Sony разкри подробности за своята 3D геймърска конзола PlayStation. Моделът, очакван през септември, ще може да възпроизвежда триизмерно Blu-ray видео, а на по-късен етап - 3D фотографии във формат .mpo и потоково видео от интернет.

Едновременно с конзолата, Sony ще пусне 3D игри за "напреднали геймъри", които ще се възползват от всички хардуерни възможности на PlayStation.

Sony отчита нарастващ интерес към 3D технологиите от страна на потребителите. Компанията има клиентска база от 35.8 милиона потребители (PlayStation 3), които потенциално са готови да си купят 3D конзоли или да обновят съществуващите си модели.

Ъпдейтът ще позволи на PlayStation да работи с интерфейс HDMI 1.4, чрез който се включват 3D съвместими монитори и телевизори. Няма да са необходими никакви сложни настройки - екранът просто се включва към конзолата, а нейният софтуер определя резолюцията.

От тази есен PlayStation ще може да възпроизвежда повече мултимедийно съдържание в 3D формат, което ще продължи да нараства в следващите месеци, обещава Sony.