Според изданието компанията вече е започнала с поръчките на основните компоненти на телефона, който трябва да се продава до края на септември, пише в. "Дневник". По-точни спецификации и подробности около функционалността на бъдещия iPhone 5 обаче няма.

Различни източници твърдят, че новият смартфон на Apple няма да има кой знае какви промени във визуално отношение с разликата, че ще бъде по-тънък и малко по-лек от предшественика си. Предвидени са и подобрения в камерата на устройството, която вече е с резолюция 8 мегапиксела.

От компанията най-вероятно ще заложат на чиповете на Qualcomm вместо на досегашните Infineon Technologies. Последната вече е собственост на лидера в производството на компютърни чипове Intel. И в момента iPhone 4 работи с процесори на Qualcomm, но тази модификация на устройството се продава само в мрежата на мобилния оператор Verizon Wireless.

Очакването за новия iPhone расте непрекъснато, след като компанията не спази традицията и не представи следващото поколение на смартфона си по време на годишната си конференция за разработчици през юни. Вместо това от Apple заложиха на презентация на новата си мобилна операционна система, която трябва да бъде пусната на пазара през есента и ще добави услуги като iCloud. Тази новина подхрани очакванията, че пак през есента може да се очаква и iPhone 5.

Според "Уолстрийт джърнъл" първоначалните планове на компанията са били телефонът й да се продава от лятото, но продуктът не е бил готов навреме. Различни източници твърдят, че устройството може да се забави още, ако китайската Hon Hai Precision (основен асемблатор) не успее да подобри навреме производствения си процес, за да отговори на нуждите на Apple.

iPhone носи около половината приходи на Apple, които за първото тримесечие на годината са 24.7 млрд. долара. От старта му през юни 2007 г. до днес от смартфона са продадени над 108.6 млн. бройки. Устройството е сред най-популярните смартфони в света.