разбира се, Ганьо е най-компетентен по въпроса и ще обясни как биткойн е измама и простотия най-сериозна, но някои от най-големите легенди на Уолстрийт като Пол Тудор Джоунс, Рей Далио и Стан Друкенмилър вече имат вложения в биткойн. Но тези трима милиардери са глупаци, както знаем, респективно много сериозно са се прекарали с тази инвестиция, което ще ни бъде обяснено от Ганьо

Кучетата си лаят, а керванът си върви...поздравления за тези, които са се качили рано...за другите още не е късно...

Прекален оптимист си Анализите показват, че неграмотниците са много над 90%, според последните проучвания гонят 98.4%. То си и личи

А Питър Шиф пък казва, че златото и среброто са се доказали във времето като финансово убежище , пък битКорна дори не е преживял и една финансова криза, за да видиме дали е така нареченото "дигитално" злато. За спецЯлиС като мен, ганьовец , си е чиста спекулация , както бяха пирамидите през 90те. Отиваш на пица през уикенда и не знаеш дали ще е 1500 усд нагоре или 1500 усд надолу БТЦ-то в понеделник. Преди НГ Илон Мъск каза ,че "bitkoin is BS", веднага падна цената му. После си смени мнението и пусна Тесли-те да се продават в БТЦ, Корна заби 60к, после почна да си играе, нямало да се купуват Тесли с БТЦ и Корна падна до 35к.

По повод доказването на златото и среброто като финансово убежище - конят също се е доказал през вековете като превозно средство. Предполагам, че всеки ден отиваш на работа с каруца или греша?

Много хубава аналогия правиш с коня, защото биткоина е точно това. Второто поколение криптовалути е бъдещето, монети като vet, ada, xrp имат огромно предимство пред биткоина, той имаше предимство само с това, че е първата валута.

Виждал си ти финансова пирамида, ама друг път... Ганьо, пирамидите не вървят нагоре-надолу. Пирамидите вървят винаги и само нагоре... докато гръмнат. Пирамидата има връх и основа, и прехвърля богатство от онези в основата към онези на върха. Разберете я най-накрая тази работа, като врескате че биткойн е пирамида! При него няма такива отгоре и такива отдолу — всеки може да купи и да продаде когато поиска. Ама що се колебае цената толкова — ами защото никой още не знае каква, аджеба, е реалната цена на този актив...

Още говориме за финанси, нали ? Иначе още да ходя с коня и вечер да паля свещи , защото не признавам електричеството.

Сравняваш Питър Шиф с тези трима, които посочих? Това е крайно несеризно. Commodities няма как да съхраняват стойност, поради една елементарна причина. Когато златото се покачи от 1800 на 3500 долара за тройунция, всички възможни мини, които към настоящия момент не са рентабилни като проекти при настоящата цена, но са такива при 3500 долара, ще започнат работа. Виж примера с петрола, където всеки смяташе, че цената му ще продължи да расте над сто долара за барел, защото е в ограничено количество. Но покачването на цената доведе до вкарване на пари в R&D и научни разработки, което пък от своя страна роди добива на нефт от шисти или т.нар. фракинг. При цена от 80 долара за барел се включват всички шистаци и перспективата за 100 долара за барел угасва бързо. Златото не е по-различно. Освен това, как ще интегрираш златото като протокол в 5 млрд. мобилни устройства по света? Или как ще пренесеш злато на стойност 1 млрд. от единия край на света до другия? Щото това упражнение ще ти струва 5 млн. долара разходи, куп разрешения и две седмици подготовка. С биткойн можеш да го направиш веднага безплатно. Да не говорим, че никой, никога и при никакви обстоятелства не може да ти го отнеме. Общо взето, нищо не ви е ясно, но коментирате.

До /// По-скоро биткойнът е първия модел на Форд ;). Иначе и аз си имам в портфолиото доволно количество Кардано, Вет и Полка. И няколко милиона Шиба :).

Златото никога, ама никога не е стигало 3500 USD. Това , че си фен на криптото си е твой проблем. Аз не съм!! Признавам технологиите и block-chain принципа, даже е мисля , че е гениален, но не и когато става въпрос за пари. Просто централните банки няма да изпуснат нещата. Ще се наложат регулации , а въпросните битКорни и етери и другите производни ще бъдат заклеймени като мръсни. Знаеш , че се използват в даркнет и това ще е найголемия предтекст, че ще са забранени. Говориш все едно слушам Макс Кайзер: бла бла Пол Тюдор Джоунс, бла бла диджитал голд. Виж ако говориме за комодита: WSS (WallStreetSilver), на това съм фен.

И защо се оптитвате да убедите тези 90% , че биткоина е нещо хубаво? Търгувайте си помежду си , просветените. Ама не ви устройва - трябват ви нови шаранчета, които да наливат пари и да му помпят цената за да можете да продадете вашите койни по-скъпо.

И защо трябва да продавам hard asset за фиатни пари, които всеки месец губят между 0.5 и 1% от стойността си?

"Валути" при които стойността се променя драстично в резултат на слухове ми изглеждат доста съмнителни. При тези последователите им се държат повече като сектанти, отколкото като брокери.

Така е. На крипто пазара е дивия запад и това му е хубавото - пепър хендс или така наречените "инвеститори", които нищо не разбират ще купят на скъпото и после ще продадат на евтиното яко на загуба. От друга страна ние ще направим една торба пари... в повече :)

безсмислено харчене на ток ... и то когато се борим за "зелена" енергия затвор за търговия и "копаене" за всички отрепки с копачки

Не е безмислено. Стойността на Биткойна и тези криптота при които се копае съдържат тази стойност на енергия :)

ирамиди...фараони...и балъци...за милиони...К

Това е най голямата простотия която е била измисляна!

не най-голямата е лотарията, но и криптовалутите са сериозен претендент някои хора когато говорят за криптовалутите говорят за тях като за инвестиция, капиталовложение което ще носи дивиденти ... нека просто си кажем истината, че си е чиста проба хазартна игра. залагаш, може би печелиш, може би губиш. пп. дал бил незнамси колко биткойна за 2 пици което днес струвало едиквиси милиони ... да ама тогава са си стрували точно толкова - 2 пици. не си правете погрешни илюзии днес може тези хиляди биткойни да струват милиони, а утре пак да струват 2 пици.

Лотарията изобщо не е простотия. Неслучайно другото й име е "данък върху бедните". Още навремето им е дошла идеята, че като вдигнат данъците, народът ще реве и затова са измислил лотарията - даваш едни пари срещу астрономически шанс за спечелиш и да излезеш от мизерията, при което народът се изтрепва да "играе". Простотията е, че в избушени държави като нашата позволиха да има и частни лотарии, т.е. частни данъци.

kgoranov

Лотарията не е данък върху бедните а върху глупците