Amazon Alexa е на път да загуби 10 милиарда долара тази година, тъй като гласовият асистент така и не успя да създаде постоянен поток от приходи.

Amazon в момента е в най-големия си кръг от съкращения, като планира да премахне 10 000 работни места в цялата компания. Според Business Insider една от най-засегнатите области е гласовият асистент на Amazon Alexa, който губи благоволението на гиганта за електронна търговия.

Бивш служител описва Alexa като "колосален провал на въображението" и "пропиляна възможност". Alexa съществува от 10 години и е новаторски гласов асистент, който на практика бе копиран от Google и Apple.

Докато линията Echo на Alexa е сред "най-продаваните артикули в Amazon, повечето от устройствата се продават на загуба". Един вътрешен документ описва бизнес модела, като: "Искаме да правим пари, когато хората използват нашите устройства, а не когато купуват нашите устройства."

Рекламите обаче не успяват да се наложат достатъчно. Опитите за партньорства с компании за бързо хранене също удрят на камък.

Не много хора искат да се доверят на алгоритъм, като харчат парите си или купуват артикул, без да видят снимка или да прочетат отзиви.

В доклада се казва, че до четвърта година от експеримента на Alexa, "Alexa получава милиард взаимодействия на седмица, но повечето от тези разговори са били тривиални команди за пускане на музика или запитване за времето". Тези въпроси не могат да бъдат "монетизирани".

Според експертите по сигурност, хората не трябва да се доверяват на гласовите асистенти по принцип. Тук не става дума, че те ще ви излъжат или изманипулират.

Причината е, че умните колонки могат лесно да се подслушват - от хакери, от корпоративния си създател, от рекламодатели или дори от правителството. Рисковете за сигурността са много по-големи от удобството да стартирате песен без да трябва да правите един-два клика.

На този фон новината за падението на Amazon Alexa може би не е толкова лоша. Технологичните гиганти обаче едва ли ще се откажат от гласовите асистенти и ще придължат да търсят нови начини за тяхното "монетизирине".