Блокчейнът е считан за една от най-сигурните нови технологии. В публичния блокчейн решенията се взимат от повече от половината участници в мрежата, а за момента технологията се счита за технически непробиваема. Въпреки това светът на Крипто е свързан с измами за милиарди. През годините сме ставали свидетели на милиарди изчезнали заради измами и хакове. В повечето случаи става дума за типични пирамиди създадени от хора, които се възползват от хора с недостатъчни финансови и технически познания, които са привлечени от бързи и големи печалби. Една от най-големите измами е свързана с One Coin и създателят му - българката Ружа Игнатова, която изчезва безследно с повече от 4 милиарда долара. 

 Размерът на пазара на криптовалутите в момента e над 1 и половина трилиона долара. През годините теорията, че биткойнът е балон и всеки момент ще се спука е повтаряна многократно, включително и от изключително авторитетни издания. 

Даже съществува сайт, който проследява всичките пъти, в които в публичното пространство това твърдение е било заявено. На сайта 99bitcoins.com можете да видите, че от 2010 година до сега "биткойнът" е "убиван" повече от 420 пъти, още откакто е на цена от 23 американски цента, та чак до максималния му пик от над 60 000 $ по-рано тази година. 

 До момента самата биткойн мрежа не е била хаквана от създаването и. С борсите, на които се търгува биткойн и криптовалути, обаче ситуацията не такава. 

Една от най известните измами се случва през 2014-а година. Тогава японската борса Моунт Гокс е най-голямата за търгуване на биткойн в света. Борсата обработва 70% от  всички транзакции с биткойн. Заради хакове направени заради проблеми в сигурността на софтуера, борсата обявява, че приблизително 850 000 биткойна, принадлежащи на компанията и на клиенти са откраднати. Към онзи момент това се равнява на 450 000 000 $. Следват опити за спасяване на борсата, но се стига до фалит и редица дела.  200 000 bitcoin-a са намерени в стар портфейл години по-късно и част от вложителите възстановяват изгубените си средства, но петното остава в историята.  

 

Една от емблематичните и дори бих казал смешни измами през годините е свързана с Bitconnect. Віtсоnnесt бeше плaтфopмaтa, която твъpдeшe, чe aĸo ѝ зaeмeтe ĸpиптoвaлyтa, тя щe ви я въpнe cлeд oпpeдeлeн пepиoд oт вpeмe c oгpoмнa пeчaлбa. 40% месечна лихва или както твърдяха от Биконект дo 480% зa eднa гoдинa "бeз pиcĸ oт зaгyбa".

B ĸpaя нa 2017 г. bіtсоnnесt бeше дocтигнaлa пaзapнa ĸaпитaлизaция oт 3 млpд. дoлapa. Определени личности, които подкрепят проекта, като Карлос Maтос стават хит в интернет пространството с поведението си, заради силната вяра в проект, който още тогава беше определян за измамен в криптосредите. 

 В съседна Турция тази година борсата Тходекс спря търговия, а според властите в страната собственикът и Фарук Йозер е напуснал страната с повече от 2 млрд долара.  Полицията задържа 62-а души, заради предполагаеми връзки със схемата. 

 Стигаме и до темата с Ружа Игнатова. Заглавието на BBC по темата е красноречиво - Криптокралицата: Как тази жена измами света и след това изчезна. Мащабите на измамата направени са толкова впечатляващи, че даже се твърди, че Холивуд прави филм за нея, а главната роля ще се играе от Кейт Уинслет, но коя всъщност е Ружа и как успява преди да изчезне, да напълни арена Уембли и какво още знаем за нея, вижте в епизод 4 на "Crypto".