Търговската платформа за криптоактиви FTX ще започне процедура по несъстоятелност в САЩ, а главният й изпълнителен директор и неин основател Самюъл Бакман-Фрид ще се оттегли от поста, съобщи Ройтерс.

Изпадналата в затруднение криптоборса се бори да набере средства в размер на милиарди долари, за да предотврати колапса си, след като изпадна в ликвидна криза, предизвикала намеса от страна на регулаторите по целия свят.

От FTX оповестиха в свой туит, че борсата и свързаният с него фонд за крипто търговия "Аламида Рисърч" (Alameda Research), както и приблизително 130 други свързани компании са започнали доброволно производство по несъстоятелност в американския щат Делауеър.

Джон Джей Рей III е назначен за главен изпълнителен директор на групата. Макар и подал оставка, Банкман-Фрид ще помогне за организиране на преходния период, допълва БТА.

Едноседмичната сага на FTX, белязана от масово изтегляне на средства от платформата и отказ от сделка за поглъщане, планирана от друга криптоборса, "Байненс" (Binance), засегна вече изправения пред проблеми биткойн и други крипто токени.

Бакман-Фрид се опитваше да събере около 9,4 милиарда долара от инвеститори и конкуренти, за да спаси компанията си. 30-годишния американец изпадна в това затруднено положение едва два месеца след като сп. "Форбс" оцени богатството му на около 17 милиарда долара.