Европейската комисия препоръча на служителите си да спрат да използват мултимедийния мобилен телефон Блекбъри, съобщи BBC, цитирана от ИТАР-ТАСС, пише БТА.

Смартфоните на Research in Motion, имат особена система за шифриране на сигнала, която затруднява достъпа на специализираните държавни служби до предаваната чрез устройствата информация. Чрез мобилния апарат в кодиран вид се изпращат интернет съобщения, текстови съобщения, кодират се многоканални обмени на текстове и видеоматериали едновременно от няколко потребителя.

Обработването на тези съобщения, включително разкодирането на информацията, предадена от Блекбери, за други типове мобилни телефони, става в центровете за предаване на данни на RIM, които са разположени най-вече в Канада.
   
Комисията не посочи причините за препоръката, която на практика е равнозначна на забрана. "Анализирани са всички ключови показатели на пазара на смартфони, включително финансовите въпроси и проблемите на сигурността", посочи
представител на ЕК.

На всичките 32 000 души, работещи в различни подразделения на Европейската комисия, бе препоръчано да ползват iPhone, Wildfire HTC, но не и BlackBerry.
   
По-рано властите в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Кувейт и Индия заплашиха, че ще забранят използването на Блекбъри на своя територия по "причини, свързани със сигурността".

Множество държави се опасяват, че в случай на нужда нямат възможност за достъп до данните, предавани чрез BlackBerry, за разлика от смартфоните на Нокиа и Apple. Властите в Индия, например, установиха, че група терористи, които през есента на 2008 г. нападнаха хотели в Мумбай, са използвали телефони BlackBerry.