Потребителите на MacBook с чипсет M1 или M2 започнаха да се оплакват от намаляване на скоростта и разпадане на Wi-Fi връзките на работното място, както и на други места с офис или търговски безжични мрежи. Причината вероятно е масивна софтуерна грешка.

Очевидно промяната е настъпила след пускането на актуализации за сигурност за macOS Ventura. Потребителите на MacOS Monterey също са засегнати от проблема. Според експертите има начин да се възстанови загубената скорост сравнително бързо, а Apple вече работи по пълно отстраняване на проблема, въпреки че няма точни данни кога ще бъде актуализиран софтуерът.

Информацията за пръв път дойде от базираната в Сан Франциско технологична компания Meter, която осигурява интернет инфраструктура за корпоративни клиенти. Компанията заяви, че много потребители на MacBook с чипсети на Apple са се оплакали от лошо качество на интернет, прекъсване на връзката по време на разговори Zoom и пълна загуба на Wi-Fi при използване на някои офис мрежи.

В САЩ има многобройни съобщения за повреди и всички те изглежда са свързани с интерфейса AWDL (Apple Wireless Direct Link), който се използва от услугите за споделяне на файлове и мултимедия AirDrop и AirPlay.

Компанията съобщава, че проблемите произтичат от последните актуализации на macOS и iOS, пуснати съответно на 24 октомври и 9 ноември. Вероятно те влияят по някакъв начин на качеството на Wi-Fi, когато AWDL е активиран. Meter твърди, че лаптопите MacBook Pro с M1 и M2 са най-засегнати. Деактивирането на AWDL води до незабавно подобряване на качеството на връзката, но трябва да се извършва само от опитни потребители, следвайки инструкциите на Meter. За останалите вероятно ще е по-добре да изчакат актуализациите на Apple.

В същото време компанията отбеляза, че е малко вероятно потребителите да се сблъскат с проблеми у дома, тъй като натоварването на Wi-Fi модулите на MacBook там не е толкова голямо, колкото на работното място - те не са постоянно достъпни за други устройства, които използват протокола AWDL. Според експертите колкото повече Mac-ове има в една локална мрежа, толкова по-лошо е положението.