Apple често използва първокласни материали като алуминий и истинско стъкло вместо пластмаса в своите продукти. В същото време теглото на продуктите на компанията излиза по-високо в сравнение с джаджите на конкурентите, което не е много удобно за потребителите.

Очевидно Apple не е взела предвид предишния опит с много тежките слушалки AirPods Studio - очилата за смесена реалност Apple Vision Pro също са по-тежки заради използваните материали. Те могат да бъдат неудобни за носене за дълъг период от време. Труден за носене се оказа и моделът за 3500 щ. долара на така наречения "пространствен компютър".

Както съобщава известният журналист Марк Гурман в своя бюлетин, след пускането на очилата на пазара, Apple е позволила на повече свои служители да оценят предимствата на новото устройство - преди това достъп до него са имали само няколко избрани. По-широката извадка разкрива значителен проблем - някои от тях смятат, че очилата са твърде тежки и това се отразява доста след няколко часа носене.

Въпреки че точното им тегло все още не е известно, има сведения, че в модела са използвани скъпи материали като алуминий и стъкло вместо пластмасата, която обикновено се използва в моделите на други производители.

Според съобщения в медиите, Apple вече е измислила решение, което донякъде ще "разтовари" главите на потребителите - допълнителна каишка върху главата трябва да преразпредели теглото. Гурман обаче твърди, че такава каишка не е включена в комплекта за продажба на дребно, тъй като не се счита за съществен проблем.

Като се има предвид очакваната начална цена на дребно на устройството, производителят може и да не се е скъпил за такъв прост елемент - трудно е да се предположи колко би струвала една допълнителна каишка, като се има предвид например високата цена на кърпичките за избърсване на дисплеи на монитори.

Според съобщенията обаче това не е единственият недостатък на слушалките. Гурман твърди, че за да се продава Vision Pro в магазините на Apple, ще бъдат създадени специални зони за избиране на подходящия размер каишки и, което е важно, както и светлоизолиращи подложки, за да се осигури удобство.

Съобщава се, че Apple дори е разработила специално приложение за iPhone, което да подбира ергономичните светлоизолиращи подложки според потребителя - няма универсален размер. Оптиката също ще бъде подбрана индивидуално. Съобщава се, че очилата ще бъдат снабдени с коригиращи лещи Zeiss за клиенти, страдащи от проблеми със зрението. Тъй като новият продукт няма да бъде пуснат в продажба преди началото на следващата година, Apple все още има време да усъвършенства дизайна.