Компанията "Интернешънъл бизнес машийнс" (IBM) надмина в понеделник по пазарна оценка стария си съперник "Майкрософт" (Microsoft Corp.) за пръв път от 1996 г. насам.
По данни на агенция "Ройтерс" пазарната оценка за IBM е достигнала $203.5 милиарда, докато тази на Microsoft е била $201.1 млрд, пише в. "Дневник". "Епъл" (Apple) е далеч пред тях с $308.3 млрд. долара. Тя надмина компанията на Бил Гейтс миналата година и в момента е най-голямата в технологичния сектор.
IBM бе абсолютен господар на компютърната индустрия в продължение на десетилетия, но промяната започна в началото на 80-те години, когато малката и малко известна Microsoft е наета да разработи операционна система. Бил Гейтс залага на убеждението си, че програмното осигуряване в един момент ще е по-ценно от самите компютри и това му носи огромен успех – към края на 1999 г. пазарната оценка на компанията му е три пъти по-голяма от тази на IBM. Инвеститорите започват да смятат, че "Интернешънъл бизнес машийнс" е старомоден и тромав Голиат, който не може да върви в крачка с компютърната революция.
Спукването през 2000 г. на балона с инвестициите в технологични компании променя посоката – сега "Майкрософт" е в стагнация на пазарната си оценка, защото инвеститорите се съмняват, че тя ще успее да се развие отвъд операционната система "Уиндоус" и пакета програми "Офис". В същото време IBM се препозиционира като специалист в бизнес софтуера, услугите и консултациите, като в същото време се отърва от производството на персонални компютри. Инвеститор, вложил 100 долара преди 10 години, би получил 143 от акции на IBM и 69 от тези на Microsoft.