Телефоните с мобилната операционна система на Google са най-желани от потребителите в САЩ, а платформата захранва над 37% от устройствата, продадени отвъд Океана за първото тримесечие на 2011 г. Това показват данните на анализаторската компания Nielsen.
Над 31% от американските потребители твърдят, че Android е най-исканата от тях мобилна операционна система, твърдят от анализаторската компания, пише в. "Дневник". През третото тримесечие на миналата година платформата на Google е била поставяна на първо място от 26% от бъдещите собственици на смартфони. Най-желан от тях телефон в края на септември 2010 г. е бил iPhone, показва още проучването.
В момента Apple предизвиква най-висок интерес сред 30% от потенциалните собственици на смартфони срещу 33% преди половин година. "Желанията на потребителите вече започват да се отразяват реално на пазара", коментират от Nielsen. Около половината от участниците в проучването на компанията през март твърдят, че закупеният от тях смартфон през последните 6 месеца е бил с операционната система на Google. За сравнение - само 15% от анкетираните са предпочели BlackBerry.
Пазарното присъствие на Android също се е увеличило значително през последните няколко месеца, показват още данните на анализаторите. Делът на смартфоните с платформата от общите продажби се е увеличил до 37% към края на март срещу 27% за iPhone към края на март, твърдят от Nielsen. Само за първите 3 месеца на годината платформата е добавила 8 процентни пункта към дела си от общите продажби на смартфони в САЩ. На трета позиция по пазарен дял в САЩ е BlackBerry, на които се падат 22% от продажбите.
Nielsen не е единствената анализаторска компания, която отчита ръст в продажбите на Android. Данните на ComScore показват, че платформата управлява 33% от смартфон пазара в САЩ срещу 25% за iPhone.