Засега приложението работи само с Google Nexus S, който понастоящем е единственият Android смартфон, поддържащ NFC приложения като Google Wallet или това на PayPal.

След като потребителят влезе в PayPal акаунта си, той може да напише колко пари иска да вкара в приложението, а после само да доближи смартфона си до телефона на на друг човек, за да му изпрати пари чрез NFC.

Устройствата издават специфичен звук, който сигнализира, че транзакцията е завършена, а PayPal изпраща и е-писмо за това.
Google обяви, че планира първо тестово да използва Google Wallet през Nexus S, а след това бавно да разпространи поддръжката на NFC приложения към други Android устройства. Това автоматично би трябвало да означава, че и приложението на PayPal ще получи същите възможности за разпространение.

Приложението на PayPal се различава от Google Wallet в това, че засега позволява само парични трансфери между телефони. Същевременно софтуерът на Google вече се използва за пазаруване в няколко големи вериги магазини, сред които RadioShack, American Eagle Outfitters, Subway, Macy's, Footlocker и Walgreens.

Лаура Чеймбърс, старши директор на PayPal Mobile, казва, че най-силните страни на приложението на PayPal са добрият му интерфейс и лекотата на употреба.