Това сочи проучване на асоциация "Губернатори за пътна безопасност" (Governors Highway Safety Association - GHSA), съобщи "Дневник".

От неправителствената организация отбелязват, че през половината от времето зад волана водачите се разсейват, като се занимават с телефоните си или с други електронни устройства. Проучването сочи, че рискът от инцидент е по-голям, докато шофьорът пише SМS, отколкото докато говори по телефона.

Изследването не е намерило доказателства, че използването на хендсфри (hands-free) намалява разсеяността на водача и прави шофирането му по-безопасно.
"Въпреки всичко написано по проблема все още има още много неща, които не знаем", казва изпълнителният директор на GHSA Барбара Херши. Според нея са нужни още изследвания, за да се вникне в проблема и да се дадат съвети за неговото разрешаване.

От GHSA препоръчват на младите шофьори да бъде забранено да използват телефоните си дори и с хендсфри. Предлага се също писането на SMS-и да е забранено за всички водачи.

В момента забрана за ползване на телефони от новите шофьори има в 30 от щатите в САЩ и в окръг Колумбия. В 41 щата и във Вашингтон на водачите с малък опит пък е забранено да пишат текстови съобщения, докато карат. В 34 щата и в окръг Колумбия има пълна забрана за пращане на SMS-и от шофьорите. От GHSA обаче казват, че спазването на това ограничение е трудно да се контролира.