Както съобщава известният журналист и експерт Марк Гурман в своя бюлетин Power On, Apple може би се е отказала от плановете си да пусне нов Mac Pro с усъвършенстван чип M2 Extreme с 48 CPU ядра и 152 GPU ядра. Въпреки това следващото поколение Mac Pro все още се подготвя за пускане, но с по-малко мощни чипове. Освен това новият модел вече няма да се произвежда в САЩ, както Mac Pro 2019, който излиза с етикет "Произведено в САЩ", а във Виетнам.

Чипът Extreme по същество би бил "двоен" M2 Ultra, но сложността и вероятността за високи производствени разходи доведоха до планове за отлагане на пускането му. Според Гурман компанията все още се подготвя да представи Mac Pro на база на M2 Ultra - платформа, която включва хардуерни подобрения, като например разширена оперативна памет и капацитет за съхранение.

Според Гурман производството на чипа M2 Extreme е било трудно и доста скъпо. Като не я произвежда, Apple освобождава капацитета, запазен за новата платформа в заводите на TSMC, за да увеличи производството на по-популярните продукти на Apple. Чипсетът M2 Ultra ще има до 24 CPU ядра, 76 GPU ядра и ще поддържа до 192 GB RAM.

Макар че това е много повече, отколкото ще е необходимо на повечето потребители, си струва да се отбележи, че 192 GB RAM е много по-скромно от 1,5 TB RAM, използвани от версията на Mac Pro за 2019 година. Алгоритъмът за използване на 76-ядрения графичен процесор и неговата производителност също все още не са известни. За сравнение, сегашното поколение Mac Pro теоретично може да използва до четири графични карти едновременно. Гурман подчерта, че по-ниската производителност в сравнение с предишния модел ще бъде компенсирана именно от възможността за надграждане с нови RAM модули, енергонезависима памет и други компоненти - освен самия чип Apple M2 Ultra.

Първоначално компанията заяви, че пълното преминаване към чипсети, разработени от самата Apple, вместо към процесори на Intel, ще се осъществи в рамките на две години - ако всичко вървеше по план, пълното обновяване на линията Mac в това отношение щеше да приключи още през ноември 2022 година. Крайният срок обаче не беше спазен - новите Mac Pro и Mac mini, базирани на чипсетите на Apple, все още се очакват.

Според Гурман базираните на M2 Pro Mac mini и M2 Ultra Mac Pro са в процес на активни тестове и трябва да бъдат пуснати през 2023 година. 14-инчовият и 16-инчовият MacBook Pro, базирани на чиповете M2 Pro и M2 Max, също се очакват в началото на новата година. Според Гурман в процес на разработка са и нови монитори на Apple. Експертът прогнозира, че iMac с чипсет M3 ще се появи едва в края на 2023 година. Проучва се и възможността за iMac Pro с чипсета на Apple, въпреки че според Гурман пускането му на пазара ще се забави.