В последната седмица на януари, между 24 януари и 2 февруари, София ще представи живата и пулсираща гейм индустрия в България, благодарение на най-голямото независимо събитие за гейминг у нас - Sofia Game Jam Week 2020.

Събитието, част от което се случва едновременно на над 600 места в цял свят, ще предизвика българските геймъри да покажат уменията и таланта си в екипно състезание и ще им даде много перспективи за кариерно развитие в професионалния свят на тяхното досегашно хоби.

Sofia Game Jam Week 2020 ще покаже на младите хора у нас, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видео игри, специални ефекти и всичко, свързано с тях, в собствената си страна.

Цели пет пространства ще бъдат щаб квартирите на Sofia Game Jam Week 2020 - Френският институт, Полският институт, залата за събития "В парка" (НДК), София Тех Парк и бар "Кино Култура".

Образователни лекции в рамките на Sofia Game Jam Week 2020

Лектори ще бъдат създатели на култови игри, като S.T.A.L.K.E.R.

Снимка: Sofia Game Jam Week 2020

Организирани от партньорите на събитието - ARC Academy, те ще покажат на младите любители на видео игри, че освен тяхно хоби, игрите могат да се превърнат и в успешна кариера. Представители на големите гейминг компании в България (Creative Assembly, Gameloft, Snapshot Games и Ubisoft) ще разкажат най-интересното от сферата на съвременната гейминг индустрия и ще дадат важни съвети за вход в професиите game developer, game dev tester, гейм дизайнер и 3D артист. Лекциите ще се проведат на 25 и 26 януари в зала за събития "В парка" (малкото НДК).

Професионална конференция

Тя ще се състои от 27 до 29 януари във Френския културен институт и традиционно ще срещне български и международни професионалисти в областта на видео игрите. Темите тази година ще бъдат гейм и левъл дизайн, арт, анимация и музика в игри, създаване на специални ефекти, гейм музика, както и успешните истории на разработчици в различните сфери на гейминга. Специални гости на тазгодишната конференция ще са Майкъл Боуди, Алексей Ситянов - един от създателите на STALKER - Shadow of Chernobyl, Пьотр Мушиал, който е композитор на саундтраците на The Witcher 3: Blood and Wine, This War of Mine и Frostpunk.

Кариерен панаир

Част от тазгодишното издание на Sofia Game Jam Week e и кариерно изложение в Полския институт от 28 до 30 януари. Посетителите му ще имат възможност да се срещнат и запознаят директно с най-големите български гейм студия и да научат за възможностите за работа и стаж в тях (Black Sea Games, TELUS International, Chibi Phoenix, Ubisoft Sofia, Incineration Productions, Snapshot Games

Creative Assembly Sofia, Chaos Group, Rebellious Software).

48-часов хекатон

За 48 часа трябва да бъде създадена любителска игра

Снимка: Sofia Game Jam Week 2020

За седма поредна година в основата на Sofia Game Jam Week е Sofia Game Jam, 48-часов хекатон. За тези, които не познават състезанието, неговата цел е в рамките на 48 часа както специалисти в областта, така и гейм любители да разработят авторска видео игра. Събитието ще се проведе от 31 януари до 2 февруари в София (София Тех Парк). Sofia Game Jam е само една от общо над 600 локации в света, които ще проведат хекатона на глобално ниво. В България хекатон бъде организиран в още два града - Пловдив (Технически университет София - филиал Пловдив) и Габрово (Дом на хумора и сатирата).

Откриването на Sofia Game Jam Week 2020 ще се състои на 24 януари във Френския културен институт от Венелин Тончев и се очакват специални гости, сред които Мачей Шимански, посланикът на Полша в България, Ярослав Годун, директор на Полския институт, Флоранс Робин, посланикът на Франция в България, Клод Шасен, директор на Френския институт в България и кметът на гр. София - г-жа Йорданка Фандъкова.

Пълната програма на събитието вижте ТУК >>>