Производителите на телефони веднага отговориха на Apple, която свика специална пресконференция в петък по повод сериозния проблем на iPhone 4 с антената. По време на събитието бе заявено, че това е "типичен проблем" за всички смартфони, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

Стив Джoбс дори демонстрира как отслабва сигнала на другите, като сред марките бяха споменати HTC, Samsung, RIM, Nokia и Motorola. На сайтът на Apple дори се появи и специална рубрика, в която видео материали "доказват" как отслабва връзката, ако телефонът се държи по определен начин.

Реакцията на производителите, които Джобс спомена - не закъсня! Motorola заяви, че разполагането на антената извън устройството (както е при iPhone 4) предизвиква известни проблеми, затова те избягват подобно решение. HTC също опроверга думите на шефа на Apple, че всички смартфони са уязвими както iPhone 4 в долния ляв ъгъл.

А Nokia, въпреки че признава, че при определен "захват" на корпуса на устройството може да има влияние върху силата на сигнала, отбелязва, че нейните модели са именно затова са проектирани така, че да могат да се използват и с двете ръце. От RIM отговарят, че явно Apple, преследва собствени корпоративни цели и иска да държи клиентите си в заблуждение, като им отвлича вниманието от главният проблем .

Засега Apple вече има реализирани 3 милиона бройки от iPhone 4 за три седмици.