RIM, известният производител на смартфони Blackberry, планира инвазия на пазара за таблети. Към края на годината компанията ще пусне първото свое устройство от този тип. Вече са известни и подробности за модела. Той ще използва процесор от Marvell с честота 1 GHz и ще предложи 7-инчов сензорен екран.

Устройството ще има фронтална уеб камера за видеоконференции, разкрива Ашок Кумар, анализатор от компанията Rodman & Renshaw. Изборът на Marvell за доставчик на процесори за таблета е напълно логичен - нейни са и чиповете за смартфона Blackberry Bold 9700.

Вероятно, очакваният таблет ще се базира на платформата Marvell Armada 610, която се използва в редица устройства за четене на електронни книги и таблети на други производители.

Armada 610 поддържа работа с Full HD видеоподсистеми, обработка на 16-мегапикселови фотографии, 3D графика и 3G мрежи. Анализаторите са предпазливи за перспективите на пазара за таблети. Една от основните причини за тази резервираност в прогнозите са проблеми с доставките на някои компоненти, в частност на сензорни дисплеи.