Следващият смартфон на Microsoft от серията Surface Duo вече няма да бъде устройство с двоен вътрешен дисплей. Това съобщава Windows Central, позовавайки се на източници от индустрията. След дълги експерименти и създаване на поредица от прототипи компанията реши да избере по-традиционен за съвременните гъвкави смартфони дизайн с панта, позволяваща завъртане на 180 градуса, и допълнителен външен дисплей.

Съобщава се, че решението за пускане на новия тип гъвкаво устройство е дошло, след като "двойният" дизайн на Surface Duo 3 е бил слабо одобрен - доставките на такива смартфони са били планирани за края на 2023 година. Очакваше се половинките на смартфона да бъдат по-високи и по-тънки от предишните модели от серията, а новият модел да получи и безжично зареждане и други подобрения.

Сега обаче предишният дизайн е отменен и екипът на Surface е съсредоточил усилията си върху разработването на по-познат за потребителите гъвкав смартфон. Според някои доклади, Microsoft вече обмисля гъвкав вариант с голям екран като наследник на Surface Duo 2 от края на 2021 г. - след като друг сгъваем модел с два дисплея, лошо оптимизиран за Android, получи много слаби отзиви. Точните спецификации на новото устройство все още не са известни, а според източниците няма и конкретни дати за пускане на пазара на смартфона на Microsoft в стил Galaxy Fold - не изглежда вариантът да се появи дори тази есен.

Разбира се, промяната на форм-фактора може да доведе и до промяна на името. Не е изключено компанията да го ребрандира, като се откаже от марката Duo. Въпреки това източници ни съобщават, че засега компанията обмисля третото поколение Duo.

Същите източници информират, че компанията работи интензивно по решение, което дава на новия смартфон важно предимство пред конкурентите в същия форм-фактор. Проектът Perfect Together има за цел да гарантира ефективната съвместна работа на устройствата с Android и компютрите с Windows на Microsoft - приблизително същата "съпричастност", която вече е характерна за iPhone и Mac. Говори се, че компанията се стреми да разшири гамата си от смартфони с Android, като се проучват различни форм-фактори, различни от гъвкави устройства. Има сведения, че Microsoft разработва няколко традиционни моноблока за смартфони, които ще бъдат разпространени на пазара.

Като цяло източниците на изданието са уверени, че Microsoft работи активно по хардуер и софтуер за Android и в близко бъдеще не се очаква завръщане към опитите за създаване на екзотични варианти на мобилната операционна система като Windows 10x.