Статия в британското издание Гардиън носи заглавието "Сложих всичките си спестявания в Крипто" Как едно поколение от аматьори се закачи за високо-рискова търговия".

Криптосвета е примамлив за мнозина, заради възможността за бързи печалби в особено големи размери, a истории за милионери след инвестиции от няколкостотин долара присъстват редовно в репортажи на европейски и американски медии.

 И докато такива примери съществуват, можем да намерим много случаи на хора, които са загубили стотици хиляди, заради липса на опит, голямата волатилност на криптопазара и вяра в инвестицията, като бизнесменът Шон Ръсел, който губи почти всичко при срива на Биткойн през 2017-а година.

 

 "Когато биткойна започна да пада и другите монети започнаха да се сриват, както и целия пазар, загубих 96% от всички инвестирани средства.". споделя Ръсел 

 

По подобие на традиционната търговия на финансовите пазари и криптовалутите се търгуват на борси. Основните принципи са същите - купувате нещо, на което очаквате да се вдигне цената и впоследствие преценявате кога да го продадете, за да спечелите. Тази преценка, обаче не е толкова лесна, а мнозина я вземат емоционално.

 Иначе обемите, при които се търгуват криптовалути са огромни. Най-голямата Криптоборса в света е Binance. За пример обемите там са десетки милиарди дневено.

 Какво движи финансовите пазари. Цената на един актив се определя от баланса на търсенето и предлагането. С други думи определя се от тези, които го купуват и продават. Когато предлагането среща търсенето има пазар. Разбира се има и фундаментални фактори като състоянието на икономиката или новини свързани с дадения актив.

На финансовите пазари има два основни цикъла. Bull Market и Bear Market.

 

Bull Market e състояние на финансов пазар, при което цените се покачват или се очаква да се покачват и движенията и тенденцията демонстрират възходяща линия.

 Сигурно сте виждали снимката на статуята на Бик на Уолстрийт. Причината да се използва това животно е, че Бикът атакува с рогата нагоре , което олицетворява и тенденцията за покачване на цените.

 Bear Market е състояние на финансовия пазар, при което цените се сриват и тенденциите са да продължават да вървят надолу.

 Причината мечката да е символ на този цикъл е, че когато атакува, атакува с лапите си надолу.

 

В криптосвета има и жаргон, който е създаден от първите участници на пазара, като цяло от първите хора, които започват да се занимават по-активно с криптовалути и сега ви представям част от думите в този жаргон

 

 

HODL. Терминът се използва, когато някой вярва, че задържайки определена криптовалута, цената ще и се покачи и заради това не трябва да се продава. HODL идва от грешно написаната дума Hold, която означава Дръж в популярен пост свързан с Крипто.

 

LAMBO. Накратко Ламборджини. Въпросът "Кога Ламбо?" се задава, когато искате да разберете дали някоя монета ще се качи достатъчно, за да можете да закупите Ламборджини с инвестицията си.

 

Shit Coin се използва за монета, в която масово се вярва, че няма смисъл или стойност. (

 

Whale e кит, големите играчи на пазара, които оперират с огромни средства и притежават огромни количества от една или повече криптовалути, Един "кит" може да повлияе на цените на пазара, ако реши да купи или продаде голямо количество от даден актив.

 

FOMO или The Fear of missing out e страхът на инвеститор, че ако не купи дадена монета, цената и ще се изстреля и той ще съжалява впоследствие.

 

OG"s - original gangster. Това са хора, които са били сред първите, които са се включили по-активно в търговията с криптовалути.

 Във видеото можете да видите още част от разговора ни с Андрей Стойчев. Той е професионален трейдър, с повече от 15 години опит и изпълнителен директор на компанията Rok Sure.