Трансферите на криптовалути могат да бъдат средство, с което Иран да смекчи влиянието на американските санкции, задушаващи икономиката на страната. Това заяви говорителят на икономическата комисия в парламента на страната Голамреза Мархаба, цитиран от Информационната агенция на Ислямската република (ИРНА), предаде Франс прес.

"Не можем да бъдем безразлични към този феномен. Трансферът на пари чрез криптовалути може да бъде средство, за да се заобиколи и смекчи влиянието на американските санкции срещу Иран", посочи депутатът.

Доброто управление на криптовалутите може да създаде възможности за икономиката на страната, отбеляза той при представянето на доклада си пред парламентарната комисия.

По време на дебатите по доклада на г-н Мархаба депутатите са предложили да се приеме закон за покупката и продажбата на криптовалути под контрола на централната банка.

Иранците неофициално обменят всекидневно около 700 биткойна, според доклада, който уточнява, че в света се "изкопават" годишно 324 000 биткойна, от които 19 5000 - в Ислямската република.

Иран е една от първите страни, които легализираха "копаенето" на биткойни през септември 2018 година с условието да се получи предварително разрешително от властите.

Привлечени от изгодните цени на електричеството, някои чуждестранни компании от Китай, Русия, Германия и Австралия се втурнаха към Иран и получиха разрешителни да добиват биткойни. В настоящия момент само китайските компании продължават дейността си в Иран.

Обратната страна на монетата е, че заради ограничените възможности на електрическата мрежа страната страда от често прекъсване на електроподаването.

През май 2021 година тогавашният президент на страната Хасан Рохани обяви, че изцяло спира копаенето на криптовалути до края на септември. През лятото иранската полиция проведе акции срещу нелегални копачи, припомня Франс прес.