Великобритания има намерение да създаде изтребител собствено производство от шесто поколение. Това обяви по време на авиосалона във Фарнбъроу министърът на отбраната Гавин Уилямсън. Той официално представи макет на бъдещия национален британски изтребител, който ще носи името "Темпест" (буря от англ.).

Британските военни смятат, че с времето бъдещият изтребител ще допълни парка от Ф-35 и ще замени напълно Еврофайтър "Тайфун", който е многонационална разработка. Правителството смята да вложи 2 млрд. фунта стерлинги в създаването на машината, които ще бъдат похарчени до 2025 г.

Минстър Уилямсън съобщи, че изтребителят ще има и безпилотен вариант. За създаването му е събран т. нар. Отбор на Темпест - група компании, сред които "Ролс Ройс", "БАЕ Системс", британското поделение на производителя на ракети МВDA и италианската група "Леонардо".

Британците обаче водят разговори и с чужди страни за участие в проекта, а впоследствие и за закупуването на машината. Сред евентуалните участници се сочат Швеция, Турция, Саудитска Арабия, Япония.

"Темпест", който ще приеме имената на британски изтребител от Втората световна война, ще бъде първият самолет от този клас, създаден на Острова от 60-те години на XX век.

Плановете са "Темпест" да бъде приет на въоръжение към 2035 г., преди през 2040 г. да бъдат извадени от строя "Еврофайтър"-ите.

Само преди три месеца Германия и Франция обявиха, че започват съвместна разработка на изтребител от шесто поколение, пише  armymedia.bg. Нежеланието на британците да участват в това начинание подобно на съвместната работа по "Еврофейтър" се свързва с напускането им на ЕС.

Снимка: twitter

Снимка: twitter