Руският мобилен оператор МТС планира да пусне собствен таблет, базиран на операционната система Google Android, съобщава "Коммерсант", цитиран от Лента.ру. Представянето му е насрочено за 19 юни, когато започва Световния икономически форум в Санкт Петербург.

Точните хардуерни параметри на мобилното устройство не са обявени, но от първоначалната информация вече е известно, че руският таблет ще има задължителните: сензорен дисплей, 7-инчов диагонал на екрана и ще поддържа безжичен интернет - по 3G и Wi-Fi.

Мини компютърът залага на опростен достъп до социалните и навигационни услуги на МТС и според, "Коммерсант", няма да работи със SIM-карти на други мобилни оператори. Таблетът на руския мобилен гигант ще се появи до края на годината, като засега няма обявена цена, но МТС планират да продадат около 100 хиляди устройства през 2010 г.

Руският вестник, пише още, че подобни планове имат и конкурентите на МТС - "Вымпелком" (бренд "Билайн") и "Мегафон", но досега те не са обявили нито дата на презентациите си, нито подробности за устройствата, нито евентуалната им пазарна цена.

Най-известният таблет в света е дело на Apple - iPad, но досега той не се предлага официално в Русия, отбелязва Лента.ру.