Първият смартфон под 200 лв. пускат на пазара у нас LG Electronics и Vivacom. Моделът LG GT540 Optimus е насочен към масовите потребители, обявиха днес двете компании.

Апаратът е разработен специално за хора, които използват "умен” телефон за първи път. Отличава се с лесно и интуитивно управление, достъп до социални мрежи и много възможности за мултимедийни забавления. Появата на смартфони за масови потребители и осезаемият спад на цените на тези устройства са сред основните причини за категоричен ръст на продажбите в сегмента.

Анализът на двете компании показва, че възходящата тенденция от миналата година не само продължава през 2010 година, но се засилва. В глобален план сегментът на смартфоните бележи ръст от 56,7% за първото тримесечие на 2010 година, спрямо същия период на миналата година. Това е над два пъти по-бърз темп на растеж, в сравнение с общия за пазара на мобилни телефони (21,7% ръст).

LG GT540 Optimus ще бъде водещ продукт в магазините на Vivacom този месец, заяви Александър Кръстев, мениджър крайни устройства и СИМ карти в оператора. Телефонът се предлага с пакет Unicall XL, който включва 100 часа разговори на месец към всички оператори в страната и 100 МB безплатен трафик за сърфиране в интернет през мобилен телефон за 70 лв на месец.

LG Optimus работи с операционната система Android, която е подходяща за нови потребители. Към нея се привиква по-лесно, заради общите черти и познатите услуги на Google. Към това се прибавя възможността за персонализиране на телефона с повече от 50 000 приложения, достъпни в Android Market.

Операционната система е надградена с мощния потребителски интерфейс на корейската компания S-class: SNS Manager - предлага лесен достъп до популярните социални мрежи Facebook и Twitter. Специално за феновете на онлайн комуникацията, LinkBook интегрира в "телефонния указател” на LG Optimus и социалните профили на контактите.

Моделът е създаден както за връзка с мрежата, така и за мултимедийни забавления с 3-мегапикселова камера, поддръжка на DivX и Xvid видео-формати, вграден видео-редактор и 5-канален звук Dolby Mobile. Телефонът е в четири цвята на панела: черен, бял, сив и розов.

Първият от цяла фамилия Android-базирани смарт телефони, които LG планира да представи през 2010 година под общото “фамилно име” Optimus.