Иран ще изнася за Европа мобилни телефони със сензорен екран, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според шефа, на компанията производител Abra Tehran, Саид Нахаи, цитиран от информационна агенция Мехр, първата партида скоро ще бъде изпратена за Германия. А над 1000 ирански мобилни телефона Таха фон (T-phone) вече са продадени в Бахрейн и Ливан.

Саид Нахаи е представил телефоните, произвеждани от неговата компания, като модели с "шиитски особености" (шиитското течение на исляма се изповядва от над 90 процента от населението на Иран), например потребителят лесно ще установи правилната посоката, в която е Мека и времето за молитви. Телефонът съдържа, освен това 55 сури от Корана, както и хадиси - предания за дейността и думите на пророка Мохамед.

Компанията произвежда 5000 мобилни устройства "T-phone" годишно, но според ръководителите й има възможност да ги увеличи до един милион при успех на световните пазари, най-вече в страните с многобройно мюсюлманско население, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Цената на иранския мобилен телефон е между 250 и 315 долара. Апаратът има фотокамера с 5 мегапиксела, софтуер на основата на Windows Mobile 6,5 Microsoft и достъп до GPS.

Възможностите на първия иранския смартфон предизвикват определен интерес сред технологичните интернет форумите, където "T-phone" ("Taha", "Taha von") е представен като "остарял" модел на HTC (произвеждат се в Иран), с 5-мегапикселова камера и приемник SiRFstar III за система GPS на Samsung.