Четири месеца след пускането на пазара на Pixel Watch, Google добавя и ключова функция за запазване на здравето на потребителите на смарт часовника - "разпознаване на падане", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Функцията, която е достъпна за потребителите на смарт часовници на Apple от 2018 година, има за цел да засече, когато човек падне тежко и да предупреди службите за спешна помощ, ако той не се движи или не отговаря в рамките на определен период от време.

Тъй като Apple Watch е "златен стандарт" при смарт телефоните, най-новата функция на Pixel Watch доближава устройството на Google до превръщането му в следващия най-добър продукт след часовника на Apple и риблизително на същото равнище като часовниците Samsung Galaxy.

Google съобщи, че може да използва сензорите за движение и машинното обучение, за да разграничи тежко падане от активната физическа дейност, гарантирайки, че часовникът няма да задейства случайно повикването за спешна помощ.

Google обяви по-рано, че е тествал функцията при разнообразни дейности, свързани със сериозно изразходване на енергия като бърпи, скачане и плуване, за да гарантира, че тя се активизира правилно.

Както други подобни функции на смартфоните на Apple, Garmin и Samsung часовникът ще вибрира, издава звуков сигнал и изписва уведомление на екрана, ако ползвателят му не се движи за около 30 секунди след падането.

Ако всичко с потребителя е наред, той може да докосне прозорец "Аз съм ОК", за да отхвърли известието. Ако обаче има нужда от помощ, може да докосне "Паднах, нуждая се от помощ", за да бъде свързан със службите за спешна помощ.

Притежателите на Pixel Watch ще могат да активират новата функция на смартфона си в съпътстващото приложение за часовник или на приложението "Лична безопасност" на часовника.

Google обяви обаче, че функцията ще бъде достъпна само в определени всички страни.