Apple навлезе във фазата на "доказване на концепцията" на свой любопитен таен проект. Наречен с кодовото име E5 той цели да трансформира Apple Watches в неинвазивни монитори за глюкоза, съобщава Bloomberg.

Текущите средства за проследяване на кръвната захар са доста груби, като повечето диабетици разчитат на болезнено убождане на пръста. Други използват различни лепенки, които в момента са на пазара, въпреки че трябва да се сменят редовно.

Ако бъде реализиран, неинвазивният метод на Apple, който според Bloomberg е концептуализиран за първи път от Стив Джобс, несъмнено ще преобърне здравната индустрия с главата надолу.

По проекта се работи от 12 години, като той може да утвърди Apple като гигант в здравните технологии.

Според слуховете технологията на Apple използва силициева фотоника, за да мери кръвната захар.

"Системата използва лазери, за да излъчва светлина със специфични дължини на вълната в област под кожата, където има интерстициална течност - вещества, които изтичат от капилярите - които могат да бъдат абсорбирани от глюкозата", обяснява докладът на Bloomberg. "След това светлината се отразява обратно към сензора по начин, който показва концентрацията на глюкоза. След това алгоритъм определя нивото на кръвната захар на човек."

И все пак, както отбелязва Bloomberg, въпреки че тази система има теоретичен смисъл, би било зашеметяващо постижение да бъде пусната на пазара.

От години технологичните гиганти, като Google, работят по създаването на неинвазивен сензор за измерване на кръвната захар. Пробивът в изкуствения интелект и масовизирането на умните часовници със сигурност помагат за изобретяването на подобна технология.