Цената на Биткойн е известна със своята волатилност. След скромното си начало през 2009 г., монетата надхвърли 1 000 долара завинаги през 2017 г., след което последва стръмен, но неравен път до историческия връх от около 69 000 долара през ноември 2021 г. След това се срина до 35 000 долара през януари 2022 г., преди да се възстанови до сегашната си пазарна цена от около 47 000 долара.

Биткойн (BTC) е най-търгуваната и популярна криптовалута в света. На криптопазара, възлизащ на близо 2 трилиона долара, към април 2022 стойността на биткойна възлиза на около 750 милиарда долара.

Но тази волатилност не е задържала биковете на Биткойн настрана. Анализатор на Goldman Sachs прогнозира през януари, че Биткойн може да надхвърли 100 000 долара, ако бъде приет като алтернатива на златото.

Макар че Биткойн все още не е дотам достигнал статута на златото като средство за съхранение на стойност, Биткойн постепенно набира признание и може да намери място във вашия инвестиционен портфейл в зависимост от целите и толерантността ви към риска.

Ето някои неща, които трябва да разгледате, ако обмисляте да инвестирате в Биткойн:

  • Как Биткойн се вписва във Вашия инвестиционен портфейл?
  • Рискове при притежаването на криптовалути.
  • Бъдещето на Биткойн.

Как Биткойн се вписва във вашия инвестиционен портфейл?

За разлика от фондовия пазар, който се отваря и затваря в определени часове през седмицата, Биткойн е достъпен за покупка, продажба и търговия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, заедно с други криптовалути. Инвеститорите в криптовалути могат да получат достъп до Биткойн на редица борси за криптовалути. Въпреки че можете да правите криптосделки по всяко време на деня, най-добре е да участвате на криптопазара, когато търговската активност е висока, за да си осигурите достатъчно ликвидност, за да получите изгодна цена.

Някои инвеститори се насочиха към Биткойн, тъй като смятат, че той не е свързан с акциите, което го прави възможност за диверсификация на портфейла. Въпреки това, тъй като цената на Биткойн е волатилна, експертите казват, че по-ниското разпределение на портфейла към Биткойн може да помогне за увеличаване на възвръщаемостта, без да се излагате твърде много на загуби в портфейла.

Инвеститорите на дребно трябва да ограничат дела си в биткойн до 1-3 % от портфейла си, тъй като той може "да загуби голяма част от стойността си за кратко време", казва Алекс Чалекян, главен изпълнителен директор на Lake Avenue Financial в Пасадена, Калифорния.

"Една от най-големите причини за добавяне на Биткойн към портфейла е експозицията към криптовалута, която може да бъде некорелиран актив спрямо съществуващите акции и облигации в традиционната сметка", казва той.

Напоследък обаче има доказателства, че корелацията на Биткойн с акциите се увеличава, особено с навлизането на повече инвеститори, както индивидуални, така и институционални, на криптопазара и с предоставянето на повече инвестиции, свързани с Биткойн, на по-широка аудитория.

Инвеститорите могат да добавят и акции на биткойн или компании, които работят в криптоиндустрията или имат биткойн в балансите си. Някои от тези биткойн акции включват Coinbase Global Inc. (COIN), PayPal Holdings Inc. (PYPL) и MicroStrategy Inc. (MSTR). Тази стратегия позволява на инвеститорите да добавят експозиция към Биткойн, като същевременно управляват риска от волатилност.

Рискове при притежаването на криптовалути

Инвестирането в Биткойн може да бъде предизвикателство за някои поради големите колебания в цената му. Волатилността на Биткойн е много по-голяма от тази на акциите. Това прави Биткойн по-рисков актив, но историческото му превъзходство спрямо S&P 500 насърчава много инвеститори да поемат известен допълнителен риск в замяна на потенциално по-висока възвръщаемост.

Има много причини, поради които биткойнът е нестабилен. Първо, съществуват спекулации относно бъдещата полезност на Биткойн и криптовалутите.

Кибератаките са друг риск, пред който е изправен биткойн. Хакерите се насочват към борсите за криптовалути, където поради хакерски атаки са загубени милиарди долари от пазарната капитализация на пазара на криптовалути, откакто Биткойн беше пуснат на пазара през януари 2009 г. след Голямата рецесия.

За инвеститорите, които се интересуват от опазване на околната среда, е важно да са наясно с въздействието, което операциите с Биткойн оказват върху нея. Мрежата на Биткойн се поддържа чрез добив на Биткойн, който включва проверка на трансакциите и поддържане на целостта на блокчейн мрежата. Този процес се нарича "доказателство за работа" и за функционирането му е необходим голям обем изчислителна мощност, което води до висока консумация на енергия.

Ако инвестиционната ви стратегия съдържа елемент на екология, социална политика и управление, или ESG, имайте предвид, че добивът на биткойни може да постави под въпрос тези принципи.

Бъдещето на биткойн

Тъй като все повече хора започват да се чувстват комфортно да притежават криптоактиви и да търгуват на криптопазара, пазарната капитализация на криптовалутите ще нарасне, криптоикономиката ще се разшири и това ще доведе до по-голяма видимост на Биткойн, казват защитниците на токена.

"Тъй като осведомеността за Биткойн продължава да расте, много физически лица и експерти от финансовата индустрия решиха, че е време Биткойн да стане част от техните инвестиционни портфейли", казва Рон Леви, главен изпълнителен директор и съосновател на The Crypto Company.

На Биткойн все повече се гледа като на средство за съхранение на стойност или актив, който запазва стойността си в бъдеще. В миналото златото е имало и все още има тази титла, но Биткойн оспорва това, което кара някои наблюдатели дори да го наричат "цифрово злато".

Едно от основните опасения за мрежата на Биткойн, която използва консенсуса "доказателство за работа", е, че блокчейнът консумира много енергия. Освен това има по-голямо претоварване, тъй като в платформата влизат повече инвеститори в Биткойн, а таксите, свързани с всяка транзакция, могат да се увеличат. Но съществува алтернативен механизъм за консенсус, наречен "доказателство за залог", който конкурентната блокчейн система Ethereum се очаква да въведе през 2022 г.

Ако Биткойн също премине към доказателство за залог, това може да помогне за подобряване на някои от предизвикателствата пред мрежата. Теорията на консенсусния механизъм "доказателство за залог" е подобна на "доказателство за работа", но е по-енергийно ефективна и позволява по-голяма мащабируемост. Тази промяна може да помогне за по-гладкото функциониране на блокчейн мрежата на Биткойн и да насърчи участието на повече инвеститори в Биткойн.

Бъдещето на Биткойн вероятно ще бъде и по-строго регулирано. През март президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед относно регулирането на криптовалутите, за да даде повече насоки и яснота относно политиката на САЩ по отношение на цифровите активи. Привържениците на по-широкото приемане на Биткойн смятат това за крайно необходима стъпка, за да може обществеността да разбере по-добре ролята на Биткойн и криптовалутите в световната финансова система.

Изпълнителната заповед на Байдън относно крипторегулирането е "огромен крайъгълен камък" за криптовалутите и допълнително засилва "легитимността и дългосрочната перспектива на пространството, което предвещава добро за Биткойн, който все още е крал, поне засега", казва Брайън Голдблат, CPA и лидер на индустрията за цифрови активи в Prager Metis.