Централната банка на Австралия представи планове за проучване на потенциалните икономически ползи от въвеждането на цифрова валута (CBDC), съобщава "Ал Джазира".

Плановете на финансистите са да осъществят едногодишен пилотен проект за проучване на "иновативни случаи на употреба и бизнес модели" за CBDC. Тестът би позволил придобиване на по-добро разбиране на технологичните, правни и регулаторни съображения за бъдещето на цифровите пари.

Централната банка на страната си партнира с Digital Finance Cooperative Research Center (DFCRC) - подкрепяна от правителството група от предприемачи. Заедно експертите трябва да демонстрират как CBDC може да предостави иновативни услуги за плащане и сетълмент към домакинствата и бизнеса.

"Очакваме с нетърпение да се ангажираме с широк кръг от участници в индустрията, за да разберем по-добре потенциалните ползи, които CBDC може да донесе на Австралия", заяви заместник-управителят на Централната банка на Австралия Мишел Бълок. 

Около 100 държави обмислят въвеждането на CBDC, според Международния валутен фонд, като редица юрисдикции, включително Китай и Бахамските острови, вече разпространяват своите цифрови валути сред жителите си.

Поддръжниците на CBDC казват, че зараждащата се технология ще позволи по-бързи и по-евтини трансакции, ще насърчи финансовото включване и ще даде на централните банки по-голяма гъвкавост в паричната политика.

Цифровите валути обаче се различават съществено от криптовалутите. CBDC се издават от държавата, лесно проследими са, а контролът над употребата им е много лесен.