Хиляди почитатели на новите технологии се наредиха днес на опашки пред магазините на Apple за първото пускане в продажба на новия iPad извън Съединените щати, предаде Франс прес.

В Сидни още през нощта се оформи над 200 м опашка пред магазина на американския технологичен гигант под зоркото наблюдение на охранители. Същата гледка можеше да се види и в Токио.

Новият продукт на Apple ще се появи днес и във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Канада. През юли ще бъде пуснат в продажба и в още девет страни, сред които Белгия, Холандия, Люксембург, Хонконг, Сингапур и Мексико.

Няколко десетки почитатели на новите технологии се редяха на  опашка тази сутрин пред парижкия магазин на Епъл малко преди отварянето му в 8 часа местно време. Около 30 служители на реда бяха разположени в района на магазина близо до Лувъра още от предишната вечер. В Лондон около 40 нетърпеливци се стекоха още в полунощ през магазина на Епъл. На първите, дошли на опашката, даже им предлагали пари, за да отстъпят мястото си.

В Австралия iPad e на цена от 629 австралийски долара (435 евро) за безжичния модел и 1049 долара (7256 евро) за модела 64 GB съвместим с 3G мрежите. Във Франция цената му е от 499 до 699 евро за моделите с безжичен интернет и от 599 до 799 за моделите с връзка чрез мобилен телефон.

За да поддържа тайнственост, Apple не разкри колко поръчки за новото устройство е регистрирала от чужбина. Анализаторът Майк Абрамски обаче е на мнение, че ще достигне 600 000, ако продава по 200 000 бройки седмично.