Биткойн е вид виртуална валута, която можете да използвате за цифрови покупки или да търгувате с нея както правите с акции или облигации. Според подробно ръководство от cryptotrading-bg.com, за да купите биткойн, трябва да използвате специализирана борса за криптовалути. А за да изберете подходящата борса има някои неща, на които е нужно да обърнете внимание.

Борсата за биткойни ще ви позволи да купувате биткойни в замяна на други активи, включително традиционна валута или други цифрови валути. Най-добрите борси за криптовалута са сигурни, рентабилни, бързи за създаване на сметка, лесни за използване и приемат различни методи за разплащане.

На 3-ти януари тази година, биткойн навърши 13 години от създаването си през 2009 г. от Сатоши Накамото.

Първата в света борса за биткойни отвори врати през февруари 2010 г., като постави началото на първия в света сетълмент през май същата година.

На този 13-и рожден ден списанието Bitcoin Magazine изброи цената на Биткойн за последните 13 години, показвайки как тя се е повишавала година след година, въпреки бурната си история на пазара на криптовалути, начело с Биткойн.

Цената на биткойн на рожденния му ден:

 • 1 година - $0.05
 • 2 години - $0.29
 • 3 години - $5
 • 4 години - $13
 • 5 години - $816
 • 6 години - $275
 • 7 години - $432
 • 8 години - $1084
 • 9 години - $14764
 • 10 години - $3783
 • 11 години - $7319
 • 12 години - $33400
 • 13 години - $47300

През 2021 г. повечето инвеститори повишиха доверието си в криптовалутите. Биткойн стана добре известен като финансова система от типа "peer-to-peer" и сега е най-голямата криптовалута по пазарна стойност. Привържениците ѝ я разглеждат като форма на цифрово злато и жизнеспособна валута, която може да се предпази от инфлация.

Ако искате да търгувате с биткойн, добрата новина е, че вече имате няколко възможности. Може дори да не е необходимо да откривате отделна и специализирана сметка, за да го направите, тъй като много големи компании предлагат начин за закупуване.

Биткойн борса

Coinbase и Binance са специализирани борси за криптовалути, които ви позволяват да притежавате дигиталните валути директно. Ще можете да търгувате с десетки от най-популярните криптовалути, включително Биткойн, Доджкойн, Солана и Етериум. За допълнителна сигурност тези борси също така ви позволява да съхранявате монетите си в трезор с отложено във времето теглене.

Платформа за търговия

Можете да купите биткойн без директна комисиона, като използвате приложения за търговия, въпреки че в крайна сметка ще компенсирате с надценка върху спреда. Голямото предимство тук е, че можете да разчитате на пълна регулация и сигурност на средставата.

Биткойн ATM

Друга възможност е да закупите биткойни директно чрез банкомат за биткойни, но при това вероятно ще платите много повече за комисиони, отколкото другаде. Ще можете да купувате биткойни, а някои банкомати ще ви позволят и да ги продавате, като използвате пари в брой или дебитна карта. Но може да ви е необходим биткойн портфейл, за да извършите транзакцията. Комисионите могат да бъдат скъпи, като някои банкомати начисляват до няколко % на транзакция.

Ако искате да закупите биткойн или други цифрови валути като инвестиция, важно е да сведете разходите до минимум.

Въпреки че цената на Биткойн бързо се повиши, той все още носи сериозни рискове, които го правят неподходящ за всеки. Тези, които търсят консервативни инвестиции или които не могат да си позволят да губят пари, трябва да обмислят избягване на Биткойн или да търгуват само със сума, която са готови да загубят.