Apple показа новия си топ продукт iPhone 4 на ежегодната конференция за разработчици WWDC. Смартфонът от следващо поколение идва с над 100 нововъведения, съобщи CEO-то Стив Джобс.

На първо място, iPhone 4 е изпълнен в изцяло нов дизайн. Дебелината му е намалена с 24% спрямо предходния модел iPhone 3GS и сега е 9,3 мм, правейки смартфона най-тънкия в света, категоричен е Джобс. iPhone 4 поддържа Bluetooth, Wi-Fi 802.11n, GPS, както и UMTS и GSM. Вече е налична фронтална камера за видеоразговори. Появил се и допълнителен микрофон за потискане на шума.

Слотът за SIM карти е сменен с Micro SIM, за де освободи допълнително вътрешно пространство. Втората забележимо нововъведение по скалата на Стив Джобс е 3,5-инчовият дисплей с четири пъти по-висока резолюция, достигаща 960x640 пиксела. Контрастът е увеличен също 4 пъти до 800:1.

Дисплеят е от тип IPS и не налага пренаписване на приложенията, тъй като резолюцията се повишава автоматично. На трето място ида процесорът Apple A4, разработен от инженерите на Купертино. Наличието на повече свободно пространство в корпуса е позволило вграждане на батерия с по-висок капацитет, способна да осигури 7 часа работа в режим на разговори, от 6 до 10 часа сърфиране в уеб по 3G/Wi-Fi, до 10 часа гледане на видео, 40 слушане на музика и 300 часа в режим на изчакване.

Четвъртата отличителна черта на iPhone 4 е хироскопът, който е обединен с акселерометъра и компаса. Така вече е налична система за определяне на местоположението по 6 оси, предназначена основно за управление на игри. Пето, увеличена е резолюцията на камерата до 5 мегапиксела. Освен това iPhone 4 използва сензор с обратно осветяване, подобно на някои цифрови камери. Потребителите ще могат да снимат видео с резолюция 1280x720 пиксела (720p) при скорост 30 кадъра в секунда. Новият iPhone 4 има и светодиодна светкавица.

Шестото нововъведение е операционната система iPhone OS 4, която беше обявена през април. iOS 4 поддържа многозадачност, папки с икони, единна папка за входящи съобщения и по-плътна интеграция с корпоративни услуги. Наличен е избор на търсачки измежду Bing, Google и Yahoo.

На седмо място Стив Джобс посочи приложението iBooks за iPhone, което свързва смартфона с онлайн магазина за електронни книги Apple iBookstore. Това приложение беше пуснато по-рано и за таблета iPad. В него е добавена функция за четене на PDF файлове. Една и съща книга може да се чете на iPhone, iPod touch и iPad, като се плати само веднъж.

И накрая, осмото нововъведение е рекламната платформа iAd, която разкрива допълнителни възможности за печалба от приложенията. Рекламите в нея се явяват малки интегрирани приложения, пускани в рамките на други приложения. Apple си сътрудничи в тази област с Best Buy, AT&T, General Electric, Disney и други компании. iAd ще стартира през втората половина на годината, като Apple очаква да завладее чрез нея 48% от пазара на мобилна реклама.

iPhone 4 струва $199 във версия с 16 GB флаш памет и $299 с вградени 32 GB.

Предварителните поръчки ще започнат на 15 юни, а продажбите - от 24 юни в САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Япония. През юли смартфонът ще се появи на пазарите в още 18 страни в черен и бял корпус. Едновременно с пускането на iPhone 4, Apple ще намали цената на предходния модел iPhone 3GS с 8 GB флаш памет до $99.