Google и Qualcomm обявиха партньорство за разработване на нов чип Snapdragon Wear, базиран на архитектурата RISC-V - процесорът ще бъде в основата на "решения от следващо поколение за Wear OS", научи Android Authority. Архитектурата ще помогне на Qualcomm да интегрира в платформата "собствени ядра, да осигури ниска консумация на енергия и висока производителност". Към момента на пускане на първия търговски модел на Wear OS смарт часовник, базиран на RISC-V, необходимите приложения и "стабилна" софтуерна екосистема ще бъдат готови, въпреки че сроковете за пускане на такова устройство все още не са уточнени.

Въпросната архитектура се превръща във все по-очевиден конкурент на Arm, която се разработва от едноименната британска компания. Чиповете с тяхната архитектура се използват в повечето от съвременните смартфони, таблети, умни часовници, компютри на Apple и конзоли Nintendo Switch. Големият им недостатък е един-единствен разработчик, който изисква лицензионни такси от производителите на чипове. RISC-V е отворена архитектура, която позволява на всеки да разработва свои собствени процесори. Най-новите чипове с нея все още не са достигнали производителността на флагманските процесори Arm, но съвместен проект между Qualcomm и Google показва, че и двете компании я смятат за готова за носими устройства.

А отсъствието на необходимост от лицензионни такси вероятно ще се отрази благоприятно и върху цената на крайния продукт. В края на миналата година Google обяви, че в Android ще бъде внедрена поддръжка на RISC-V. Решението беше взето на фона на съобщенията, че Arm планира да промени схемата за лицензиране, като наложи лицензионни такси не на производителите на чипове, а на производителите на готови устройства, изчислявайки плащанията въз основа на цената на крайния продукт.