Според финансовия холдинг JPMorgan Chase & Co, компаниите, добиващи криптовалути, носят вина за срива на криптовалутите. Те трябва да увеличат ликвидността и да намалят разходите, за които трябва да продават криптовалута. Това сочи на специалистите, че те ще продължат да оказват натиск върху курса на биткойна. Информацията съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от анализатора Николаос Панигирцоглу.

Специалистът изчислява, че делът на публично търгуваните компании за добив представлява около 20 % от общото количество биткойни. Много от тях са принудени да продават биткойни, за да покрият оперативните си разходи и да осигурят съществуващи заеми.

"Продажбите на биткойни от "миньори" за покриване на текущи разходи или за намаляване на разходите може да продължат и през третото тримесечие, ако рентабилността им не се подобри" - разясняват анализаторите в доклад. Те също така смятат, че подобна тенденция "вероятно вече е оказала натиск върху цените през май и юни, въпреки че съществува риск този натиск да продължи".

Най-популярната криптовалута в света е поевтиняла с повече от 50% от началото на тази година, за което допринесоха повишаването на основните лихвени проценти от Федералния резерв на САЩ, както и високата инфлация. Имаше и други проблеми, като например разрушаването на екосистемата Тера. Сега проблемите продължават да се разпространяват, като децентрализираните финансови проекти признават, че търпят загуби. Поради това са застрашени заеми на стойност милиарди долари, които преди това са били отпуснати на миньори на биткойни.

Според JPMorgan, цената на добива на един биткойн е спаднала от 20 000 долара в началото на годината до 15 000 долара този месец. Това вероятно се дължи на масовото въвеждане в експлоатация на по-енергийно ефективно минно оборудване. Въпреки това оценките на разходите за добив на биткойни могат да варират. Според Arcane Crypto, производствените разходи на голяма компания за добив са около 8 хил. долара на монета при средни цени на електроенергията и сравнително ново оборудване. В същото време Securitize Capital изчислява, че с всички инфраструктурни разходи и лихвени проценти общите разходи за някои миньори могат да надхвърлят 20 000 долара.