Централноафриканската република (ЦАР), която според ООН е втората най-слабо развита страна в света, прие биткойна като официална валута, наред с африканския франк, предаде Франс прес. В съобщението на президентството се изтъква, че това е първата страна в Африка, която прави такава стъпка.

Националното събрание гласува единодушно закона "за управление на криптовалутата в Централноафриканската република" и той беше обнародван от президента Фостен-Арканж Туадера, се казва в комюнике на държавния министър и директор на кабинета на президентството Обед Намсио.

На 7 септември 2021 г. Салвадор стана първата в света страна, приела биткойна като официална валута. Международният валутен фонд (МВФ) незабавно разкритикува това решение, определяйки го като опасно за финансовата стабилност и защитата на потребителите.

Президентството в Банги обаче изтъкна, че "тази стъпка поставя ЦАР на картата на на най-смелите и визионерски страни по света". В страната бушува гражданска война от 2013 г.

В края на 2020 г. мнозинството въоръжени групировки, окупиращи по онова време две трети от територията, предприеха офанзива срещу управлението на президента Туадера, което призова Москва на помощ.

Така вече присъстващите в страната от 2018 година руски паравоенни подразделения се включиха като подкрепление на централноафриканските войници, за да отблъснат офанзивата на бунтовниците. Според критиците президентството е поставило страната под контрола на "Вагнер" и руската частна военна компания ограбва ресурсите на ЦАР, по-специално скъпоценните минерали.